Σε αντίθεση με τις κοινές αντιλήψεις, ο άνθρωπος αποδεικνύεται ότι είναι σημαντικός φορέας ιών στα ζώα, σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση των γονιδιωμάτων των ιών. Μελέτη υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι μεταφέρουν σχεδόν διπλάσιο αριθμό ιών στα οικόσιτα και άγρια ζώα από ό,τι λαμβάνουν από αυτά.

Ο Cedric Tan, γενετιστής στο University College του Λονδίνου, υπογραμμίζει τη σημασία της κατανόησης της εξέλιξης των ιών σε διαφορετικά είδη για την κατανόηση της εμφάνισης νέων ασθενειών που επηρεάζουν τόσο τον άνθρωπο όσο και τα ζώα.

Εξετάζοντας 32 οικογένειες ιών, οι ερευνητές εντόπισαν ότι το 64% των ιών είναι σε θέση να μολύνουν ζώα, να μεταδοθούν από άνθρωπο σε ζώο, και ονομάζονται ανθρωπογενείς λοιμώξεις.

Ιοί 15.000 ετών βρέθηκαν σε παγετώνες στο Θιβέτ και τρομάζουν!

Το τεράστιο μέγεθος του ανθρώπινου πληθυσμού και η ευρεία κατανομή του συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό το φαινόμενο, παρέχοντας στους ιούς άφθονες ευκαιρίες να μεταπηδήσουν σε διάφορους μη ανθρώπινους ξενιστές.

Επιπλέον, οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η καταστροφή των οικοτόπων και η ρύπανση, αυξάνουν την ευπάθεια των κοντινών ζώων σε ιογενείς λοιμώξεις.

Αυτές οι ιώσεις δεν δημιουργούν μόνο περιβαλλοντικές ανησυχίες και προβλήματα διατήρησης, αλλά παρουσιάζουν επίσης σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τόσο των ανθρώπινων όσο και των ζωικών πληθυσμών. Η πανδημία COVID-19 χρησιμεύει ως τρανή υπενθύμιση των καταστροφικών επιπτώσεων των ζωονοσογόνων ασθενειών.

Για τον μετριασμό των μελλοντικών ιικών διαρροών, οι ερευνητές προσδιορίζουν βασικά χαρακτηριστικά που υποδεικνύουν τη δυνατότητα ενός ιού να γίνει ζωονοσογόνος. Αυτό περιλαμβάνει έναν υψηλότερο ρυθμό γενετικών αλλαγών, που υποδηλώνει προσαρμοστικότητα για τη μόλυνση νέων ξενιστών.

Παρά τα ευρήματα αυτά, η ολοκληρωμένη επιτήρηση και παρακολούθηση της μετάδοσης ιών από άνθρωπο σε ζώο παραμένει ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της υγείας τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.