Η ιδιότητα του ελεύθερου σκοπευτή προσελκύει εδώ και χρόνια το gaming κοινό με τίτλους όπως το Arma, Battlefield, Sniper Elite και Sniper Ghost Warrior να πρωταγωνιστούν, με τον δικό τους τρόπο, προσπαθώντας να προσομοιώσουν όσο καλύτερα γίνεται την σκοποβολή και το αίσθημα του πολέμου. Πόσες φορές έχετε ψάξει το πιο αληθοφανές sniping game, στο οποίο θα χρειαστείτε να προσαρμόσετε ύψος, απόσταση βολής καθώς και να υπολογίσετε την ταχύτητα με την οποία φυσά ο άνεμος, ούτος ώστε να πετύχετε τον στόχο σας και μάλιστα headshot; Στην αναζήτησή σας στον ιστό είμαι σίγουρος ότι θα έχετε πετύχει (και χωρίς sniper) το όνομα Sniper Ghost Warrior της πολωνικής CI Games.
Το Sniper Ghost Warrior 3 (SGW3) αποτελεί την τελευταία προσπάθεια της CI Games να πλάσει την μοναδική sniping εμπειρία που περιμένουν εδώ και καιρό οι fans του είδους, καθώς η εισαγωγή του open world στοιχείου (το οποίο είναι ΠΟΛΥ της μόδας τελευταία) αλλά και του ΑΑΑ budget προϊδέαζαν για μεγάλα πράγματα. Μια πληθώρα προβλημάτων στοιχειώνουν παρόλα αυτά το SGW3, τα οποία εμποδίζουν το τρίτο κεφάλαιο της σειράς να ξεφύγει από την μετριότητα που χαρακτήριζε τους προκατόχους του. Είναι όμως ικανά να εμποδίσουν και τον πιο φανατικό υποστηρικτή της σειράς να αγοράσει το παιχνίδι;
Ετοιμάστε λοιπόν το sniper σας και πάμε να ανακαλύψουμε μαζί τον εκνευριστικά διασκεδαστικό κόσμο του Sniper Ghost Warrior 3 μέσα από το αναλυτικό spoiler free Review που σας ετοιμάσαμε!
ΙΣΤΟΡΙΑ
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, war game χωρίς Αμερικανό super soldier δεν υφίσταται! Έτσι λοιπόν και σε αυτόν τον “πόλεμο” υποδυόμαστε το ρόλο του Jon North, ελεύθερος σκοπευτής των ειδικών δυνάμεων των Η.Π.Α., ο οποίος αναζητά διακαώς τον εξαφανισμένο του αδερφό Robert. Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του προλόγου του παιχνιδιού στιγμάτισαν τη σχέση μεταξύ των δύο αδερφών με αποτέλεσμα ο πρωταγωνιστής να δεχθεί μια αποστολή στη Γεωργία, έχοντας ως κρυμμένη ατζέντα την ανεύρεση της θέσης του πολυαγαπημένου του Robert. Κατά την διάρκεια της περιπλάνησής του στα Γεωργιανά εδάφη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια πληθώρα εχθρών αλλά και συμμάχων οι οποίοι θα τον φέρουν όλο και πιο κοντά στην αλήθεια πίσω από την εξαφάνιση του αδερφού του.
Από την αρχή του SGW3 μπορεί να καταλάβει κανείς την πλοκή του “έργου”, καθώς αποτελεί αναμάσημα των πιο generic ταινιών και παιχνιδιών που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια. Κορεσμένη με αναμενόμενα κλισέ και με ελάχιστα cutscenes που να σου εξηγούν με πιο κινηματογραφικό τρόπο τα γεγονότα που συμβαίνουν στο παιχνίδι, το Story του Sniper Ghost Warrior 3 βασίζεται κυρίως στο διάβασμα υποτίτλων και περιγραφών, παρά σε οπτικοακουστικό υλικό. Ζωντανό παράδειγμα αποτελούν οι χαρακτήρες Raquel, Lydia και Milla, που εμφανίζονται από το πουθενά με μόνο ουσιαστικό backstory τις περιγραφές τους στο κεντρικό μενού (journal). Ειδικότερα για την Milla, για την οποία γίνεται αναφορά μόνο δύο φορές στο παιχνίδι, αναγκάστηκα να ψάξω στο wikipedia για να καταλάβω για ποιον/ποια μιλούσαν οι πρωταγωνιστές, καθώς παίζει ρόλο στο τέλος του SGW3. Ειδικά το τέλος, χωρίς να θέλω να πω περισσότερα για να μην spoilarω, θα το χαρακτηρίσω απλά βιαστικό. Δίχως κάποια ουσιώδη μάχη και δίχως το συναισθηματικό δέσιμο με τους χαρακτήρες που θα έπρεπε να έχει, σε αφήνει ξεκρέμαστο (για να μην πω τίποτα άλλο). Ο Jon ως πρωταγωνιστής ήταν αρκετά συμπαθής κατά την διάρκεια του campaign αλλά δίχως κάποιο ζουμερό Story πέφτει στην παγίδα του γνωστού ηθοποιού σε μια low budget ταινία. Συμπερασματικά λοιπόν, η ιστορία που διαπραγματεύεται το Sniper Ghost Warrior 3 υπάρχει μόνο για να δικαιολογήσει την ύπαρξή μας στα εδάφη της Γεωργίας, δίχως ουσιώδη γεγονότα που να ιντριγκάρουν τον χρήστη να συνεχίσει στα επόμενα κεφάλαια (Acts) της πλοκής.
