Η αποκάλυψη της 3.200MP κάμερας LSST (Legacy Survey of Space and Time) σηματοδοτεί μια σημαντική ανακάλυψη στην αστρονομική έρευνα, καθώς μηχανικοί και επιστήμονες του SLAC National Accelerator Laboratory του Department of Energy ανακοινώνουν την ολοκλήρωσή της.

Η μνημειώδης αυτή κάμερα, που ζυγίζει περίπου 6.610 κιλά και εκτείνεται στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου, πρόκειται να ξεκινήσει μια πρωτοποριακή αποστολή για να διαλευκάνει τα μυστήρια της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας.

Μετά από μια επίπονη κατασκευαστική περίοδο δύο δεκαετιών, η κάμερα LSST είναι πλέον έτοιμη να ταξιδέψει στον προορισμό της – το αστεροσκοπείο Vera C. Rubin που βρίσκεται στην κορυφή του Cerro Pachón της Χιλής.

Εκεί, θα ενώσει τις δυνάμεις της με το τηλεσκόπιο Simonyi Survey Telescope του αστεροσκοπείου, εξοπλισμένο με διπλούς φακούς διαμέτρου πέντε και τριών ποδιών αντίστοιχα. Μαζί, θα ξεκινήσουν μια μετασχηματιστική δεκαετή έρευνα του ηλιακού συστήματος, του Γαλαξία, και πέρα από αυτόν.

Το James Webb εντοπίζει αποδείξεις για τα πρώτα αστέρια που φώτισαν το Σύμπαν

Με την υπερσύγχρονη τεχνολογία της, που περιλαμβάνει ένα εστιακό επίπεδο με ακρίβεια που έχει ισοσταθμιστεί στο ένα δέκατο του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας και εικονοστοιχεία πλάτους 10μm, η κάμερα LSST υπόσχεται απαράμιλλη λεπτομέρεια.

Ο Aaron Roodman, καθηγητής του SLAC και αναπληρωτής διευθυντής του Αστεροσκοπείου Rubin, συγκρίνει τις δυνατότητές της με την καταγραφή των λεπτομερειών μιας μπάλας του γκολφ από απόσταση 15 μιλίων, ενώ καλύπτει έναν ουρανό που είναι επτά φορές ευρύτερος από την πανσέληνο.

Finished LSST Camera

Ο πρωταρχικός στόχος της κάμερας LSST είναι να διερευνήσει τον ασθενή βαρυτικό φακό, ένα φαινόμενο κατά το οποίο η βαρυτική μάζα κολοσσιαίων γαλαξιών παραμορφώνει τις διαδρομές του φωτός από τους παρασκηνιακούς γαλαξίες.

Το εγχείρημα αυτό έχει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει νέες γνώσεις σχετικά με την κατανομή της μάζας σε όλο το σύμπαν και να ρίξει φως στην αινιγματική δύναμη της σκοτεινής ενέργειας που επηρεάζει τη διαστολή του σύμπαντος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.