Ένα Ιαπωνικό εμπορικό σκάφος, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, έστειλε πίσω στη Γη μια πολύ κοντινή φωτογραφία από την επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου. Το σκάφος μεταφέρει ένα όχημα, που θα προσεδαφιστεί σε λίγες ημέρες, όμως αυτή η εικόνα μπορεί εύκολα να ξεγελάσει τα μάτια μας.
Η εταιρία iSpace, με έδρα το Τόκυο, δημοσίευσε τη νέα φωτογραφία από το σεληνιακό της σκάφος, Resilience, καθώς περνούσε πολύ κοντά από την επιφάνεια της Σελήνης. Στην εικόνα βλέπουμε το άγριο τοπίο του σεληνιακού νότιου πόλου, με όλες τις ουλές του, από τους μετεωρίτες που το βομβάρδισαν μέχρι σήμερα!
Αυτή η περιοχή είναι βασικός στόχος όλων των αποστολών στη Σελήνη, επειδή έχει μόνιμα σκιασμένους κρατήρες, στους οποίους θα βρούμε στερεό νερό, δηλαδή πάγο. Ο πάγος στη Σελήνη θα είναι πολύτιμο αγαθό για τα μελλοντικά ταξίδια, καθώς μπορεί να διασπαστεί σε υδρογόνο και οξυγόνο, που είναι καύσιμα πυραύλων. Φυσικά θα χρειαστεί και στην υγρή μορφή του, ώστε οι άνθρωποι να έχουν πόσιμο νερό.
Αυτό που είναι περίεργο όμως στη φωτογραφία, είναι το γεγονός πως οι κρατήρες δε φαίνονται σα βαθουλώματα στο έδαφος, αλλά σαν μικροί θόλοι στην επιφάνεια της Σελήνης.
«Αυτή η εικόνα παρουσιάζει μια οπτική ψευδαίσθηση σε ορισμένους», ανέφερε η εταιρεία σε μια ανάρτηση στο X. «Παρόλο που η εικόνα είναι γεμάτη με κοίλους κρατήρες, από αυτόν τον προσανατολισμό μπορεί να φαίνονται σαν κυρτοί στο μάτι».
Όντως φαίνεται πως οι κρατήρες είναι θόλοι, όμως αυτό που συμβαίνει είναι ένα γνωστό φαινόμενο αναστροφής του ανάγλυφου, ένα σύνηθες πρόβλημα κατά την ερμηνεία φωτογραφικών από διαστημόπλοια. Οι αστρονόμοι έχουν μάλιστα επινοήσει ονόματα για αυτό, αποκαλώντας το «ψευδαίσθηση του κρατήρα» ή «ψευδαίσθηση του θόλου του κρατήρα».
«Με την πρώτη ματιά, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αν το έδαφος ανεβαίνει, κατεβαίνει ή είναι ένας συνδυασμός και των δύο», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.
Το Curiosity έστειλε ένα καθηλωτικό πανόραμα του Άρη! Δείτε το βίντεο
Κι όμως, η ψευδαίσθηση του θόλου έχει εξήγηση. Συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να ερμηνεύουν τις σκιές σαν προεξοχές από μια πηγή φωτός από πάνω. Όπως σε όλα τα ουράνια σώματα, δεν υπάρχει πάνω και κάτω. Αυτό που αλλάζει είναι ο προσανατολισμός του σκάφους. Αν πάρουμε όμως την ίδια φωτογραφία και την περιστρέφουμε 180 μοίρες, τότε θα βλέπουμε πως οι κρατήρες είναι όντως βαθουλώματα στο έδαφος της Σελήνης. Παρά το γεγονός πως πρόκειται για την ίδια φωτογραφία, ο εγκέφαλός με ξεγελιέται και όλη η δομή της φωτογραφίας αλλάζει!

Όταν το ηλιακό φως φωτίζει τις πλαγιές που βλέπουν προς τα νότια και αφήνει τις βόρειες πλαγιές στη σκιά, για παράδειγμα, πολλοί θεατές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Γης της NASA . Για αυτόν τον λόγο, οι αστρονόμοι συχνά προσανατολίζουν τις δορυφορικές εικόνες έτσι ώστε ο βορράς να είναι προς τα πάνω.
Η νέα αποστολή, με την ονομασία Hakuto-R, ετοιμάζεται για προσγείωση κοντά στο κέντρο του Mare Frigoris στις 3:24 μ.μ. ET στις 5 Ιουνίου . (Στην Ιαπωνία θα γίνει στις 6 Ιουνίου.) Η ζωντανή μετάδοση θα ξεκινήσει περίπου μία ώρα νωρίτερα, στις 2:15 μ.μ. ET, με αγγλική μετάφραση.
Για να δούμε, η iSpace θα καταφέρει να προσσεληνωθεί; Η προηγούμενη προσπάθειά της, είχε το σκάφος να συντρίβεται στη σεληνιακή επιφάνεια, καθώς είχε διαρροή καυσίμων και έμεινε χωρίς πρόωση.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.