Gameplay
Όπως λέει και ο τίτλος του παιχνιδιού, ο πρωταγωνιστής μας είναι προικισμένος με τρείς διαφορετικές δυνάμεις: Sniper, Ghost και Warrior. Οι δυνάμεις αυτές του επιτρέπουν να εξολοθρεύει εχθρούς από μεγάλη και κοντινή απόσταση, μένοντας απαρατήρητος αλλά και να εντοπίζει κρυμμένες νάρκες και ίχνη εχθρών. Αν όμως κάποιος θελήσει να μπουκάρει σε ένα εχθρικό κρησφύγετο με μοναδικό όπλο το Ak47 του, θα πρέπει να αναδείξει τον Warrior χαρακτήρα του Jon. Πρέπει παρόλα αυτά να σημειωθεί ότι η Sniper τακτική και ο καθαρισμός των στόχων από μακρινή απόσταση αποτελεί τον κύριο τρόπο παιχνιδιού του SGW3. Το Ghost και το Warrior αποτελούν απλά εναλλακτικές δυνάμεις του Jon σε περίπτωση που τα πράγματα γίνουν πιο σκούρα! Μιλώντας λοιπόν για το Sniping στοιχείο μπορούμε να πούμε ότι μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι από τις δυνατότητες που προσφέρει το παιχνίδι. Η διόπτρα κάθε sniper μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την απόσταση του στόχου, να το μεγεθύνουμε και να ελέγχουμε την ταχύτητα (m/s) που φυσάει ο αέρας. Στο παιχνίδι υπάρχουν διαφορετικών ειδών διόπτρες, όπως και αρκετά μεγάλη ποικιλία όπλων, αυτόματων και μη, που μπορεί να αγοράσει κάποιος μέσα από το weapon cache στα safe houses. Πρέπει να σημειωθεί επιπρόσθετα ότι ο χειρισμός αυτόματων όπλων είναι αρκετά κακός, τουλάχιστον αν χρησιμοποιήσει κάποιος χειριστήριο (Ναι, ναι ξέρω… τα FPS θέλουν ποντίκι και πληκτρολόγιο).
Τα safe houses αποτελούν μέρη ξεκούρασης και αναπλήρωσης των αναλώσιμων του Jon, ενώ επιτρέπουν στον χρήστη να φτιάξει (craft) διάφορες σφαίρες και όπλα χάρη στο workbench. Επιπρόσθετα, επιτρέπει στον χρήστη να διαλέξει τις αποστολές που θα εκτελέσει μέσα από το laptop του Jon. Το όλο σύστημα επιλογής και εκτέλεσης των αποστολών μπορούμε να το παρομοιάσουμε με αυτό του Agent 47 της σειράς Hitman, καθώς περιγράφονται τα στοιχεία του στόχου αλλά και τα χαρακτηριστικά του, όπως ύψος, πρόσωπο, ντύσιμο αλλά και ημερομηνία γέννησης. Η επιστροφή στα Safe houses ήταν αναγκαστική κάθε φορά που ολοκληρώναμε μια αποστολή καθώς μόνο έτσι μπορούσαμε να συνεχίσουμε τα main missions, πράγμα το οποίο δεν μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα. Από την άλλη ο ανοιχτός κόσμος της Γεωργίας επιτρέπει στον χρήστη να ολοκληρώσει ορισμένα side quests που εμφανίζονται ως ερωτηματικά αρκετά συχνά στον χάρτη. Οι επιπρόσθετες αυτές αποστολές συνίστανται συνήθως από απελευθέρωση κρατουμένων, εξολόθρευση κακοποιών εκτός της ιστορίας, αλλά και την ανεύρεση collectibles, αναλώσιμων αντικειμένων και χρημάτων. Γενικά, είναι αρκετά ανούσιες και αποσκοπούν μόνο στην προσθήκη επιπλέον στόχων πέρα από τις κυρίως αποστολές.
