Το να μας τρώει ζωντανούς κάποιο άλλο πλάσμα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των περισσοτέρων ανθρώπων, όμως ένας άνθρωπος παραλίγο να μπει σε αυτή την κατάσταση και μάλιστα επίτηδες. Ο Paul Rosolie έγινε viral ξανά, όταν έκανε την εμφάνισή του στο διαδίκτυο ένα παλιό βίντεο του, όπου προσπαθούσε να κάνει ένα τεράστιο πράσινο ανακόντα, να τον καταπιεί. Όμως τα πράγματα δεν πήγαν όπως περίμενε.

Τα πράσινα ανακόντα είναι τα μεγαλύτερα φίδια στον πλανήτη και μπορούν εύκολα να καταπιούν έναν άνθρωπο, αν είναι σε ηλικία που το μέγεθός τους το επιτρέπει.

Ο Rosolie είναι ένας ερευνητής που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προστασία των ζώων και των οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία 20 χρόνια. Δραστηριοποιήθηκε σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ινδονησία και το Περού. Μάλιστα, έχει περάσει πολλά χρόνια μελετώντας τις πράσινες ανακόντες, στον Αμαζόνιο. Τότε του ήρθε η ιδέα να δείξει κάτι σοκαριστικό στον κόσμο, για να δημιουργήσει κύμα υποστήριξης για την διάσωση του τροπικού δάσους.

Την ίδια περίοδο του έγινε πρόταση για μια εκπομπή με θέμα τα άγρια ζώα, από τηλεοπτικό σταθμό. Εκείνος το βρήκε καλή ευκαιρία και δέχθηκε, όμως ήταν πολύ αθώος και δεν υπολόγισε ποτέ πως στον βωμό της τηλεθέασης, θα πάθαινε ζημιά στην φήμη του.

Έτσι λοιπόν, 10 χρόνια πριν, έκανε την εκπομπή “Eaten Alive” και σε ένα από τα επεισόδια, προσέφερε τον εαυτό του  σαν γεύμα σε ένα γιγαντιαίο ανακόντα. Βέβαια, φορούσε προστατευτική στολή από ανθρακονήματα ώστε να προστατέψει τα ζωτικά του όργανα, όπως επίσης και ειδικό κράνος για να μπορεί να αναπνέει και να επικοινωνεί με την ομάδα του. Έτσι, αφέθηκε στο τεράστιο ανακόντα, για να τον φάει, ώστε να βρει υποστηρικτές για να σώσει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Το βίντεο ήταν μέρος της εκπομπής του Discovery Channel “Eaten Alive” και το κανάλι πρακτικά κατέστρεψε τη φήμη του.

Μετά από εβδομάδες αναζήτησης, βρήκαν την τέλεια πράσινη ανακόντα με μήκος 6 μέτρα. Το γύρισμα ξεκίνησε και ο Rosolie έριξε λίπος χοιρινού πάνω του για να προσελκύσει το φίδι και για να γλιστράει αρκετά, ώστε να μην το τραυματίσει. Σύντομα όμως, αναγκάστηκε να διακόψει το πείραμα, καθώς το φίδι τον έσφιγγε τόσο δυνατά, που κόντεψε να του σπάσει τα χέρια και είχε φρικτούς πόντους, ενώ ακόμα και η προστατευτική στολή δεν ήταν αρκετή για να του επιτρέψει να αναπνέει κανονικά, υπό την πίεση των τεράστιων μυών του ανακόντα.

Τι θα γινόταν όμως αν συνέχιζε το πείραμα και το ανακόντα τον κατάπινε ολόκληρο;

Αν το πείραμα συνεχιζόταν δεν θα κατέληγε καθόλου καλά. Αρχικά τα ανακόντα έχουν τεράστια δόντια που μοιάζουν με μεγάλες βελόνες, ώστε να αγκιστρώνονται στο θήραμά τους. Ο Rosοlie φορούσε κράνος, όμως είχε σημεία στο σώμα ακάλυπτα. Όμως για να καταπιεί πιο εύκολα το θήραμα, το ανακόντα τυλίγεται γύρω του και σφίγγει τόσο δυνατά που τα κόκκαλα θρυμματίζονται, ενώ καταστεί την αναπνοή αδύνατη.

Όταν ένα ανακόντα σφίγγει το θήραμά του, ασκεί δύναμη που φτάνει τα 90 PSI. Αυτό μεταφράζεται σε 6 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό στο σώμα του θηράματος. Μιλάμε για εξωφρενική πίεση που είναι αρκετή για να σκοτώσει άνθρωπο σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ανακόντα

Με το θήραμα νεκρό και με τα περισσότερα μεγάλα κόκκαλα του σπασμένα, το φίδι μπορεί να ξεκινήσει να το καταπίνει. Τα σαγόνια του μπορούν να ανοίξουν απίστευτα πολύ, καθώς μπορούν να τεντωθούν, καθώς η κάτω γνάθος είναι τρομερά ελαστική. Το στόμα του μπορεί να ανοίξει τόσο ώστε να περάσει με ευκολία το σώμα ενός ανθρώπου.

