Έχουν καταφέρει να κρατήσουν σε επικοινωνία φίλους και συγγενείς για πολλά χρόνια, αλλά η εποχή του SMS φθάνει πλέον στο τέλος της. Βρετανοί ειδικοί κυβερνοασφαλείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail Online καλούν τους πολίτες να σταματήσουν άμεσα την αποστολή και λήψη SMS, μιας τεχνολογίας η οποία αναπτύχθηκε στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1980.
Αντί για αυτή καλούν τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν κρυπτογραφημένες εφαρμογές όπως τα WhatsApp, τα οποία χρησιμοποιούν end to end κρυπτογράφηση και τα οποία μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν μόνο από τον παραλήπτη.
Αλλαγή παρόχου κινητής τηλεφωνίας – Τα χρονικά διαστήματα και πόσο διαρκεί σύμφωνα με το νόμο
Ο Dan Lattimer ερευνητής ασφαλείας της Semperis, δήλωσε στη MailOnline: Τα SMS δεν διαθέτουν κρυπτογράφηση, γεγονός που τα καθιστά πιο ευάλωτα σε υποκλοπές, και άλλες μορφές μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης.
Από άποψη ασφαλείας, η μετάβαση από τα SMS σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WhatsApp, το Signal ή άλλες, μπορεί να είναι συνετή επιλογή ιδίως όταν επικοινωνούνται ευαίσθητες ή προσωπικές πληροφορίες. Τα SMS μηνύματα όμως μπορούν να ανακατευθυνθούν μέχρι και σε άλλο τηλέφωνο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρώτο SMS στάλθηκε τον Δεκέμβριο του 1002 και το περιεχόμενό του ήταν απλό. Merry Christmas. Είχε σταλεί από τον Neil Papworth στον συνάδελφό του Richard Jarvis ο οποίος το έλαβε σε ένα Orbitel τηλέφωνο. Η τεχνολογία όμως έχει ξεπεραστεί από εφαρμογές όπως τα WhatsApp και Signal τα οποία χρησιμοποιούν end to end κρυπτογράφηση.
Τα SMS στέλνονται σε plain text που με απλούς όρους σημαίνει χωρίς κάποιου είδους κρυπτογράφησης. Αποθηκεύονται από τους παρόχους μαζί με τον αριθμό του αποστολέα και του παραλήπτη.
Βέβαια όπως παραδέχονται η κατάργησή τους δεν είναι εύκολη. Θα χρειαστεί σίγουρα μεταβατική περίοδος, πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιούνται για αποστολή κωδικών 2fa, ενώ αποδεικνύονται χρήσιμα σε περιοχές με κακή λήψη σήματος. Οι ειδικοί προτείνουν μια διαφορετική προσέγγιση, όπου είναι εφικτή, να γίνεται χρήση ασφαλών εφαρμογών σαν αυτές που προαναφέρθηκαν, ενώ το SMS σε ώρα ανάγκης.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.