Το Lunar Hatch, είναι καινοτόμο πρόγραμμα του Δρ. Cyrille Przybyla, από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών Ερευνών. Σε ένα μικρό ερευνητικό κέντρο στη νότια Γαλλία, εξετάζουν αν τα ψάρια και πιο συγκεκριμένα τα λαβράκια, θα μπορούσαν να εκτραφούν σε ιχθυοκαλλιέργειες στη Σελήνη και αργότερα σε άλλους πλανήτες, όπως ο Άρης. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να μπορούν στο μέλλον να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των διαστημικών αποστολών.

Οι επιστήμονες της ομάδας ετοιμάζονται να στείλουν γονιμοποιημένα αυγά λαβρακιού στον Διεθνή Ευρωπαϊκό Σταθμό (ISS). Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να εκκολάψουν τα αυγά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αν αυτό συμβεί, θα συνεχίσουν να τα παρακολουθούν, ώσπου κάποια στιγμή θα τα επιστρέψουν στη Γη για μελέτη και πλήρη ανάλυση.

Με αυτό τον τρόπο σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα αυτοσυντηρούμενο οικοσύστημα με ιχθυοκαλλιέργειες στη Σελήνη, όταν ο άνθρωπος επιστρέψει στον φυσικό μας δορυφόρο. Αυτό το οικοσύστημα δε θα έχει καθόλου απόβλητα και θα αναπαράγεται μόνο του. Με αυτό τον τρόπο, το προσωπικό που θα βρίσκεται στη Σελήνη και ελπίζουμε στο μέλλον και σε άλλους πλανήτες, θα έχει σταθερή παροχή τροφίμων, χωρίς την ανάγκη ανεφοδιασμού.

Η ιδέα καλλιεργειών στη Σελήνη δεν είναι νέα. Ξεκίνησε το 2016, όταν η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) κάλεσε επιστήμονες και ειδικούς, ώστε να προτείνουν τις ιδέες τους για μια βιώσιμη βάση στη Σελήνη, που θα έχει μόνιμη ανθρώπινη παρουσία.

Το Lunar Hatch κατέθεσε την αναλυτική του πρόταση για ιχθυοκαλλιέργειες στη Σελήνη  και αφού ελέγχθηκε από επιστήμονες, απέσπασε χρηματοδότηση από το CNES. Παράλληλα, πέρασε με επιτυχία όλα τα τεστ αντοχής σε δονήσεις, ανακίνηση αλλά και την κοσμική ακτινοβολία. Το Διαστημικό Κέντρο του κοντινού Πανεπιστημίου του Μονπελιέ συμφώνησε να προσομοιώσει την πρόωση ενός ρωσικού πυραύλου Σογιούζ στον εξοπλισμό του που χρησιμοποιείται για τη δοκιμή πρωτοτύπων δορυφόρων.

Γράφημα της διαδικασίας από τον Guardian

«Το Σογιούζ κάνει τις περισσότερες δονήσεις κατά την απογείωση σε σύγκριση με άλλους εκτοξευτές. Χρησιμοποιήσαμε δύο είδη και έμβρυα σε δύο διαφορετικά στάδια και είδαμε ότι οι δονήσεις δεν επηρέασαν την ανάπτυξή τους», λέει ο Przybyla.

«Στη συνέχεια, εξετάσαμε τι άλλο θα μπορούσε να διαταράξει τα κύτταρα των ψαριών στο ταξίδι τους, συμπεριλαμβανομένης της υπερβαρύτητας που προκαλείται από την επιτάχυνση και την κοσμική ακτινοβολία και το αν θα συνέχιζαν να σχηματίζονται ή αν θα επηρεαζόταν το DNA και η ανάπτυξή τους».

