Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να πετάμε στο συρτάρι παλιά gadgets και κυριολεκτικά να τα ξεχνάμε. Ένα παλιό smartphone, ένα tablet κ.α αποτελούν έναν εν δυνάμει κίνδυνο στο συρτάρι και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούν αυτές οι συσκευές.

Οι μπαταρίες τους είναι μικρές, ελαφριές και αποθηκεύουν σεβαστά ποσά ενέργειας για το μέγεθός τους. Χωρίς αυτές, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε εξαιρετικά λεπτά smartphones που θα έβγαζαν όλη την ημέρα με μια μόνο φόρτιση. Ωστόσο, η αποθήκευση μεγάλης ποσότητας ενέργειας σε ένα μικρό χώρο είναι πάντοτε ένας εν δυνάμει κίνδυνος και οι μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν αποτελούν εξαίρεση. Όσο περνάει ο χρόνος και φθείρονται, οι αστοχίες δεν είναι καθόλου απίθανες.

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα howtogeek, σε αντίθεση με ορισμένες AA μπαταρίες, σαν αυτές που τοποθετούμε σε ένα παιχνίδι, ή σε ένα ρολόι, η αστοχία των μπαταριών ιόντων λιθίου δεν περιορίζεται στη διάβρωση για παράδειγμα ενός μέρους της, αλλά αποτελεί μια πιθανή εστία εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Από την άλλη πλευρά, οι εκρήξεις smartphone συσκευών είναι σπάνιες και ότι η ύπαρξη παλιών gadgets στο σπίτι δεν αποτελεί εγγυημένη πηγή αστοχίας, ωστόσο κάποια μέτρα και πρακτικές σωστής αποθήκευσης για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου θα πρέπει να λαμβάνονται.

Εκτός από το γεγονός ότι μπορείς να πουλήσεις μια παλιά συσκευή ή απλά να την πετάξεις σε ασφαλή σημεία και με το σωστό τρόπο, αν δεν θέλεις να το κάνεις μπορείς τουλάχιστον να τις φορτίσεις σωστά. Γιατί η σωστή φόρτιση, διατηρεί τα κελιά και τα κυκλώματα της μπαταρίας σε μια υγιή κατάσταση.

Αν και τα προτεινόμενα επίπεδα διαφέρουν βάσει κατασκευαστή, σε γενικές γραμμές οι μπαταρίες ιόντων λιθίου θα πρέπει να φορτίζουν στο 40% αν έχεις σκοπό να τις αποθηκεύσεις, με μερικές εταιρείες να προτείνουν και 50-60%. Το σημαντικό εδώ δεν είναι το ακριβές ποσοστό, αλλά το γεγονός ότι πρέπει να τις φορτίζεις μέχρι το μισό της χωρητικότητάς τους και να μην τις αποθηκεύεις άδειες ή πλήρως φορτισμένες. Τέλος, έλεγξέ τες που και που, μήπως η μπαταρία έχει φουσκώσει. Εμφανή σημάδια είναι η αύξηση του πάχους, το σπάσιμο της οθόνης και άλλα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γεια σας
    Το πρώτο μας κινητό ήταν το Nokia 1011 NHE-2X5 το έχουμε με την μπαταρία. Το έχουμε σε συρτάρι
    Δεν έχει πάθει τίποτα

    Και κάποια άλλα κινητά στο συρτάρι τα έχουμε με την μπαταρία χρόνια τώρα δεν έχουν πάθει τίποτα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.