Ο Βρετανός καθηγητής φυσικής πέθανε στις 8 Απριλίου του 2024 σε ηλικία 94 ετών. Απεχθανόταν τη δημοσιότητα, ωστόσο η εργασία του τον κατέστησε ως έναν από τους πιο σπουδαίους σύγχρονους φυσικούς.

ο αίνιγμα που απασχολούσε -και μάλλον έλυσε- ο Πίτερ Χιγκς με τη θεωρία που εισηγήθηκε στην επιστημονική κοινότητα το 1964, ήταν, πολύ σχηματικά και απλουστευτικά, το πώς γεννήθηκε η μάζα του αρχικού σωματιδίου και κατόπιν κάθε άλλης στοιχειώδους μονάδας, που από τη μη-μάζα περνούσε στην υλική υπόσταση.

Ο Χιγκς οραματίστηκε ότι στο κενό, εκεί όπου «πλέουν» τα σωματίδια της ύλης που είναι μικρότερα σε διαστάσεις ακόμη και από το άτομο, υπάρχει ένα πεδίο που επιβραδύνει την κίνηση ορισμένων σωματιδίων, στα οποία προσδίδει την ιδιότητα της μάζας. Κατά τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν τα ά-μαζα σωματίδια κινούνται τόσο γρήγορα όσο και το φως, ενώ τα σωματίδια με μάζα δεν φτάνουν ποτέ σε τόσο υψηλή ταχύτητα.

Το πεδίο που επινόησε ο Χιγκς ήταν αυτό που έλειπε ώστε να δοθεί μια αληθοφανής εξήγηση για το πώς η μη-μάζα γίνεται μάζα. Και μολονότι το «πεδίο Χιγκς» παραμένει κάτι αφηρημένο, υποθετικό, μη μετρήσιμο, ορισμένοι εξαιρετικά ισχυροί επιταχυντές σωματιδίων μπορούν να προσομοιώσουν τη διεργασία της δημιουργίας. Απελευθερώνοντας ανιχνεύσιμα σωματίδια, τα οποία, εύλογα ονομάζονται και αυτά «μποζόνια Χιγκς».

Τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής και μάλιστα, έμαθε από έναν γείτονά του ότι το κέρδισε καθώς ο ίδιος απεχθανόταν τη δημοσιότητα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.