Skip to content

Quake II: Μπορείς να παίξεις μια πίστα που έφτιαξε η AI της Microsoft, από τον browser σου!

Dimitrios Amprazis
Dimitrios Amprazis
Κοινοποίηση:
quake II

Η Microsoft δημιούργησε μια πίστα του Quake II, του θρυλικού παιχνιδιού, ώστε να κάνει επίδειξη των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης στο gaming. Κάθε χρήστης “μπορεί” να παίξει το παιχνίδι, μέσα από τον browser του, μέσω του copilot. Το μπορεί είναι σε εισαγωγικά, καθώς δεν υποστηρίζει στόχευση με το ποντίκι, αλλά με τα βελάκια κατευθύνσεων, οπότε κάνει το παιχνίδι αρκετά δύσκολο.

Η ομάδα της Microsoft δημιούργησε αυτή την πίστα μέσω του Muse, από την πλατφόρμα μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, που επιτρέπει την δημιουργία παιχνιδιών στα οποία οι χρήστες μπορούν να αλληλοεπιδράσουν. Αυτά τα παιχνίδια μπορούν να τρέξουν απευθείας μέσα στο γλωσσικό μοντέλο, με τον χειρισμό να γίνεται από το πληκτρολόγιο ή κάποιο χειριστήριο.

«Προς μεγάλη μας αρχική χαρά καταφέραμε να παίξουμε μέσα στον κόσμο που προσομοίωνε το μοντέλο. Μπορούσαμε να περιπλανηθούμε, να μετακινήσουμε την κάμερα, να πηδήξουμε, να σκύψουμε, να πυροβολήσουμε, ακόμα και να ανατινάξουμε βαρέλια, όπως στο αρχικό παιχνίδι», δήλωσε η ομάδα της Microsoft.

quake II

Οι ερευνητές πίσω από το εγχείρημα χαρακτηρίζουν το παιχνίδι «ερευνητική εξερεύνηση» και πρακτικά αναφέρουν πως δεν παίζουν το παιχνίδι, αλλά παίζουν με το μοντέλο. Φυσικά και οι ίδιοι αναγνωρίζουν τις ελλείψεις και τους περιορισμούς που παρουσιάζει η υλοποίηση, ενώ οι εχθροί εμφανίζονται και εξαφανίζονται χωρίς κάποιο μοτίβο, κάτι που δείχνει την έλλειψη μονιμότητας στο μοντέλο. Συγκεκριμένα το μοντέλο ξεχνάει ότι έχει σχεδιάσει στην πίστα, όταν δεν είναι στο οπτικό πεδίο του χρήστη, μετά από 0.9 δευτερόλεπτα.

Είναι αστείο, πως όταν ο παίκτης κοιτάξει το πάτωμα ή το ταβάνι, μπορεί να αλλάξει πλήρως η πίστα, σα να έχει τηλεμεταφερθεί αλλού. Την ίδια στιγμή μπορεί να δημιουργήσει ή να εξαφανίσει εχθρούς με τον ίδιο τρόπο, κάνοντας όλο το παιχνίδι απρόβλεπτο.

Σημαντική προειδοποίηση του FBI για νέα απάτη σε χρήστες iOS και Android

Με αυτή τη δοκιμή όμως, η Microsoft βελτίωσε την ταχύτητα της δημιουργίας περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα κατάφερε να τρέξει ένα “μοντέρνο” παιχνίδι μέσα στο μοντέλο της τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, διπλασίασε την ανάλυση σε 640×360, αφού πριν μπορούσε να φτάσει μέχρι 300×180 και μάλιστα με πολύ μικρές αλλαγές στον αρχικό κώδικα.

Το όλο εγχείρημα είναι απλά μια εξερεύνηση στη δημιουργία παιχνιδιών σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει πως το παιχνίδι αλλάξει εντελώς για κάθε χρήστη, με διαφορετικό στήσιμο, αντιπάλους και περιβάλλον.

Μπορείς να δοκιμάσεις το Quake II μέσα από τον Copilot, ΕΔΩ.

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Dimitrios Amprazis

Dimitrios Amprazis

Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων, ενώ έχω και σπουδές στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημείου Αιγαίου. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πως κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!

Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.