Αστρονόμοι, με επικεφαλής τον Ian Roederer από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, έκαναν μια συναρπαστική αποκάλυψη για το πρώιμο σύμπαν. Μελετώντας 42 αστέρια στο Γαλαξία μας, διέκριναν μια χαρακτηριστική χημική σύνθεση που υποδεικνύει την ύπαρξη στοιχείων με ατομικές μάζες που ξεπερνούν το 260. Αυτό αμφισβητεί τη συμβατική αντίληψη, υποδηλώνοντας ότι τα πρώτα αστέρια, στην αυγή του χρόνου, διέθεταν την ικανότητα να παράγουν στοιχεία με μεγαλύτερη μάζα από οτιδήποτε παρατηρείται στη Γη ή στο ευρύτερο Σύμπαν.

Τα αστέρια παράγουν κατά κύριο λόγο στοιχεία μέσω σύντηξης, με τον σίδηρο να είναι το βαρύτερο αποτέλεσμα πριν αυτοκαταστραφεί. Εναλλακτικά, οι εκρήξεις σουπερνόβα και κιλονόβα πυροδοτούν τη διαδικασία ταχείας σύλληψης νετρονίων (r-process), υπεύθυνη για τη δημιουργία χρυσού, πλατίνας, θορίου και ουρανίου. Παρά τη γενική κατανόηση της διαδικασίας r, οι ακραίες συνθήκες που εμπλέκονται παραμένουν ελάχιστα κατανοητές.

Η έρευνα, που εμβαθύνει στις χημικές συνθέσεις των αρχαίων άστρων, επικεντρώθηκε στον εντοπισμό στοιχείων που προκύπτουν από την πυρηνική σχάση, όπως το ρουθήνιο και το παλλάδιο. Παραδόξως, προέκυψε ένα μοτίβο στις αναλογίες αφθονίας τους, που απέκλινε από τις προσδοκίες για τα προϊόντα της διαδικασίας r. Αυτό υποδηλώνει ότι τα στοιχεία που μελετήθηκαν σχηματίστηκαν μέσω σχάσης, αποκαλύπτοντας μια αθέατη μέχρι σήμερα πτυχή της πολυπλοκότητας του πρώιμου Σύμπαντος. Η διαλεύκανση των μυστηρίων που περιβάλλουν αυτά τα βαριά στοιχεία προσφέρει μια μοναδική προοπτική για την ποικιλόμορφη κοσμική προέλευση της ύλης.

Επιστήμονες βιντεοσκόπησαν τεράστιο θαλάσιο πλάσμα για πρώτη φορά

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο αστεροειδής πέρασε από την γη μόνο 5,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα, δηλαδή πριν 40 χρόνια συμφωνα με τον νόμο της σχετικότητας και μιας και τον είδανε τώρα χάρηκαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.