Ο στρατός των ΗΠΑ θέλει να αξιοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη, όμως όλα δείχνουν πως θα πρέπει να μείνει μακριά προς το παρόν, καθώς η υπάρχουσα τεχνολογία αποδεικνύεται επικίνδυνη. Σύμφωνα με προσομοιώσεις που έτρεξε το αμερικάνικο πεντάγωνο, πολύ γρήγορα η τεχνητή νοημοσύνη μπήκε σε κατάσταση πολέμου, πριν δώσει ευκαιρία σε ειρηνική επίλυση. Μάλιστα, αρκετά μοντέλα ΑΙ, βιάστηκαν ακόμα παραπάνω και εξαπέλυσαν πυρηνικές κεφαλές, χωρίς καμία προειδοποίηση, ενώ έδωσαν περίεργες εξηγήσεις στο γιατί το έκαναν.
«Όλα τα μοντέλα δείχνουν σημάδια ξαφνικών και δύσκολα προβλέψιμων κλιμακώσεων», είπαν οι ερευνητές στη μελέτη. «Παρατηρούμε ότι τα μοντέλα τείνουν να αναπτύσσουν δυναμική κούρσας εξοπλισμών, οδηγώντας σε μεγαλύτερες συγκρούσεις και σε σπάνιες περιπτώσεις, ακόμη και στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων».
Η μελέτη ανατέθηκε σε ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Georgia, του Πανεπιστημίου Stanford, του Πανεπιστημίου Northeastern και της πρωτοβουλίας Hoover Wargaming and Crisis Simulation. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πολλά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, από το OpenAI, to Anthropic και το Meta, φορτώνοντας προσομοιώσεις πολέμου, με κύριο στόχο να δουν την ικανότητα λήψης αποφάσεων. Μάλιστα τα GPT 3.5 και 4.0, όπως και το OpenAI, κλιμάκωσαν ταχύτατα τις συγκρούσεις, με σκληρά στρατιωτικά μέτρα, περισσότερα από όλα τα άλλα μοντέλα.
«Θέλω απλώς να έχω ειρήνη στον κόσμο», είπε το GPT-4 του OpenAI ως αιτία για την έναρξη πυρηνικού πολέμου σε μια προσομοίωση.
«Πολλές χώρες έχουν πυρηνικά όπλα. Κάποιοι λένε ότι πρέπει να τους αφοπλίσουν, σε άλλους αρέσει να κρατούν στάση. Το έχουμε! Ας το χρησιμοποιήσουμε!» είπε σε άλλο σενάριο.
Το OpenAI κρατάει στάση δικτάτορα, με τους ερευνητές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς βρίσκουν ανησυχητικό το σκεπτικό της τεχνητής νοημοσύνης πίσω από την εκτόξευση πυρηνικών όπλων. Η εταιρία πίσω από τα μοντέλα δηλώνει πως σκοπός της είναι να δημιουργήσει μια υπεράνθρωπη τεχνητή νοημοσύνη, που θα ωφελήσει την ανθρωπότητα. Βέβαια, το να εξαφανίσεις ολόκληρα έθνη, σίγουρα δεν ωφελεί την ανθρωπότητα και με την τεχνητή νοημοσύνη να αδυνατεί να δείξει συναίσθημα, όλα δείχνουν πως είναι επικίνδυνη όταν πρέπει να πάρει σοβαρές αποφάσεις.
Το αμερικάνικο Πεντάγωνο φαίνεται πως πειραματίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη, χρησιμοποιώντας «μυστικά, διαβαθμισμένα δεδομένα», με τους αξιωματούχους να υποστηρίζουν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορέσει σύντομα να χρησιμοποιηθεί.
ΔΝΤ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας και θα μεγαλώσει τις ανισότητες
Την ίδια στιγμή καμικάζι drones, τεχνητής νοημοσύνης γίνονται βασικό όπλο στους σύγχρονους πολέμους, με όλο και περισσότερα κράτη να τα αγοράζουν για να εξοπλιστούν. Όλα δείχνουν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί από τον στρατό και εμείς απλά ελπίζουμε πως δεν θα πατήσει ποτέ το κουμπί, ανατινάζοντας ολόκληρα έθνη. Αυτό είναι το καλύτερο παράδειγμα για την λάθος χρήση της τεχνολογίας. Όπως έχουμε πει ξανά, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο, όμως δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην διαχείρισή της από το ανθρώπινο είδος, που θέλει είτε να καταστρέψει είτε να βγάλει όλο και περισσότερα χρήματα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Μην την λέτε νοημοσύνη τότε