Όσο το σώμα προχωράει προς τον οισοφάγο, τα σαγόνια ανοίγουν ακόμα παραπάνω, για να καταπιεί ολόκληρο το σώμα. Δεν έχει δόντια για να τεμαχίσει το θήραμα, οπότε καταπίνεται αυτούσιο.

Στην συνέχεια, οι σιελογόνοι αδένες παράγουν μεγάλη ποσότητα σάλιου, ώστε να λιπανθεί το θήραμα όσο κατεβαίνει, για να κάνει τη διαδικασία πιο εύκολη. Οι μύες του οισοφάγου συμπιέζονται μεταξύ τους για να αναγκάσουν το θήραμα να κινηθεί προς τα κάτω. Στην συνέχεια, η σπονδυλική στήλη και το σώμα κινούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να σπρώχνουν το θήραμα προς το στομάχι.

Είναι αυτονόητο πως μόλις φτάσει το θήραμα στο στομάχι, τα οξέα είναι τόσο ισχυρά που η χώνευση ξεκινάει αμέσως. Σε τόσο μεγάλα θηράματα, το ανακόντα, όταν τελειώσει την κατάποση, πρέπει να βρει ένα ασφαλές μέρος, καθώς το πολύ μεγάλο βάρος στο στομάχι του δεν του επιτρέπει να κινηθεί με άνεση, καθιστώντας το στόχο.

Χρειάζονται μέρες ή και βδομάδε3ς για να ολοκληρωθεί η πέψη, ανάλογα με το πόσο μεγάλο ήταν το θήραμα. Στην περίπτωση ανθρώπου, κοιτάμε για εβδομάδες.

Το πρόβλημα με την εκπομπή

Η εκπομπή λέγεται Eaten Alive, που πρακτικά εξηγεί τι γίνεται όταν κάτι τρώει έναν άνθρωπο ζωντανό. Το Discovery Channel είχε προωθήσει ιδιαίτερα την εκπομπή, λέγοντας πως το κοινό θα δει μια ανακόντα να καταπίνει άνθρωπο. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ, αφού το Rosolie, δεν άντεξε την πίεση από το σφίξιμο του φιδιού. Με το κεφάλι του σχεδόν ολόκληρο μέσα στο στόμα του φιδιού και με την αναπνοή του κομμένη, το πείραμα σταμάτησε, λίγο πριν τα χειρότερα.

Όμως ο κόσμος, παρακολουθούσε την εκπομπή για να δει αίμα και θάνατο, όπως μαζεύονταν στις αρένες τις αρχαίας Ρώμης για να δουν ανθρώπους να πεθαίνουν. Όταν δεν πήραν αυτό που περιμέναν, ξεκίνησε το κράξιμο στο διαδίκτυο, σε τηλεοπτικές εκπομπές και στον Τύπο γενικότερα.

Την ίδια στιγμή, το Discovery Channel αφαίρεσε το μεγαλύτερο μέρος το γυρισμάτων από το τελικό επεισόδιο, όπου ο Rosolie μιλούσε για τα τροπικά δάση του Αμαζονίου και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να σωθούν.

ανακόντα  paul rosolie
Ο Paul Rosolie

Το όλο θέμα δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στην δουλειά του Rosolie, ενώ ταυτόχρονα δεν πέτυχε και αυτό για το οποίο δέχθηκε να κάνει την εκπομπή. Ο άνθρωπος μπήκε στο στόμα της ανακόντας, με 200 δόντια βελόνες να δαγκώνουν το κεφάλι του, ώστε να ενημερώσει τον κόσμο για τα τροπικά δάση του Αμαζονίου και το μόνο που κατάφερε ήταν να εξοργίσει το κοινό που από την ασφάλεια του καναπέ του, απλά περίμενε να δει το ανακόντα να τον σκοτώνει.

Από ότι φαίνεται ο κόσμος είναι πεινασμένος για αίμα και κάποια στιγμή πρέπει να το δούμε αυτό σαν κοινωνία. Ο Rosolie συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην μάχη για την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντός, όμως αυτό το περιστατικό του στοίχισε σε στήριξη και χρηματοδότηση για τις αποστολές του. Το Discovery προτίμησε να βάλει στημένες σκηνές υποτιθέμενου κινδύνου της ομάδας, όσο έψαχναν για το μεγάλο φίδι, παρά τα λόγια του Rosalie, όταν αναφερόταν στην ανάγκη διάσωσης του μεγαλύτερου πνεύμονα της Γης, του Αμαζονίου.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.