Οθόνη
Η οθόνη είναι ίσως το διαμάντι της συσκευής, αφού είναι OLED, με 4Κ ανάλυση! Αν αυτό δε μας αρκεί, θα βρούμε και 120Hz ρυθμό ανανέωσης. Έτσι έχουμε απαράμιλλη ποιότητα στην απεικόνιση, ενώ και η κίνηση σε ό,τι και αν κάνουμε είναι εντυπωσιακή.
Η εταιρία φέρνει δύο επιλογές απεικόνισης, το Standard Mode και το Creator Mode. Το πρώτο είναι το τυπικό καλιμπράρισμα για χρωματική πιστότητα, ενώ το δεύτερο διατηρεί τα χρώματα, όπως τα επέλεξε ο δημιουργός του βίντεο, ώστε να βλέπουμε την ταινία μας, όπως ακριβώς την ήθελε ο δημιουργός της.
Το Gorilla Glass Victus στην πρόσοψη βοηθάει στις άριστες γωνίες θέασης, που σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή ανάλυση, μας άριστη θέαση σε πιο μεγάλες γωνίες. Η αίσθηση που μας έδινε, ήταν σαν να ήταν η εικόνα εκτυπωμένη από εκτυπωτή υψηλής ανάλυσης, αφού οι παραμορφώσεις ήταν σχεδόν μηδενικές, ακόμα και σε γωνίες άνω των 170 μοιρών.
Αν έπρεπε να βρούμε ένα αρνητικό για την οθόνη, θα ήταν ίσως η φωτεινότητα, αφού περιορίζεται στα 650nits. Αυτό δεν σημαίνει πως είχαμε πρόβλημα κάτω από τον ήλιο, το αντίθετο μάλιστα. Απλά ο ανταγωνισμό προσφέρει οθόνες με φωτεινότητα πάνω από τα 1000nits και μπαίνει στην εξίσωση και ο ψυχολογικός παράγοντας.
Το σίγουρο είναι πως η οθόνη του Xperia 1 III είναι κορυφαία και μια από τις καλύτερες που έχουμε δει σε smartphone. Αν είστε λάτρεις του Cinema, θα εκτιμήσετε τόσο την αναλογία των πλευρών της, όσο και τις επιδόσεις της και θα τη χαρείτε στο έπακρο.
Ήχος
H Sony είναι από τις καλύτερες εταιρίες στο κομμάτι του ήχου και το Xperia 1 III έχει όλη την τεχνολογία της εταιρίας για να απολαύσουμε τον ήχο μας. Η συσκευή έρχεται με στερεοφωνικά ηχεία, αρκετά καλά ισορροπημένα.
Η ένταση είναι σε καλά επίπεδα, αρκετά για απολαυστική ακρόαση. Η ψιλές ιδιαίτερα καθαρές και οι μεσαίες γεμίζουν επαρκώς τον ήχο. Τα μπάσα είναι επίσης στα σωστά επίπεδα, χωρίς να είναι υπερβολικά και να καλύπτουν όλα τα άλλα. Έτσι έχουμε έναν καλοζυγισμένο ήχο, που να μας δώσει όσα χρειαζόμαστε για να απολαύσουμε το περιεχόμενό μας.
Όταν όμως θελήσουμε το κάτι παραπάνω, η Sony έχει φροντίσει για αυτό, προσφέροντας 3.5mm audio jack για να κάνουμε χρήση καλών ενσύρματων ακουστικών. Η συσκευή έρχεται με ένα εξαιρετικό DAC για άριστη αναπαραγωγή ήχου.
