Για περισσότερα από δυο χρόνια, ένα μικρό group μηχανικών μέσα στην Google εργαζόταν πάνω σε ένα λογισμικό το οποίο πιστεύουν ότι θα αντικαταστήσει τελικά το Android, το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές αυτή τη στιγμή. Καθώς η ομάδα μεγαλώνει, θα χρειαστούν να ξεπεράσουν ορισμένες έντονες διαφορές σχετικά με το πως το λογισμικό θα λειτουργεί.

Το Project, γνωστό ως Fuchsia, δημιουργήθηκε από την αρχή για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί του Android, καθώς όλο και περισσότερες συσκευές και gadgets αποκτούν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Έχει σχεδιαστεί να συνδυάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αλληλεπίδραση μέσω φωνητικών εντολών με τα συχνά security updates και να μοιάζει ίδιο μεταξύ πολλών και διαφορετικών συσκευών, από laptops μέχρι μικροσκοπικούς internet-connected sensors.

Να τι γνωρίζουμε για το Fuchsia μέχρι στιγμής: Η Google ξεκίνησε αθόρυβα να ποστάρει κώδικα online το 2016, ενώ είχε επιτρέψει και σε developers να πειραματιστούν με αυτόν. Η Google επίσης είχε ξεκινήσει να πειραματίζεται με διάφορες εφαρμογές του συστήματος, όπως οι interactive screen displays και τα voice commands για το Youtube. Ωστόσο τα μέλη της ομάδας του Fuchsia, είχαν συζητήσει ένα πολύ μεγαλύτερο σχέδιο σε σχέση με εκείνο που αναφέρθηκε για πρώτη φορά.

Η δημιουργία ενός και μοναδικού λειτουργικού συστήματος, το οποίο να μπορεί να τρέχει σε όλα τα gasgets της Google, όπως τα Pixel smartphones, smart speakers αλλά και σε συσκευές τρίτων κατασκευαστών που σήμερα τρέχουν το Android, όπως και σε εκείνες με Chrome OS. Ήθελαν να ενσωματώσουν το Fuchsia σε connected home συσκευές, όπως ηχεία τα οποία μπορείς να ελέγξεις μέσω φωνητικών εντολών μέσα σε τρία χρόνια και στη συνέχεια να μετέβαιναν σε μεγαλύτερες συσκευές, όπως τα laptops.

Αλλά ο Pichai και ο Hiroshi Lockheimer, δεν έχουν υπογράψει προς τα παρόν οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για το Fuchsia. Τα στελέχη πρέπει να κινηθούν προσεκτικά σε οποιοδήποτε σχέδιο περιλαμβάνει την αντικατάσταση του Android, επειδή το λογισμικό βρίσκεται σε εκατομμύρια συσκευές συνεργατών, επειδή εκατοντάδες developers ασχολούνται με αυτό και επειδή αποφέρει δισεκατομμύρια έσοδα σε διαφημίσεις. Επιπλέον, βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τις αντιμονοπωλιακές αρχές, επομένως, οποιαδήποτε αλλαγή στο λογισμικό, θα παρακολουθείται στενά.

Δημοσίως, η Google θεωρεί τα πειράματα με τον ανοικτό κώδικα, ως μια επένδυση στην καινοτομία. Και πάλι, το Fuchsia είναι κάτι περισσότερο από πείραμα αυτή τη στιγμή. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι εργάζονται πάνω σε αυτό. Η πρωτοβουλία εστιάζει στο να επιτευχθεί ένας καλύτερος ανταγωνισμός με την Apple. Αν και το Android βρίσκεται στο 85% των συσκευών με την Apple να απολαμβάνει μερίδιο 15%, το λειτουργικό σύστημα της δεύτερης έχει ορισμένα σαφή προτερήματα έναντι της πρώτης. Όπως για παράδειγμα, στις επιδόσεις, στην ασφάλεια και στην ιδιωτικότητα και στο integration με όλες τις Apple συσκευές. Οι περισσότεροι χρήστες του iPhone αναβαθμίζουν τις συσκευές τους γρήγορα όταν η Apple διαθέσει μια νέα ενημέρωση, ενώ λιγότερο από το 10% των Android χρηστών κάνει κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες της Google φθάνουν σε μόλις μια μικρή μερίδα χρηστών.

