Η αχρωματοψία είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, που επηρεάζει περίπου έναν στους 12 άνδρες και μία στις 200 γυναίκες παγκοσμίως. Μια πολύ πιο σπάνια πάθηση είναι η τετραχρωμία, το εντελώς αντίθετο της αχρωματοψίας καθώς όσοι έχουν τετραχρωμία μπορεί να γνωρίζουν έναν κόσμο χρωμάτων που οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να δούμε.

Σύμφωνα με το Healthline, ο μέσος άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί 1 εκατομμύριο αποχρώσεις χρώματος. Πιστεύεται ότι τα άτομα με τετραχρωμία έχουν τη δυνατότητα να δουν 100 εκατομμύρια αποχρώσεις, αν και η έρευνα για την πάθηση βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια. Πηγή αυτής της δυνατότητας, όπως και η αχρωματοψία, είναι το αποτέλεσμα μιας γενετικής μετάλλαξης. Οι περισσότεροι άνθρωποι γεννιούνται με τρεις κώνους (cone cells) σε κάθε μάτι που μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε μεταξύ διαφορετικών αποχρώσεων στο χρωματικό φάσμα . Όσοι έχουν γεννηθεί αχρωματοψία έχουν δύο και όσοι έχουν τετραχρωμία τέσσερα.

Θεωρείται ότι έως και το 12% των ατόμων με χρωμόσωμα XX μπορεί να είναι τετραχρωματικά. Ωστόσο, δεν θα μπορούν όλοι οι άνθρωποι με αυτή τη γενετική ιδιορρυθμία να βιώσουν έναν κόσμο με αυτή τη πληθώρα χρωμάτων. Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, αυτό εξαρτάται από το εάν ο πρόσθετος κώνος έχει διαφορετική ρύθμιση συχνότητας από τους άλλους κώνους και εάν υπάρχει ένα τέταρτο κανάλι χρώματος που επιτρέπει στον εγκέφαλο να επεξεργαστεί τις αυξημένες πληροφορίες χρώματος. Το 2010, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Vision , μόνο ένας από τους 24 συμμετέχοντες που έφεραν τη γενετική παραλλαγή εμφάνισε «τετραχρωματική συμπεριφορά», εντοπίζοντας διαφορές σε όλες τις αποχρώσεις που δοκιμάστηκαν.

Ενώ η αχρωματοψία έχει μελετηθεί εκτενώς, λίγα είναι γνωστά για την τετραχρωμία. Γνωρίζουμε πολύ λίγα για το πόσο συχνή είναι ή πώς επηρεάζει την όραση. Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι με μικρή τετραχρωμία μπορεί να είναι λίγο καλύτεροι από τον μέσο άνθρωπο στη διάκριση μεταξύ των αποχρώσεων και εκείνοι με ισχυρή τετραχρωμία μπορεί να βλέπουν τον κόσμο σε χρώματα που οι υπόλοιποι από εμάς δεν μπορούμε να δούμε. Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, οι ερευνητές χρησιμοποιούν τεστ DNA για να εντοπίσουν μεταλλάξεις που μπορεί να προκαλέσουν την πάθηση. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί από μόνο του για να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει τετραχρωμία καθώς απαιτούνται δοκιμές με χρήση εξαιρετικά εξειδικευμένης τεχνολογίας σε ερευνητικό περιβάλλον.

Ερευνητές δίνουν μια πρωτότυπη συμβουλή για να καίμε περισσότερες θερμίδες!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο αναγνωρίζουμε τα χρώματα μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, ακόμη και μεταξύ αυτών με τους τυπικούς τρεις κώνους. Η αντίληψη των χρωμάτων δεν καθορίζεται μόνο από το τι βλέπουμε αλλά από το πώς ο εγκέφαλος ερμηνεύει αυτά τα χρώματα. Αυτό όμως μπορεί να είναι εντελώς υποκειμενικό. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι ερευνητές έχουν αναπτύξει ειδικά γυαλιά που θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε όλους τους μη τετραχρωμικούς να βλέπουν τον κόσμο όπως βλέπουν όσοι έχουν τετραχρωμία.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.