H τελευταία έκλειψη ηλίου στην Αμερική, είχε δεκάδες εκατομμύρια κόσμου να θαυμάζουν το μεγαλείο της φύσης και του Σύμπαντος. Τώρα, ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (ESA) θέλει να δημιουργήσει τεχνητές εκλείψεις, στέλνοντας δύο δορυφόρους σε τροχιά, ώστε να μελετήσει το ηλιακό στέμμα μου δημιουργείται και την ατμόσφαιρα γύρω από τον Ήλιο.
Η αποστολή Proba-3 δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό και θα είναι η πρώτη που θα δημιουργεί τεχνητές εκλείψεις, αν φυσικά πετύχει.
Οι δύο δορυφόροι θα είναι οι Occulter και ο Coronagraph, που θα πετάνε σε απόσταση 150 μέτρων, ο ένας από τον άλλο. Το ζευγάρι των δορυφόρων θα ευθυγραμμιστεί με τον Ήλιο με τόση ακρίβεια, που ο Occulter θα ρίχνει σκιά στον Coronagraph για να φανεί το στέμμα από τον δεύτερος.
«Τα δύο διαστημόπλοια θα λειτουργούν σαν να είναι ένα τεράστιο όργανο μήκους 150 μέτρων», εξηγεί ο Dietmar Pilz, Διευθυντής Τεχνολογίας, Μηχανικής και Ποιότητας της ESA. «Η επίτευξή του θα είναι ωστόσο εξαιρετικά δύσκολη τεχνική, γιατί με την παραμικρή κακή ευθυγράμμιση δεν θα λειτουργήσει. Η διαδικασία ανάπτυξης ήταν αντίστοιχα μακρά – που αναλήφθηκε από μια κοινοπραξία μικρότερων κρατών μελών της ESA με επικεφαλής την Ισπανία και το Βέλγιο – επομένως είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω το Proba-3 εδώ σήμερα, να προετοιμάζεται για εκτόξευση».
Η ιδέα δεν είναι καινούρια, καθώς τοπ 1975 μια κάψουλα του προγράμματος Apollo προσπάθησε να κάνει κάτι αντίστοιχο για ένα διαστημόπλοιο Soyuz, κατά τη διάρκεια του προγράμματος δοκιμών Apollo-Soyuz. Όμως ο στόχος του Proba-3 είναι να παράγει τις τεχνητές εκλείψεις τακτικά, μέσω ακριβούς πτήσης σε σχηματισμό, για μέχρι και 6 ώρες κάθε φορά, ανά τροχιά 19 ωρών και 36 λεπτών.
Το Proba-3 θα είναι ένας πλήρως αυτόνομός σχηματισμός των δύο δορυφόρων, που θα πετάνε με μεγάλη ακρίβεια. Η τροχιά τους θα είναι στα 60.000 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης, όπου οι βαρυτικές, ατμοσφαιρικές και μαγνητικές διαταραχές είναι στο ελάχιστο.
Orion: Αυτό είναι το σκάφος που θα πάει ανθρώπους ξανά στην Σελήνη
«Όπως συμβαίνει με όλες τις αποστολές επίδειξης τεχνολογίας της οικογένειας Proba της ESA, η απόδειξη της επιτυχίας είναι η ποιότητα των επιστημονικών δεδομένων που παράγονται.» λέει η ESA.
Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε στο site της ESA
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.