Τα main missions του SGW3 διαδραματίζονται σε τρεις διαφορετικές περιοχές οι οποίες διαφέρουν ως προς τη χλωρίδα και τη γεωγραφική διαμόρφωση. Σε αυτές μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα ο χρήστης χάρη στο Jeep που διαθέτει, αλλά θα πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι η οδήγηση είναι αρκετά μονότονη και βαρετή. Ο δρόμος φαντάζει ίδιος είτε οδηγάμε σε χωματόδρομο είτε σε χιόνι και πέρα από τη γνωστή μετακίνηση από το σημείο Α στο Β, ενδιάμεσα ο κόσμος του SGW3 φαντάζει νεκρός, δίχως κάποια γεγονότα που να δικαιολογούν το open world στοιχείο (πέρα από τα ερωτηματικά).
Όταν φτάσουμε παρόλα αυτά στη περιοχή ενδιαφέροντος μας η διασκέδαση ξεκινάει. Όπως σας περιγράψαμε παραπάνω, ο Jon έχει την δυνατότητα να ξεκινήσει μια αποστολή με διαφορετικούς τρόπους. Χάρη στο Drone που διαθέτει μπορεί να σημειώνει τους εχθρούς που περιπολούν την περιοχή κάνοντας χρήση και της θερμικής όρασης, αλλά και να ελέγξει την ύπαρξη εχθρικών snipers που καραδοκούν κρυμμένοι σε ψηλά πόστα. Μετέπειτα, μπορεί να τους εξολοθρεύσει μέσω του sniper του, απολαμβάνοντας τη σφαίρα να τρυπά το κρανίο τους σε slow motion ή μέσω μιας πιο “ghost” (stealth) τακτικής. Σχεδόν κάθε αποστολή εκτείνεται κάθετα και οριζόντια, δίνοντας την ευκαιρία στον Jon να εισβάλει είτε από την μπροστινή πόρτα είτε από τους υπονόμους ανενόχλητος.
Τα τρία επίπεδα δυσκολίας του game (Normal, Hard και Challenge) επιτρέπουν επιπλέον στον χρήστη να ζήσει το Sniper Ghost Warrior 3 από διαφορετική σκοπιά. Δοκιμάζοντας το παιχνίδι στο Hard mode, οι εχθροί μας εντόπιζαν αρκετά πιο εύκολα, ενώ απενεργοποιούνταν και η αυτόματη επαναφορά της ζωής του normal mode. Αντίθετα, στο Challenge δεν υπήρχε πλέον το taggαρισμα των εχθρών ενώ οι σφαίρες μας σκοτώνανε πάρα πολύ εύκολα, μετατρέποντας το SGW3 σε καθαρό tactical shooter δίχως τα γνωστά “βοηθήματα”. Βέβαια η τεχνητή νοημοσύνη (Α.Ι.) των εχθρών αφήνει αρκετά περιθώρια λάθους, καθώς οι εχθροί ακολουθούν ένα προκαθορισμένο pattern (δρόμο), τον οποίο μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς εάν επαναλάβει την αποστολή. Για παράδειγμα, εάν σκοτωθείτε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής, θα πρέπει να την επαναλάβετε από την αρχή, αλλά ταυτόχρονα θα γνωρίζετε που θα κατευθυνθούν όλοι οι εχθροί που συναντήσατε. Το μόνο θετικό που μπορούμε να πούμε για την Α.Ι. είναι ότι αν αντιληφθούν οι εχθροί την παρουσία ενός ελεύθερου σκοπευτή, θα πάνε να κρυφθούν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Μετά από λίγα λεπτά βέβαια θα ξεχάσουν ότι υπήρξατε…
Θα πρέπει παρόλα αυτά να σας προειδοποιήσουμε ότι το Sniper Ghost Warrior 3 περιλαμβάνει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό από μικρά και μεγάλα προβλήματα που μπορεί να σας χαλάσουν την εμπειρία. Κατά την διάρκεια όλο του campaign μας έτυχα μονάχα ένα κρασάρισμα, αλλά η πτώση στα frames ήταν εμφανέστατη σε αρκετές στιγμές του παιχνιδιού στην απλή έκδοση του PlayStation4. Ένα αρκετά σοβαρό bug που εντοπίσαμε είναι η εξαφάνιση εχθρών σε απόσταση μεγαλύτερη των 500m και μάλιστα σε αποστολή ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ για σκοποβολή από μεγάλη απόσταση. Επιπρόσθετα, τα μεγάλα loading times στην αρχική φόρτωση του παιχνιδιού, αλλά και κατά την διάρκεια της εναλλαγής από περιοχή σε περιοχή ήταν αρκετά για να φτιάξουμε καφέ και να γυρίσουμε άνετοι (3,5 – 4 λεπτά).
