Η παραμονή στο Google Software δεν είναι πλέον επιλογή στη Κίνα
Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σήμερα. Εταιρείες όπως η Samsung υιοθετούν πλέον μια πιο συγκρατημένη πρακτική και τα Google Play Editions δεν υπάρχουν πλέον. Το concept του stock Android είναι πλέον περισσότερο θολό, με τη σειρά Google Pixel να τρέχει software με exclusive features που δεν συναντάμε στο Android One. Και η open source έκδοση του Android που προσφέρεται μέσω του AOSP (Android Open Source Project) δεν αποτελεί πλέον ένα βιώσιμο λειτουργικό σύστημα από μόνο του, με πολύ λίγη υποστήριξη για ενσωματωμένα apps και APIs. Όλες οι mainstream Android συσκευές στη Δύση πλέον αδειοδοτούνται τα Google Play Services για να παρέχουν την απαραίτητη λειτουργικότητα.
Το πρόβλημα για τους κινεζικούς κατασκευαστές, βεβαίως, είναι ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες είναι μπλοκαρισμένες στη Κίνα, επομένως το open-source Android με το Google software, απλά δεν αποτελεί λύση. Αν για παράδειγμα είσαι ένας Κινέζος κατασκευαστής που θέλει να πουλήσει σε Κινέζους πελάτες, το πιο λογικό πράγμα που θα έχεις να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις AOSP σαν βάση για τη συμβατότητα με το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στον κόσμο και στην συνέχεια να δημιουργήσεις features και υπηρεσίες που θα απευθύνονται αποκλειστικά στη Κίνα και φυσικά ένα app store. Και έπειτα έχεις να σκεφθείς για τον υπόλοιπο κόσμο. Για να το θέσουμε αλλιώς, τα κινεζικά Android smartphones δεν χρειάζονται skins σαν το Touchwiz, τρέχουν ένα εξολοκλήρου νέο λειτουργικό σύστημα, που τυχαίνει να υποστηρίζει Android apps. Και η πρώτη εταιρεία που έκανε πράξη την ιδέα ήταν η Xiaomi.
Σε ένα mall μια μεσαίας σε μέγεθος πόλης της Κίνας, σίγουρα θα συναντήσεις ένα Mi Home store. Και αυτά τα καταστήματα, συγκρίνονται άμεσα με τα stores της Apple. Η Xiaomi χρηματοδοτεί πολλές startups για να παρέχουν πολλά προϊόντα σε χαμηλές τιμές, μινιμαλιστικές συσκευές που συνεργάζονται σαν μέρος του οικοσυστήματος Mi Home. Αλλά η εντυπωσιακή παρουσία της Xiaomi στο λιανικό εμπόριο, κρύβει το γεγονός ότι η εταιρεία ξεκίνησε εξολοκλήρου μέσω του λογισμικού.
Το MIUI έκανε αρχικά το ντεμπούτο του το 2010 σε μια εποχή όπου υπήρχε ελάχιστη πρόοδος στο χώρο του ποιοτικού smartphone software. Το MIUI γρήγορα κατάφερε να προσελκύσει τους χρήστες στην aftermarket ROM σκηνή, ακόμη και εκτός της Κίνας. Και μόλις ένα χρόνο μετά, το πρώτο Xiaomi smartphone έκανε το ντεμπούτο του.
Το όραμα της MIUI είναι το ίδιο με της Xiaomi, δηλαδή να επιτρέψει σε όλους να απολαύσουν την τεχνολογία, τόνισε ένας lead designer στο theverge πριν από ένα χρόνο, έπειτα από την παρουσίαση του Xiaomi Mi Mix 2. Ο Robin εργαζόταν και στο λογισμικό αλλά και στο hardware και είχε εμπλακεί ενεργά στην προσαρμογή του MIUI για την ψηλότερη bezel less οθόνη του Mi Mix.
Θεωρώ, ότι όσον αφορά την δημιουργία συσκευών, το hardware design είναι πολύ διαφορετικό από το software design, τονίζει ο Robin. Όταν σχεδιάζουμε μια μεγάλη οθόνη, πάντα σκεφτόμαστε για την αύξηση του χώρου και τη μείωση του πάχους.
Αυτό όμως που κάνει το MIUI πιο ξεχωριστό, είναι ότι εστιάζει στο χρήστη από τις απαρχές της δημιουργίας του, τονίζει ο Gary, design director του MIUI. Έχουμε ένα ολόκληρο forum το οποίο απευθύνεται σε οπαδούς της Xiaomi όπου μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπόλοιπη κοινότητα και να συζητήσουν τα προβλήματά τους κατά τη χρήση του λογισμικού και των συσκευών και να δώσουν το feedback τους.
Ορισμένα features της MIUI είναι ιδιαίτερα πρωτοπόρα και πολύ χρηστικά, αλλά δεν δείχνουν την αξία τους εκτός Κίνας. Για παράδειγμα, το Smart App Launcher, μια κορυφαία προσθήκη στο MIUI 9. Είναι ένα concept παρόμοιο με το Google Assistant feature γνωστό προηγουμένως ως Now on Tap, που χρησιμοποιεί την AI για να αναλύσει τι βρίσκεται στην οθόνη της συσκευής και σε πηγαίνει σε άλλες εφαρμογές όπως το WeChat ή στην υπηρεσία φαγητού DianPing παρέχοντας σχετικές πληροφορίες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν λειτουργεί εκτός Κίνας.
Η Xiaomi δεν ξεχώριζε και δεν έκανε διακρίσεις μεταξύ των χρηστών στη Κίνα και αυτών στον υπόλοιπο κόσμο, όταν δημιουργούσε το MIUI, αλλά μερικά features αναπόφευκτα θα έχουν σαν στόχο την ιδιαίτερη πατρίδα της. Η Xiaomi επίσης απαντά στη μεγάλη επιτυχία που έχει στην Ινδία, με features που απευθύνονται αποκλειστικά στη χώρα αυτή. Το MIUI 10 έχει συγκεκριμένα και χαρακτηριστικά integrations με υπηρεσίες που είναι δημοφιλείς στην Ινδία.
Είτε σας αρέσει το MIUI είτε όχι, δύσκολα μπορούμε να αρνηθούμε ότι είναι ένα συνεκτικό και αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα. Αν προτιμάτε, είναι μια έκδοση του Android της Google όπως το βλέπουμε στα Pixel. Αλλά μια τέτοια θεώρηση, δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση στη Κίνα, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών δεν έχουν δει ποτέ το Play Store.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Φίλε… Μετά από όλο αυτό που έγραψες, κατάλαβες τι ήθελες να μας πεις?