«Έχουμε κάνει όλες τις πιθανές προσομοιώσεις που μπορούμε να κάνουμε στο έδαφος, οπότε ο στόχος τώρα είναι να έχουμε μια διαστημική αποστολή για να επαληθεύσουμε αυτά τα δεδομένα και έτσι να μπορέσουμε να εξετάσουμε τη διαφορά μεταξύ μιας ομάδας ελέγχου αδελφών ψαριών που παραμένουν στη Γη», λέει ο Przybyla.

ιχθυοκαλλιέργειες Σελήνη
Αυγά λαβρακιού σε 70 και 73 ώρες ανάπτυξης. Τα ψάρια θα ταξιδέψουν στη σελήνη σε εμβρυϊκό στάδιο, με προγραμματισμένη εκκόλαψη κατά την άφιξή τους. Φωτογραφία: D Dutto/lfremer

Δεν είναι η πρώτη φορά που στέλνουμε ψάρια στο διάστημα. Οι πρώτοι «θαλασσινοί αστροναύτες» που πραγματοποίησαν το ταξίδι ήταν μικροσκοπικά ψάρια, γνωστά ως μουμιχόγκοι (Fundulus heteroclitus), που στάλθηκαν σε τροχιά σε μια από τις αποστολές Apollo το 1973.

Τρία χρόνια μετά, δύο Ρώσοι αστροναύτες πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων με ένα ενυδρείο με γκάπι, στο σοβιετικό διαστημικό εργαστήριο Σαλιούτ. Πιο πιο πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2024 Κινέζοι έστειλαν αρκετά ζεβρόψαρα στον διαστημικό σταθμό Tiangong.

Από ότι φαίνεται τα ψάρια μπορούν να επιβιώσουν σε ιχθυκαλλιέργειες στο περιβάλλον του διαστήματος όπως στη Σελήνη, όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Τα ψάρια θα πρέπει να μπορούν να αναπαραχθούν, ώστε να δημιουργηθεί μια βιώσιμη ιχθυοκαλλιέργεια. Τα περιττώματα των ψαριών θα θρέφουν γαρίδες και σκουλήκια, τα οποία με τη σειρά τους θα αποτελούν μελλοντική τροφή για τα ψάρια.

Γιατί όλοι πρέπει να σταματήσουμε να πίνουμε εμφιαλωμένο νερό

Πέρα από τα πρώτα 200 γονιμοποιημένα αυγά που θα σταλούν στο διάστημα, θα παραχθούν και άλλα 200 εδώ στη Γη, σαν ομάδα ελέγχου. Η ομάδα έχει υπολογίσει ότι για να παρέχονται δύο μερίδες ψαριών κάθε εβδομάδα σε επτά αστροναύτες σε μια αποστολή διάρκειας 16 εβδομάδων, θα χρειαστούν περίπου 200 λαβράκια.

Για όσους ενδιαφέρονται περισσότερο για τη ζωή στη Γη, ο Przybyla λέει ότι το πρόγραμμα Lunar Hatch έχει εξίσου ζωτική εφαρμογή και εδώ.

«Αυτό που κάναμε είναι να μετατρέψουμε ένα σύστημα στο οποίο εργαζόμασταν για τη Γη στο σύστημα της Σελήνης», λέει. «Στη Γη, αυτή η ανακυκλωμένη κυκλική υδατοκαλλιέργεια είναι σημαντική όχι μόνο για τη διατήρηση του περιβάλλοντος αλλά και για την οικονομική βιωσιμότητα. Η ίδια αρχή που ισχύει για τη Σελήνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη σίτιση απομονωμένων κοινοτήτων».

Προς το παρόν, η ομάδα περιμένει να βρεθεί θέση σε μια από τις επόμενες αποστολές, ώστε τα λαβράκια να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Την ίδια στιγμή και η Κίνα διεξάγει έρευνα για συστήματα υδατοκαλλιέργειας κλειστού κυκλώματος στο διάστημα, για χρήση στον δικό τους διαστημικό σταθμό. Με τον αγώνα να έχει ξεκινήσει, μένει να δούμε ποιος θα τερματίσει πρώτος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.