Κάμερα
Η κάμερα του Sony Xperia 1 III έρχεται για άλλη μια φορά με νέα τεχνολογία στους τηλεφακούς και με νέα εφαρμογή. Στο κομμάτι της εφαρμογής, έχουμε πλέον την ένωση της παραδοσιακής εφαρμογής με την Pro εφαρμογή που είδαμε στο Xperia 1 II. H κάμερα στο αυτόματο ίσως να μην είναι η καλύτερη της αγοράς, όμως τα αποτελέσματα είναι άμεσα συγκρίσιμα με τις υπόλοιπες ναυαρχίδες. Όμως αν ο χρήστης έχει εμπειρία από DSLR ή mirrorless κάμερες, μπορεί να τραβήξει πραγματικά εξαιρετικές φωτογραφίες.
Ξεκινάμε λοιπόν από τη βασική κάμερα των 12MP με φακό διαφράγματος f/1.7 και OIS. Ο εν λόγω αισθητήρας έρχεται με ιδιαίτερα μεγάλα pixels (1.8μm) για καλύτερη λήψη φωτός σε χαμηλό φωτισμό και χαμηλότερο ψηφιακό θόρυβο. Από αυτή την κάμερα πήραμε ορισμένες άριστες φωτογραφίες σε καλά φωτισμένα περιβάλλοντα, με υψηλό δυναμικό εύρος και πολύ ρεαλιστικά χρώματα. Σε καλό φωτισμό έχουμε καλές φωτογραφίες είτε στη βασική λειτουργία που είναι όλα στο αυτόματο, ενώ στις πιο pro επιλογές μπορούμε να παραμετροποιήσουμε πλήρως την λήψη μας. Σε χαμηλό φωτισμό θα πρέπει είτε να έχουμε πολύ σταθερά χέρια, είτε κάποιο τρίποδο, όμως το αποτέλεσμα θα ας δικαιώσει. Σε πολύ μεγάλα contrast είδαμε τα φωτεινά σημεία να “καίγονται”. Γενικότερα θα θέλαμε καλύτερή υλοποίησή στο HDR για να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά. Όμως με χειροκίνητες ρυθμίσεις μπορούμε να μειώσουμε το κάψιμο των φωτεινών σημείων όταν ο φωτισμός είναι χαμηλός.
Δίπλα στον ευρυγώνιο φακό έχουμε τον υπερευρυγώνιο με διάφραγμα f/2.2, ενώ πίσω του έχουμε έναν αισθητήρα 12MP. Από αυτή την κάμερα παίρνουμε αρκετά καλές φωτογραφίες σε καλό φωτισμό, ενώ το δυναμικό εύρος είναι σε εξαιρετικά επίπεδα. Τα χρώματα είναι πολύ ρεαλιστικά και οι λεπτομέρεια είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Σε χαμηλό φωτισμό το f/2.2 δε βοηθάει, οπότε θα πρέπει να παίξετε με την έκθεση για να πάρετε καλύτερα αποτελέσματα, όμως χρειάζεται το κινητό να είναι σταθερό.
Η πραγματική αλλαγή όμως στις κάμερες της συσκευής, είναι ο περισκοπικός φακός που με τον ίδιο αισθητήρα και χάρη στους κινούμενους φακούς στο εσωτερικό, μπορεί να μεταβάλει την εστιακή απόσταση (ζουμ) στέλνοντας την πληροφορία στον ίδιο αισθητήρα. Έτσι, ο κινούμενος φακός προσφέρει 2.9Χ (70mm) ζουμ με διάφραγμα f/2.3 και 4.4Χ (105mm) με διάφραγμα f/2.8. Από αυτές τις κάμερες παίρνουμε πολύ καλό αποτέλεσμα, με χρώματα που ακολουθούν τις άλλες δύο κάμερες, ενώ το δυναμικό εύρος είναι για άλλη μια φορά πάρα πολύ καλό. Οι φωτογραφίες έχουν ικανοποιητική ευκρίνεια, όχι όμως τόσο καλή όσο σε σχέση με τη βασική κάμερα.
Φυσικά, έχουμε και έναν RGB αισθητήρα που λειτουργεί σαν ToF για τον υπολογισμό του βάθους πεδίου.
