Το 4.500 nits peak brightness που ανακοίνωσε η OnePlus για το OnePlus 12, είναι η διπλάσια που συναντάμε στα περισσότερα flagship smartphones. Ωστόσο, δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να το θεωρήσουμε ως δεδομένο. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο η φωτεινότητα μετριέται.
Πιο συγκεκριμένα, μια OLED οθόνη απαρτίζεται από πλήθος pixels, τα οποία συνδυάζουν τρία κόκκινα, πράσινα και μπλε subpixels. Τα pixels μπορούν επιλεγμένα να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν με διάφορους συνδυασμούς, επιτρέποντας την οθόνη να παρουσιάσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο χρώματα.
Η απενεργοποίηση και των τριών subpixels ενός pixel σου δίνει το άσπρο χρώμα. Η πλήρης απενεργοποίηση όλων το μαύρο. Η ποσότητα των ενεργών pixels σε σχέση με μια πλήρως άσπρη οθόνη αποκαλείται APL ή Average Picture Level. Μια οθόνη που παρουσιάζει μια πλήρως άσπρη φωτογραφία βρίσκεται στο 100% APL, ενώ μια μαύρη εικόνα στο 0% APL, καθώς κανένα από τα pixel δεν είναι ενεργά.
Επιπλέον, η ενέργεια που καταναλώνει η οθόνη εξαρτάται από την εικόνα που παρουσιάζεται. Μια άσπρη εικόνα καταναλώνει μεγαλύτερη ενέργεια από μια μαύρη εικόνα. Καθώς η οθόνη συνήθως έχει ένα συγκεκριμένο preset μέγιστης ενέργειας που μπορεί να αντλήσει, όσο λιγότερα pixels είναι ενεργοποιημένα, τόσο περισσότερη ενέργεια μπορούν να συγκεντρώσουν, κάνοντάς τα πιο φωτεινά.
Επομένως, όταν ένα μόνο pixel σε μια AMOLED οθόνη είναι ενεργό, τότε αυτή μπορεί να του δώσει περισσότερη ενέργεια, αυξάνοντας τη φωτεινότητα πάνω και πέρα από αυτό που μπορεί να πετύχει. Σε αυτή τη περίπτωση το APL θα είναι κάτω από 1%.
Διαθεσιμότητα OnePlus 12 και OnePlus 12R στην Ελλάδα
Ως εκ τούτου το νούμερο των 4.500 nit brightness που αναφέρει η OnePlus αφορά ένα πολύ μικρό APL και εξηγήσαμε παραπάνω τι ακριβώς είναι.
Από την άλλη, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μετράνε όλοι την φωτεινότητα των οθονών τους. Για παράδειγμα η Samsung στο Galaxy S24 Ultra δηλώνει 2600 nits, όταν ο μέσος όρος στην φωτεινότητα ολόκληρης της οθόνης είναι στα 1500 nits. Οι μετρήσεις για το OnePlus 12 πάντως δείχνουν πως έχει όντως από τις πιο φωτεινές οθόνες σε smartphone.
Η συσκευή είναι ήδη στα γραφεία του techmaniacs, οπότε σύντομα θα την δοκιμάσουμε και θα σας μεταφέρουμε αυτά που βρήκαμε.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.