Η περίπτωση της OnePlus

Υπάρχει όμως μια Κινεζική εταιρεία, η οποία ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές όσον αφορά την εμπειρία του software.  Η OnePlus έχει χτίσει ένα όνομα, με την παροχή κορυφαίων τεχνικών χαρακτηριστικών σε προσιτές τιμές  με εξαιρετικές επιδόσεις.

Η εστίασή μας είναι η εμπειρία. Προσπαθούμε να έχουμε κάτι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην απλότητα, στο light λογισμικό χωρίς να προσθέτουμε πολλά features εκτός και αν είμαστε σίγουροι ότι έχουν κάτι να προσφέρουν στους χρήστες. Δεν προσθέτουμε features απλά για να τα χρησιμοποιήσουμε σε διαφημιστικές καμπάνιες. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτό που αναμένει ο χρήστης, τονίζει ο CEO της εταιρείας.

Η OnePlus ορίζει τον εαυτό της σαν μια startup, αλλά με μεγάλη συγγένεια με την Oppo, με την οποία μοιράζεται τους επενδυτές και τους προμηθευτές. Όσον αφορά όμως στο design του software δεν θα μπορούσαν να ήταν πιο διαφορετικές. Τα τηλέφωνα της Oppo έρχονται με το Color OS, παρόμοιο με το Fantouch OS, αλλά με μεγαλύτερη έμφαση σε χαρακτηριστικά, όπως multitasking.

Από την μεριά του το Oxygen OS της OnePlus εστιάζει στις επιδόσεις και είναι το μόνο που μπορεί να φθάσει το IPhone σε τομείς όπως η αποδοτικότητα και η αποκρισιμότητα. Πως το πετυχαίνει όμως ακριβώς αυτό; Σύμφωνα με τους μηχανικούς της εταιρείας, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατό, χωρίς το πρόγραμμα που έχει θέσει στη διάθεση συσκευών. Η OnePlus διαθέτει μόνο δυο τηλέφωνα κάθε χρόνο, αποσύροντας το παλαιότερο και το καθένα βασίζεται στους γρηγορότερους επεξεργαστές της Qualcomm που είναι διαθέσιμοι εκείνη τη στιγμή. Αυτό επιτρέπει στους μηχανικούς να έχουν ως target το hardware με τον καλύτερο τρόπο που μπορούν, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να παράγουν ένα πιο αποδοτικό software build σε σχέση με το να είχαν  να υποστηρίξουν πιο αργές συσκευές την ίδια στιγμή.

Επιπροσθέτως του Oxygen OS, η OnePlus αναπτύσσει και μια έκδοση για την κινεζική αγορά, που αποκαλείται Hydrogen OS, που έχει πολλές ομοιότητες στο UI, αλλά έρχεται με χαρακτηριστικά που αφορούν την Κίνα, σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα της Google. Και παρά την απομάκρυνση από το τυπικό κινεζικό software, η OnePlus πιστεύει ότι οι χρήστες είναι ικανοποιημένοι. Ο ίδιος εξηγεί και την τάση που παρατηρεί, ότι οι απαιτήσεις των χρηστών και οι προσδοκίες απομακρύνονται από τα cool και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά σε κάτι που είναι πιο μινιμαλιστικό. Είναι μια μεταβατική περίοδος, θα απαιτήσει χρόνο.

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πότε και αν το κινεζικό software θα κάνει μια μεγάλη αλλαγή, αλλά ο Lau έχει απόλυτο δίκιο όταν επισημαίνει ότι θα χρειαστεί χρόνος. Ίσως θα είναι η μετάβαση σε ένα πιο μινιμαλιστικό interface. Αλλά αυτό που αληθεύει, είναι ότι δεν είναι εξίσου όλο το κινεζικό software κακό. Και αν και είναι κακό, αν το κοιτάμε από τη ματιά της Δύσης, είναι συχνά κακό για πολύ διαφορετικούς λόγους από τα κακά Android skins του παρελθόντος. Είναι εύκολο να επικρίνουμε τις ομοιότητες πολλών εξαυτών για τις προφανείς ομοιότητες με το IOS. Αλλά αυτά τα τηλέφωνα έχουν δημιουργηθεί σε ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο σε σχέση με τις Android συσκευές όπως τις καταλαβαίναμε προηγουμένως.

Η κινεζική αγορά smartphone συσκευών αποτελεί έναν συνδυασμό καινοτομίας και θάρρους. Και αν θέλεις να έχεις το ήδη εξαιρετικό hardware, αξίζει να προσπαθήσετε να καταλάβετε το λογισμικό.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.