Στην πρόσοψη έχουμε έναν αισθητήρα μόνο 8MP με φακό f/2.0, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μας σε selfies και βιντεοκλήσεις. Δυστυχώς, τραβάει βίντεο μόνο σε 1080p.
Στο κομμάτι του βίντεο, έχουμε μια πολύ ικανή κάμερα που τραβάει βίντεο μέχρι 4K και 120fps. Η σταθεροποίηση είναι άριστη, ενώ η κίνηση είναι εντυπωσιακά ομαλή. Η εφαρμογή μπορεί να παίξει εντελώς στο αυτόματο, όμως οι έξτρα επιλογές που προσφέρει στο να ελέγξουμε κυριολεκτικά τα πάντα, μπορούν να δώσουν μια πιο κινηματογραφική αίσθηση στο βίντεό μας.
Στο σύνολο πρόκειται για μια ικανοποιητική κάμερα, που όμως στα χέρια ενός που ξέρει να τη χειριστεί μπορεί να γίνει πάρα πολύ καλή!
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Μόνο σοβαρό ανθρώπινο ον δε θα αγοράσει κινητο στα 1300 ευρώ. Ντροπή μόνο που το διαφημιζετε
Αρχικά αυτό δεν είναι διαφήμιση αλλά review της συσκευής. Υπάρχουν και άλλα άτομα που έχουν άλλες ανάγκες και χρειάζονται ένα ακριβότερο κινητό ή απλά γουστάρουν να το πάρουν. Όλες οι ναυαρχίδες σε αυτά τα χρήματα παίζουν. Δεν βαζει κανενας το μαχαίρι στο λαιμό σε κανέναν να το αγοράσει.
Γενικά στις δεκαετίες 70 και 80, τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας (για παράδειγμα τα στερεοφωνικά συγκροτήματα υψηλής πιστότητας), κατασκευάζονταν από άριστα υλικά, ήταν τέλεια σε απόδοση, ανθεκτικά, και γνώρισμά τους ήταν πως ήταν ακριβά και για ελάχιστους.
Αργότερα οι εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών είδαν τα πράγματα αλλιώς. Παρατήρησαν πως το επίπεδο ζωής στους πολλούς ανέβηκε, και το βαλάντιο βεβαίως, οπότε υπέθεσαν πως αν κατέβει το κόστος των συσκευών (φτηνότερα υλικά, πιο κακή κατασκευή), παράλληλα να χαμηλώσει η τιμή, θα είχαν μεγαλύτερο κέρδος από τη μαζική παραγωγή.
Πράγμα που τους βγήκε.
Αργότερα όμως, με την παγκόσμια οικονομική κρίση, την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, και την οικονομική αδυναμία, οι πολλοί πλέον παραιτήθηκαν από τέτοιου είδους αγορές.
Οπότε οι εταιρίες ξαναγυρνάνε τώρα στο προηγούμενο μοντέλο: Τελευταίες τεχνολογίες, ακριβές, αλλά για λίγους. Η λιγότερους.
Για πολλούς πλέον είναι συσκευές κατασκευασμένες με φθηνά υλικά, χαμηλής αντοχής, που μπορούν να έχουν χαμηλές τιμές. Αυτό το βλέπει κανείς και αλλού. Αυτοκίνητα με αμάξωμα κονσερβοκούτι, η μοτοσυκλέτες με πλαστικά τα περισσότερα μέρη.
Κοιτάξτε, δεν είναι κακό να τα παρουσιάζετε, αλλά επειδή οι σελίδες απευθύνονται στον πολύ κόσμο, θα προτιμούσα σαν αναγνώστης, να βλέπω την μέση λύση. Συσκευές χρυσής τομής χρημάτων – χαρακτηριστικών. Γιατί αυτό, είναι και το χρήσιμο.
Μην είστε τόσο σκληρος, έτσι είναι η αγορά!!! Αν δεν χεις να το αγοράσεις πολύ απλά με το να το κοιτάζεις δεν αλλάζει κάτι..
