Η ανθρωπότητα χρειάζεται απεγνωσμένα νέα αντιβιοτικά και πόσο μάλλον στην Ελλάδα, που παίρνουμε αντιβιώσεις για πλάκα, κάνοντάς τα αντιβιοτικά λιγότερα αποτελεσματικά όταν τα χρειαζόμαστε πραγματικά. Μια ομάδα επιστημόνων όμως, ανακάλυψε ένα νέο μόριο με τρομερή αντιβιοτική δράση κατά των υπερμικροβίων, θαμμένο σε ένα κινεζικό ορυχείο!

Ο λόγος για την σααρβιενίνη Α, ένα ολοκαίνουριο γλυκοπεπτιδικό αντιβιοτικό, που παράγεται από ένα ασυνήθιστο στέλεχος του Amycolatopsis, ενός γένους βακτηρίων γνωστού για την παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως η βανκιμυκίνη. Αυτό το μοναδικό στέλεχος ανακαλύφθηκε στην περιοχή εξόρυξης Bayan Obo της Εσωτερικής Μογγολίας, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα γνωστά  κοιτάσματα σπάνιων γαιών στη Γη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Ινστιτούτο Φαρμακευτική Έρευνας Heimholtz, καλλιέργησαν τα βακτήρια σε εργαστήριο και εξήγαγαν τις φυσικές τους ενώσεις. Μέσα σε αυτές ήταν και η σααρβιενίνη Α, που στις δοκιμές επέδειξε ισχυρή δράση έναντι των Gram-θετικών βακτηρίων, ιδίως των στελεχών του Staphylococcus aureus, που είναι ανθεκτικά σε συμβατικά αντιβιοτικά όπως η μεθικιλλίνη, η βανκομυκίνη και η δαπτομυκίνη.

Ενώ τα περισσότερα γλυκοπεπτιδικά αντιβιοτικά, όπως η βανκυμίνη, στοχεύουν στη σύνθεση του βακτηριακού κυτταρικού τοιχώματος μέσω της σύνθεσής τους με συγκεκριμένα στοιχεία, η σααρβιενίνη Α, λειτουργεί με ένα μηχανισμό που δεν έχει κατανοηθεί πλήρως. Παράλληλα, διαθέτει μια ενδιαφέρουσα δομή, που διαφέρει σημαντικά από αυτή των άλλων γλυκοπεπτιδίων.

«Ενθουσιαστήκαμε που ανακαλύψαμε ότι η σααρβιενίνη Α δεν εμπίπτει σε καμία γνωστή κατηγορία. Η μοναδική της δομή θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για αντιβιοτικά που τα βακτήρια δεν έχουν συναντήσει ποτέ πριν», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Χάιμε Φελίπε Γκερέρο-Γκαρθόν, συγγραφέας της μελέτης από το Τμήμα Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Κοιτάζοντας μπροστά, η ομάδα θέλει να εμβαθύνει περισσότερο στη νέα ένωση και να ελέγξει εάν έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει υποψήφιο φάρμακο για ζωντανούς ανθρώπους.

«Η ανακάλυψη ενός νέου αντιβιοτικού είναι μόνο η αρχή. Τώρα αντιμετωπίζουμε τη συναρπαστική πρόκληση να το βελτιώσουμε σε ένα υποψήφιο φάρμακο κατάλληλο για κλινική χρήση», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Σεργκέι Μπ. Ζότσεφ από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

αντιβιοτικά
Η εικόνα απεικονίζει τη χημική δομή της σααρβιενίνης Α, ενός νέου αντιβιοτικού που είναι δραστικό έναντι βακτηρίων ανθεκτικών σε πολλά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Πίστωση εικόνας: Kaur et al., Angewandte Chemie International Edition 2025 ( CC BY 4.0

Οι ερευνητές αναζητούν συνεχώς νέα αντιβιοτικά, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αντοχή των ιών και βακτηρίων, στα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κατάχρησης ή της λανθασμένης λήψης των παραδοσιακών αντιβιοτικών, που έχουν ωθήσει τα βακτήρια να αναπτύξουν αντοχή στα συμβατικά αντιβιοτικά, μέσω της εξέλιξης. Αυτό σημαίνει πως έχουν δημιουργηθεί λοιμώξεις, που είναι τρομερά δύσκολες στη θεραπεία με τα παραδοσιακά φάρμακα.

Πόσο φωτεινή είναι η Γη από τη Σελήνη; Μπορείτε να διαβάσετε με το φως της;

Για να έχουμε μια εικόνα, τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, έχουν προκαλέσει 1.27 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίων, το 2019. Μέχρι το 2050, αυτός ο αριθμός προβλέπεται πως θα εκτοξευθεί στους 8.22 εκατομμύρια θανάτους ετησίων.

Όμως η επιστήμη είναι εδώ για να δίνει λύσεις και τα τελευταία χρόνια ανακαλύπτονται όλο και περισσότερες αντιμικροβιακές ενώσεις. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να βρίσκονται παντού. Από τα βάθη των ωκεανών, μέχρι ένα ορυχείο στην Κίνα. Τελευταία έχει μπει και η Τεχνητή Νοημοσύνη στην εξίσωση, συνθέτοντας νέες ενώσεις. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν πλέον την ΤΝ για να ψάξουν σε τεράστιες ψηφιακές βιβλιοθήκες χημικών ενώσεων, εντοπίζοντας εκείνες που έχουν τη δυνατότητα να εξουδετερώσουν τα ανθεκτικά στα φάρμακα υπερμικρόβια. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί μεγάλη επιτυχία και είναι η πραγματική χρησιμότητα της τεχνητής νοημοσύνης και όχι αυτή που προωθούν οι εταιρείες τεχνολογίας, που παίρνει τη δουλειά ανθρώπων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Angewandte Chemie International Edition.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.