Μια ερευνητική εγκατάσταση στην Αυστραλία, έχασε εκατοντάδες φιαλίδια με επικίνδυνους ιούς και ήδη υπάρχουν φόβοι πως θα χρησιμοποιηθούν σαν όπλα. Οι αξιωματούχοι της χώρας επιβεβαίωσαν πρόσφατα πως υπήρξε σημαντική παραβίαση στο κυβερνητικό Εργαστήριο Ιολογίας Δημόσιας Υγείας στο Queensland που συνέβη το 2021. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εσφαλμένη τοποθέτηση δειγμάτων, που περιείχαν θανατηφόρους ιούς και μικρόβια. Συγκεκριμένα λείπουν 323 φιαλίδια με ιούς όπως ο hanta, ο ιός της λύσσας και ο ιός Hendra, που είναι τρομερά θανατηφόροι για τον άνθρωπο.
Τα δείγματα χάθηκαν όταν έπρεπε να μεταφερθούν, μετά από βλάβη στους καταψύκτες του εργαστηρίου.
«Μεταφέρθηκαν σε λειτουργικό καταψύκτη χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα κατάλληλα έγγραφα. Τα υλικά μπορεί να έχουν αφαιρεθεί από αυτήν την ασφαλή αποθήκευση και να έχουν χαθεί ή να μην έχουν καταγραφεί», δήλωσε ο John Gerrard, επικεφαλής Υγείας του Queensland.
Τα τρία στελέχη του ιού που διέρρευσαν από το εργαστήριο έχουν όλα τη δυνατότητα να είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο.
Ο ιός Hendra μολύνει πρωτίστως τα άλογα, αλλά έχει την ικανότητα να μεταπηδά στους ανθρώπους όπου έχει εκτιμώμενο ποσοστό θνησιμότητας 57%. Ο ιός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1994 μετά από ξέσπασμα που μόλυνε 21 άλογα κούρσας και δύο ανθρώπους στο προάστιο Hendra του Μπρίσμπεϊν. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι φυσικοί ξενιστές του ιού είναι οι νυχτερίδες από τις οποίες η μόλυνση μεταπήδησε στα άλογα και στη συνέχεια στους ανθρώπους.
Ο Hantavirus είναι ένας άλλος ιός που μεταδίδεται από ζώα, ο οποίος προέρχεται από αρουραίους και εξαπλώνεται στα περιττώματα, τα ούρα και το σάλιο τους. Στους ανθρώπους, ο ιός προκαλεί πνευμονικό σύνδρομο hantavirus που οδηγεί σε πυρετό, ρίγη, ναυτία, διάρροια και γέμισμα των πνευμόνων με υγρό. Σύμφωνα με το CDC, η μόλυνση είναι θανατηφόρα στο 38 τοις εκατό όλων των συμπτωματικών περιπτώσεων.
Ο ιός λύσσας, εν τω μεταξύ, είναι μια μορφή λύσσας που μπορεί να μολύνει ανθρώπους και άλλα θηλαστικά. Μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό λύσσας, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία και είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα, οδηγώντας σε περίπου 59.000 θανάτους ανθρώπων σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.
Οι αρχές του Κουίνσλαντ μπόρεσαν μόνο να επιβεβαιώσουν ότι τα δείγματα έλειπαν αυτόν τον μήνα αφού περίμεναν ένα χρόνο για έγκριση για να ανοίξει ο καταψύκτης όπου ήταν αποθηκευμένα. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως το κοινό έχει μολυνθεί από αυτούς τους ιούς. Όμως, δεν είναι σαφές που έχουν καταλήξει αυτά τα δείγματα και αυτό προκαλεί ανησυχίες παγκοσμίως.
Ο Gerrard λέει πως είναι πολύ πιθανό τα δείγματα να έχουν απορριφθεί μαζί με τα γενικά απόβλητα των εργαστηρίων, όμως κανείς δεν είναι σίγουρος για το που έχουν καταλήξει.
Και προσθέτει: «Είναι σημαντικό ότι δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα Hendra ή Lyssavirus μεταξύ ανθρώπων στο Κουίνσλαντ τα τελευταία πέντε χρόνια και δεν έχουν υπάρξει αναφορές για μολύνσεις από τον ιό Hanta σε ανθρώπους ποτέ στην Αυστραλία».
Η Queensland Health ξεκίνησε τώρα μια ανεξάρτητη έρευνα για το πώς θα μπορούσαν να είχαν χαθεί τα δείγματα και πώς να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά.
Φθηνότερες οι σταθερές συνδέσεις στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες – Η απόδειξη
Το να χρησιμοποιηθούν οι ιοί σαν βιολογικά όπλα δεν είναι κάτι εύκολο, καθώς θα πρέπει να τροποποιηθούν για αυτή τη χρήση από πολύ εξειδικευμένο προσωπικό. Όμως, το ότι χάθηκαν τόσα πολλά δείγματα από το εργαστήριο, χωρίς να ξέρει κανείς τι έχει συμβεί, σίγουρα εγείρει ανησυχίες, τόσο για τους ιούς που περιέχουν όσο και το αν έχουν πέσει στα λάθος χέρια. Οι αρχές δεν παρατήρησαν κρούσματα στην Αυστραλία, όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν κατέληξαν σε άλλες χώρες τα φιαλίδια με τους ιούς.
Το μόνο σίγουρο είναι πως το εργαστήριο δεν πήρε πολύ σοβαρά τη δουλειά του, καθώς από τέτοια περιστατικά έχουμε δει στο παρελθόν να ξεσπάνε πανδημίες. Κάπως έτσι υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί, πως ξεκίνησε ο Covid-19, από εργαστήριο της Wuhan, που χρηματοδοτούταν από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η αμερικανική EcoHealth έλαβε 3.7 εκατομμύρια δολάρια για να εξετάσει πιθανούς κορονοϊούς από νυχτερίδες. Από αυτά τα χρήματα, έδωσε 600.000 δολάρια στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, από το οποίο θεωρητικά ξεκίνησε ο Covid.
«Με μια τόσο σοβαρή παραβίαση των πρωτοκόλλων βιοασφάλειας και με δείγματα μολυσματικών ιών να χάνονται ενδεχομένως, το Queensland Health πρέπει να διερευνήσει τι συνέβη και πώς να αποτρέψει να ξανασυμβεί», δήλωσε ο Nichols.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.