Έχω την αίσθηση, και η δική μου πρόβλεψη είναι, πως η περίοδος όπου η αιχμή της τεχνολογίας ήταν προσιτή στους πολλούς, έχει παρέλθει.
Σήμερα, και μελλοντικά κατά την κρίση μου, οι συσκευές state of the art, τεχνολογικής αιχμής, θα είναι πανάκριβες και για λίγους.
Οι αιτίες υπήρχαν, και ο κωρονοιός ήταν η αφορμή (ακρίβυναν λέει τα μεταφορικά στα κοντέινερ από την Κίνα, υπάρχει έλλειψη ημιαγωγών και παρόμοιες δικαιολογίες).
Νομίζω πως ένα site με θέμα τις ηλεκτρονικές τεχνολογίες, δεν είναι αναγκασμένο να παρουσιάζει μόνο τις τελευταίες ακριβές συσκευές. Μπορεί κάλλιστα, και με δεδομένο το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και φτώχειας, να παρουσιάζει εναλλακτικές συσκευές -πιο πολύ-, που είναι μεν τεχνολογικά σε ένα καλό επίπεδο, καλύπτουν τις ανάγκες, αλλά έχουν βατές τιμές.
Για παράδειγμα, τα κινητά της Alcatel, ήταν (δεν ξέρω αν συνεχίζουν να είναι) Value for Money. Ακόμα, κινητά παλιότερου τύπου, αλλά καλά (Vintage style).
Θα συμφωνήσω, πως 1300 Ε, όχι μόνο είναι εκτός σκέψης για το ευρύ κοινό, αλλά παίζει και το θέμα ατυχήματος (σπασίματος), κλοπής, η να το χάσει κάποιος. Και όχι, δεν πιστεύω πως αν το χάσετε θα το βρείτε με την smart τεχνολογία εύρεσης που αυτά διαθέτουν.
Για αυτό, κύριοι των τεχνολογικών sites, λάβετε υπόψη το θέμα απόδοση προς τιμή, και συμφέρουσα αγορά.
Ανάλογα στον χώρο του PC. Τεχνολογία δεν είναι μόνο ο i9, ο τελευταίος Ryzen και η GTX 1080. Αυτοί πλέον είναι απλησίαστοι σε τιμές. Σήμερα, βατός είναι ο Penium Gold, o νέος Celeron (Celeron; Άλλο όνομα δεν βρήκαν, αφού οι Celerons είχαν πάντα τη ρετσινιά του δευτεροκλασάτου). Και από κάρτες γραφικών η χαμηλότερη πχ. Radeon R5 η R7.
Και ναι, θα παίξετε το παλιότερο Far Cry, το 1, το 2, το 3 πχ. τι να κάνουμε.
Ευχαριστώ για την όμορφη και αναλυτική παρουσίαση. Αυτό που θα ήθελα να γνωρίζει ο υποψήφιος αγοραστής, είναι πως μετά από την πρόσφατη εμπειρία μου με το επίσημο κέντρο της SONY, έλαβα την ενημέρωση πως Top Tech συσκευή ηλικίας 4 ετών, δεν υποστηρίζεται από ανταλλακτικά (μπαταρία εν προκειμένω) και πως ουσιαστικά, καθίσταται άχρηστη προς ανακύκλωση. Ετοιμαζόμουν να αγοράσω το Xperia 1 III, αλλά δεν θα το κάνω γιατί μετά την εμπειρία μου με την μπαταρία του XZ PREMIUM, έχασα κάθε εμπιστοσύνη στο after sales service της SONY. Λυπάμαι που ένας κορυφαίος κατασκευαστής, έχει τέτοια εκπροσώπηση στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Δημήτρη Καλησπερα
Ερώτηση :για gadget προκειτε και συγκεκριμένα scanner/mouse?? Αν έχεις κάτι σε reviews ευχαρίστως να δω,