Η Google, όπως και η Apple, είναι γνωστό πως συλλέγει δεδομένα χρηστών από τα τηλέφωνά της. Τώρα όμως ένα δικαστήριο στην Καλιφόρνια έκρινε πως ο τεχνολογικός κολοσσός θα πρέπει να πληρώσει 314.6 εκατομμύρια δολάρια σε χρήστες, για κατάχρηση των δεδομένων της.

Σύμφωνα με το Reuters, το δικαστήριο τάχθηκε υπέρ των χρηστών που κατέθεσαν ομαδική αγωγή, εκ μέρους 14 εκατομμυρίων κατοίκων της Καλιφόρνια το 2019. Σύμφωνα με την αγωγή, η Google συνέλλεγε δεδομένα από αδρανή τηλέφωνα, χωρίς άδεια., Αυτά τα δεδομένα συλλέχθηκαν για σκοπούς διαφήμισης, μεταξύ άλλων, ενώ κατανάλωναν τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας των χρηστών. Όταν λέμε αδρανή τηλέφωνα, εννοούμε τα τηλέφωνα που δε χρησιμοποιούσαν εκείνη τη στιγμή οι χρήστες, ήταν δηλαδή σε κατάσταση αναμονής.

Ο δικηγόρος του ενάγοντος. Glen Summers, δήλωσε πως η απόφαση δικαιώνει σθεναρά την ουσία αυτής της υπόθεσης και αντικατοπτρίζει την σοβαρότητα της παραβίασης της Google.

Η Google από την άλλη, δήλωσε μέσω εκπροσώπου της στο Reuters, πως η ετυμηγορία «παρερμηνεύει υπηρεσίες που είναι κρίσιμες για την ασφάλεια, την απόδοση και την αξιοπιστία των συσκευών Android», ενώ πρόσθεσε πώς θα ασκηθεί έφεση στην απόφαση. Η Google δήλωσε πως οι χρήστες συναίνεσαν σε αυτές τις μεταφορές δεδομένων στα πλαίσια των όρων και πολιτικών απορρήτου της εταιρείας, ενώ τόνισαν πως κανένας χρήστης δε θίχτηκε από αυτές τις πρακτικές.

1 χρόνος internet σε όλη την Ελλάδα με 13 ευρώ /μήνα

Αυτή δεν είναι η πρώτη αγωγή για το θέμα, καθώς υπάρχει άλλη μία εκ μέρους 49 άλλων πολιτειών που διατυπώνει τους ίδιους ισχυρισμούς και θα δικαστεί τον Απρίλιο του 2026.

Η αλήθεια είναι πως πιθανότατα η Google το αναφέρει στους όρους χρήσης, όμως αυτό είναι μια συνηθισμένη τακτική. Κανείς δε διαβάζει τους όρους για μια υπηρεσία, καθώς είναι επιμελώς σχεδιασμένοι να έχουν τεράστιο όγκο και να απαιτούν ώρες για να διαβαστούν. Έχουμε δει στο παρελθόν developers να τρολάρουν τους όρους μιας εφαρμογής, προσθέτοντας παράλογους ισχυρισμούς, για να δείξουν πως κανείς δε τους διαβάζει και δεν είναι δυνατό να τους διαβάσει, χωρίς να ξοδέψει ώρες ή και μέρες. Το λεκτικό τους είναι έτσι, ώστε να είναι δύσκολο στην κατανόηση, ενώ δίνουν στις εταιρείες σχεδόν απεριόριστη ελευθερία να κάνουν ότι θέλουν.

Κατά τα άλλα, υπάρχουν φόβοι πως η Κίνα και άλλες χώρες συλλέγουν τα δεδομένα μας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.