Σε γενικές γραμμές, το Sniper Ghost Warrior 3 διαθέτει ένα διασκεδαστικό gameplay με αρκετό βάθος και ποικιλία ειδικά στα main missions όπου, αν εξαιρέσουμε τη μέτρια Α.Ι. των εχθρών, επιτρέπει αρκετή ελευθερία, αλλά τα τεχνικά προβλήματα που συνυπάρχουν μπορεί να εκνευρίσουν ουκ ολίγες φορές τον χρήστη.
Γραφικά και Ήχος
Ως προς το οπτικοακουστικό κομμάτι, η CI Games φαίνεται πως έκανε μια μέτρια δουλειά και αυτό αναδεικνύεται από τα old gen γραφικά του παιχνιδιού. Αν εξαιρέσουμε το νερό και τις αντανακλάσεις του ηλίου στο έδαφος, όλα τα υπόλοιπα γραφικά στοιχεία του SGW3 είναι αρκετά απαρχαιωμένα, όπως μπορείτε να δείτε από τις παρακάτω εικόνες, οι οποίες πάρθηκαν από την PS4 έκδοση του παιχνιδιού.
Σε αυτές μπορούμε να δούμε ότι και κύριοι NPCs (μη-χρησιμοποιούμενοι χαρακτήρες) όπως η Lydia και ο αδερφός του Jon, που έχουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιχνίδι, έχουν κακοσχεδιαστεί, θυμίζοντας άλλες εποχές. Μάλιστα, δεδομένου ότι χρησιμοποιήθηκε η μηχανή γραφικών CryEngine, ο κόσμος του SGW3 φαίνεται αρκετά χειρότερος από το Crysis 2 του 2011 (!!!). Παραδείγματα αποτελούν τα φυλλώματα των δέντρων, αλλά και τα χαρακτηριστικά του εδάφους.
Ακουστικά, το SGW3 περιλαμβάνει παραδοσιακά (πιστεύω) Γεωργιανά τραγούδια, τα οποία παίζουν στο κεντρικό μενού του παιχνιδιού αλλά και στο ραδιόφωνο του οχήματος, τα οποία δε με ενόχλησαν ιδιαίτερα και πιστεύω πως τονίζουν το γεωγραφικό μέρος οπόυ λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα του παιχνιδιού. Κατά την διάρκεια των αποστολών επίσης, ο ρυθμός της μουσικής αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις. Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση όσον αφορά τους ήχους της φύσης είναι ο παράξενος μεταλλικός γδούπος που κάνανε τα περισσότερα άψυχα αντικείμενα, αν πηδούσες πάνω τους…
Τέλος, οι φωνές των χαρακτήρων ήταν αρκετά πειστικές με ένα μέτριο συγχρονισμό των χειλιών και ακόμα πιο μέτριους διαλόγους, οι οποίοι χαλούσαν την ελάχιστη ατμόσφαιρα που προσπαθούσε να δημιουργήσει το κακογραμμένο σενάριο του SGW3.
Διάρκεια και Replayability
Το Sniper Ghost Warrior 3 αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια (Acts) τα οποία περιλαμβάνουν το καθένα 6-8 αποστολές. Στο Hard mode λοιπόν χρειαστήκαμε γύρω στις 12-13 ώρες για να τερματίσουμε το παιχνίδι, συμπεριλαμβάνοντας και μερικά side quests. Η διάρκεια βέβαια είναι ανάλογη με το βαθμό δυσκολίας που θα διαλέξετε, αλλά σας συνιστούμε το hard mode για μια ελάχιστη πρόκληση. Ως προς το Replayability του τίτλου, η επανάληψη των αποστολών, σας επιτρέπει, λόγω της ελευθερίας που προσφέρεται, να ζήσετε με άλλη ματιά τον τίτλο αλλά και να επιτύχετε νέα ρεκόρ μέσω του συστήματος καταγραφής απόστασης βολής. Παρόλα αυτά αν επιθυμείτε ουσιώδη αποστολές πέρα από τα main quests, θα σας απογοητεύσει…
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.