Νέο θεσμικό πλαίσιο από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διευκολύνει την ανάπτυξη δορυφορικών δικτύων.

Η προκήρυξη Ανοιχτού Δημόσιου Διεθνούς Διαγωνισμού για την ανάπτυξη σμήνους δορυφόρων για την παρατήρηση γης, αναδεικνύει το σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης για μία σοβαρή και αξιόπιστη παρουσία στη Διαστημική Βιομηχανία.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Το σμήνος δορυφόρων θα παρέχει δεδομένα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας σε πολλαπλούς φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, όπως παραδείγματος χάριν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας. Ειδικότερα, τα δορυφορικά δεδομένα και τα προϊόντα που θα προκύψουν από την επεξεργασία τους, θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας μας για συνεχή παρακολούθηση του περιβάλλοντος, καταγραφή των διαχρονικών μεταβολών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όμως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στοχεύει στην αφομοίωση την τεχνογνωσίας και από την εγχώρια αγορά, ώστε να αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα από διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που θα εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που προσφέρει ένα σμήνος δορυφόρων.

Οι μικροδορυφόροι θα προσφέρουν δεδομένα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, μέσω της ανάπτυξης Θερμικών Μικροδορυφόρων και Ραντάρ Μικροδορυφόρων. Οι δορυφόροι αυτοί θα προσφέρουν τρομερές δυνατότητες στην παρακολούθηση και την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών, καθώς θα παρέχουν δεδομένα όλο το 24ωρο. Παράλληλα θα παρέχουν και δεδομένα στις αρμόδιες αρχές, για την καλύτερη αντιμετώπιση κρίσεων ή και πολλαπλών κρίσεων, κάτι που θα βελτιώσει δραματικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Παπαστεργίου ελληνικοί δορυφόροι

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε από το «9ο Φόρουμ των Δελφών» ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου «με το σύστημα των μικροδορυφόρων θα έχουμε πληροφορία με τεράστια ακρίβεια για όλους όσοι τη χρειαστούν για πολιτική προστασία, πολεοδομία, για την παράνομη χρήση παραλιών. Πρόκειται για τεράστια ευκαιρία και τεράστια πρόκληση συγχρόνως».

Παράλληλα, θα δοθεί και η δυνατότητα σε ιδιωτικούς φορείς να εκμεταλλευτούν του ελληνικούς δορυφόρους, ώστε να τονωθεί το επιχειρείν και να επεκταθεί στο διάστημα. Γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε στην επικαιροποίηση, την απλοποίηση και την βελτιστοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης της διαστημικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, η νομοθετική πρωτοβουλία που πήρε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο υπουργός Δημήτριος Παπαστεργίου, επιτρέπουν σε κάθε φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό, που έχει έδρα ή υποκαταστήματα στην Ελλάδα, να υποβάλει φακέλους δορυφορικών δικτύων. Η υποβολή και η διαχείριση των φακέλων  θα γίνει εξ ολοκλήρου με ηλεκτρονικά μέσα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την καταχώρηση δορυφορικών δικτύων, οπότε κρίνεται απαραίτητο να καθοριστεί αναλυτικά η διαδικασία υποβολής και διαχείρισης φακέλου δορυφορικών δικτύων ώστε να εφαρμόζεται σε όλες τις δυνατές μορφές δορυφορικών συστημάτων συμπεριλαμβανομένων και των συστημάτων πολλαπλών μη-γεωστατικών μικροδορυφόρων.

Όμως πρέπει να καθοριστούν και οι υποχρεώσεις των δύο μερών, που είναι οι φορείς και το Υπουργείο. Για την αποτελεσματική διαχείριση των προτάσεων, οι φορείς θα πρέπει να έχουν τα απαιτούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα δικαιολογητικά, τα παράβολα και το ύψος των απαιτούμενων τελών.

Όμως αυτό που αλλάζει δραματικά προς το καλύτερο είναι το καθεστώς αποζημίωσης του ελληνικού κράτους, στην περίπτωση που φέρει διεθνή ευθύνη λόγω διαστημικής δραστηριότητας που έχει αδειοδοτήσει.

Μέχρι σήμερα ο κάθε φορέας έπρεπε να συνάψει ασφάλιση ύψους €60.000.000, ανεξάρτητα από το είδος της δραστηριότητας. Πλέον, καθώς οι διαστημικές δραστηριότητες ποικίλουν, θα εισαχθεί στο επόμενο διάστημα μια διαδικασία, που θα περιλαμβάνει μετρήσιμα κριτήρια, όπως το μέγεθος, το βάρος και τις τεχνικές προδιαγραφές, ώστε να προσαρμόζεται το ποσό ασφάλισης, ανάλογα με την εκτίμηση του ρίσκου της κάθε διαστημικής δραστηριότητας. Μάλιστα, αν η διαστημική δραστηριότητα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, θα μπορεί ο φορέας να απαλλαχθεί από την υποχρέωση ασφάλισης.

Βρήκαμε πλανήτη που ίσως είναι πιο κατοικήσιμος από την Γη

Με αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις, ανοίγει ο δρόμος για περισσότερες διαστημικές δραστηριότητες στην χώρα μας, ενώ θα δώσει τα μέσα σε επιχειρήσεις να αναπτύξουν εφαρμογές και συστήματα που θα αξιοποιούν τις τεχνολογίες που παρέχουν οι δορυφόροι.

Σύμφωνα με τον Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Κωνσταντίνο Καράντζαλο, με τις νέες διαδικασίες θα γίνει πιο εύκολο και πιο γρήγορο για τον κάθε φορέα να ανοιχτεί στο διάστημα, κάτι που από μόνο του θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που πλέον θα μπορούν να αναπτύξουν τις δικές τους δορυφορικές λύσεις, για μια πληθώρα εφαρμογών.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.