Η Microsoft δημιούργησε μια πίστα του Quake II, του θρυλικού παιχνιδιού, ώστε να κάνει επίδειξη των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης στο gaming. Κάθε χρήστης “μπορεί” να παίξει το παιχνίδι, μέσα από τον browser του, μέσω του copilot. Το μπορεί είναι σε εισαγωγικά, καθώς δεν υποστηρίζει στόχευση με το ποντίκι, αλλά με τα βελάκια κατευθύνσεων, οπότε κάνει το παιχνίδι αρκετά δύσκολο.
Η ομάδα της Microsoft δημιούργησε αυτή την πίστα μέσω του Muse, από την πλατφόρμα μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, που επιτρέπει την δημιουργία παιχνιδιών στα οποία οι χρήστες μπορούν να αλληλοεπιδράσουν. Αυτά τα παιχνίδια μπορούν να τρέξουν απευθείας μέσα στο γλωσσικό μοντέλο, με τον χειρισμό να γίνεται από το πληκτρολόγιο ή κάποιο χειριστήριο.
«Προς μεγάλη μας αρχική χαρά καταφέραμε να παίξουμε μέσα στον κόσμο που προσομοίωνε το μοντέλο. Μπορούσαμε να περιπλανηθούμε, να μετακινήσουμε την κάμερα, να πηδήξουμε, να σκύψουμε, να πυροβολήσουμε, ακόμα και να ανατινάξουμε βαρέλια, όπως στο αρχικό παιχνίδι», δήλωσε η ομάδα της Microsoft.
Οι ερευνητές πίσω από το εγχείρημα χαρακτηρίζουν το παιχνίδι «ερευνητική εξερεύνηση» και πρακτικά αναφέρουν πως δεν παίζουν το παιχνίδι, αλλά παίζουν με το μοντέλο. Φυσικά και οι ίδιοι αναγνωρίζουν τις ελλείψεις και τους περιορισμούς που παρουσιάζει η υλοποίηση, ενώ οι εχθροί εμφανίζονται και εξαφανίζονται χωρίς κάποιο μοτίβο, κάτι που δείχνει την έλλειψη μονιμότητας στο μοντέλο. Συγκεκριμένα το μοντέλο ξεχνάει ότι έχει σχεδιάσει στην πίστα, όταν δεν είναι στο οπτικό πεδίο του χρήστη, μετά από 0.9 δευτερόλεπτα.
Είναι αστείο, πως όταν ο παίκτης κοιτάξει το πάτωμα ή το ταβάνι, μπορεί να αλλάξει πλήρως η πίστα, σα να έχει τηλεμεταφερθεί αλλού. Την ίδια στιγμή μπορεί να δημιουργήσει ή να εξαφανίσει εχθρούς με τον ίδιο τρόπο, κάνοντας όλο το παιχνίδι απρόβλεπτο.
Σημαντική προειδοποίηση του FBI για νέα απάτη σε χρήστες iOS και Android
Με αυτή τη δοκιμή όμως, η Microsoft βελτίωσε την ταχύτητα της δημιουργίας περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα κατάφερε να τρέξει ένα “μοντέρνο” παιχνίδι μέσα στο μοντέλο της τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, διπλασίασε την ανάλυση σε 640×360, αφού πριν μπορούσε να φτάσει μέχρι 300×180 και μάλιστα με πολύ μικρές αλλαγές στον αρχικό κώδικα.
Το όλο εγχείρημα είναι απλά μια εξερεύνηση στη δημιουργία παιχνιδιών σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει πως το παιχνίδι αλλάξει εντελώς για κάθε χρήστη, με διαφορετικό στήσιμο, αντιπάλους και περιβάλλον.
Μπορείς να δοκιμάσεις το Quake II μέσα από τον Copilot, ΕΔΩ.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.