Η Google βασίζεται στους κατασκευαστές και στους παρόχους για την διάθεση συχνών ενημερώσεων του λειτουργικού και νέων security updates στις Android συσκευές. Ωστόσο, αυτοί οι συνεργάτες δεν έχουν τόσο μεγάλο κίνητρο όπως η Google για την κυκλοφορία του τελευταίου και πιο πρόσφατου λογισμικού. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις, ότι το Fuchsia θα ενσωματώσει και καλύτερα μέτρα ασφαλείας.

Στον κώδικα που δημοσιεύθηκε online, οι μηχανικοί ενσωμάτωσαν encrypted user keys στο σύστημα, ένα εργαλείο ιδιωτικότητας, που διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες προστατεύονται κάθε φορά που το λογισμικό ενημερώνεται. Επιπλέον, επιστράτευσαν ειδικούς ασφαλείας, όπως ο Nick Kralevich, που εργαζόταν στην ασφάλεια του Android για 9 χρόνια και τώρα έχει μεταβεί στο Fuchsia.

Αυτή τη στιγμή, το Android, που αναπτύχθηκε όταν οι συσκευές ξεκινούσαν να χρησιμοποιούν οθόνες αφής, δεν έχει σχεδιαστεί να χειρίζεται οποιουδήποτε είδους voice-enabled apps, που η Google φαντάζεται ως το μέλλον του computing. Επομένως το Fuchsia αναπτύσσεται, έχοντας ως core feature την αλληλεπίδραση με τη φωνή. Επιπλέον είναι πιο ευέλικτο στο γεγονός ότι προσαρμόζεται σε πολλαπλά μεγέθη οθονών. Ωστόσο ακόμη και τώρα, η Google δεν έχει αποκαλύψει μια real-world χρήση του λογισμικού. Ορισμένοι developers πειραματίζονται με το λειτουργικό, αλλά προς το παρόν δεν αποτελεί τη βάση για ένα app ή μια υπηρεσία σε μια δημοφιλή συσκευή. Πρόσφατος κώδικας που δημοσιεύθηκε, έδειχνε ότι μια εφαρμογή του Youtube βρισκόταν υπό ανάπτυξη, αλλά δεν υπάρχουν επίσημα Google services που να τρέχουν στο λειτουργικό.

Επίσης, ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι αρχές που το Fuchsia προωθεί έρχονται σε αντίθεση με το επιχειρηματικό μοντέλο της Google. Το σύστημα διαφημίσεων της Google βασίζεται στην ικανότητα στόχευσης των χρηστών βάσει της τοποθεσίας και της δραστηριότητας και οι μηχανισμοί ασφαλείας του Fuchsia ίσως δεν επιτρέψουν κάτι τέτοιο, αν τελικά ενσωματωθούν.

Η απομάκρυνση από το Android και το Chrome OS εγκυμονεί κινδύνους για την Google. Ένα μεγάλο μέρος των ανεξάρτητων developers και των κατασκευαστών, όπως η Samsung και η Huawei, βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα. Το Chrome OS είναι επίσης σημαντικό και χρησιμοποιείται σε πολλούς οργανισμούς. Η Google απλά δεν μπορεί να σταματήσει να το υποστηρίζει.

Το Android και το Chrome OS βασίζονται στο Linux. Το Linux Kernel αποτελεί τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος της Google, με το Fuchsia να χρησιμοποιεί διαφορετικό kernel, γνωστό ως Zircon. Κάτι τέτοιο, κάνει τις ήδη υπάρχουσες συσκευές μη συμβατές.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.