Το ηλιοβασίλεμα στη Γη είναι από τα πιο όμορφα φυσικά φαινόμενα του πλανήτη και εμείς που είμαστε στην Ελλάδα, έχουμε ορισμένα από τα πιο όμορφα. Αυτός είναι και ο λόγος που έρχονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, για να τα απολαύσουν σε κάποιο ειδυλλιακό νησί. Πως φαίνεται όμως ένα ηλιοβασίλεμα της Γης από το διάστημα; Μονολεκτικά… Απίστευτα!

Ευτυχώς για εμάς, οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) φροντίζουν να μας δείχνουν φωτογραφίες που έχουν τραβήξει, δίνοντάς μας μια νέα προοπτική. Μία από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες ενός ηλιοβασιλέματος από το διάστημα καταγράφηκε από τον αστροναύτη και γεωφυσικό της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) Alexander Gerst, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του στον ISS ως μέρος της αποστολής Horizons.

Στην εικόνα που τραβήχτηκε στις 18 Οκτωβρίου 2018, φαίνονται τα σύννεφα βαμμένα με ένα πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, ενώ ο σκοτεινός ουρανός έρχεται αμέσως μετά!

Ηλιοβασίλεμα Διάστημα
Το ηλιοβασίλεμα από το διάστημα είναι τόσο ονειρικό όσο έρχεται. Πίστωση εικόνας: ESA-A.Gerst μέσω Flickr ( CC BY-SA 2.0 )

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη φωτογραφία που εντυπωσιάζει. Έχουμε και μια εικόνα που τραβήχτηκε από ένα μέλος του πληρώματος Expedition 49 της NASA το 2016 δείχνει επίσης μια φλογερή προοπτική των στρωμάτων της ατμόσφαιρας της Γης κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος πάνω από τον Νότιο Ατλαντικό.

Μια φωτεινή πορτοκαλοκόκκινη γραμμή βρίσκεται μέσα στην ατμόσφαιρα και συγκεκριμένα στο χαμηλότερο στρώμα της. Εκεί φιλοξενεί σύννεφα, καπνό και σωματίδια σκόνης. Όλα αυτά μας δίνουν αυτό το απίστευτο χρώμα, όταν το φως τα χτυπάει υπό γωνία, κατά το ηλιοβασίλεμα!

Ηλιοβασίλεμα Διάστημα
Στο ISS, το ηλιοβασίλεμα μπορεί επίσης να προβληθεί λοξά. Πίστωση εικόνας: ISS Crew Earth Observations Facility and the Earth Science and Remote Sensing Unit, Johnson Space Center

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κάνει μια πλήρη περιστροφή της Γης κάθε 90 λεπτά, που αυτό σημαίνει πως οι αστροναύτες μπορούν να δουν 16 ηλιοβασιλέματα κάθε 24ωρο. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις ανατολές του ηλίου. Βέβαια, όλα αυτά προϋποθέτουν πως οι αστροναύτες δεν έχουν να κάνουν κάτι στο Διαστημικό Σταθμό, κάτι που είναι σπάνιο.

Η Κίνα ανοίγει τα δείγματα από την μακρινή πλευρά της Σελήνης!

Ευτυχώς όμως έχουμε και ένα Timelapse από τον αστροναύτη Gerst, κατά τη διάρκεια της αποστολής Horizon. Το Timelapse δημιουργήθηκε με λήψεις φωτογραφιών κάθε 15 δευτερόλεπτα και είναι πολύ εντυπωσιακό.

Στην αρχή του βίντεο βλέπουμε κάτι που θυμίζει έκλειψη, με μια αμυδρή λεπτή γραμμή φωτός γύρω από εκείνη την πλευρά του πλανήτη. Όσο προχωράει το βίντεο τόσο προχωράει και το φως στον πλανήτη, αποκαλύπτοντας την επιφάνειά του! Απλά εντυπωσιακά πλάνα!

Και να το έχετε, τώρα ξέρετε πώς μοιάζει ένα ηλιοβασίλεμα και η ανατολή από το διάστημα. Για αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους αστροναύτες που βρίσκονται ή που βρέθηκαν στο διάστημα για να έχουμε αυτές τις τρομερές εικόνες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.