Για κάποιους πλανήτες, οι πτώσεις μετεωριτών δεν σταματούν ποτέ. Νέα ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν από ένα σεισμογράφο στον Άρη αποκάλυψε ότι οι διαστημικοί βράχοι συγκρούονται με τον κόκκινο πλανήτη πολύ πιο συχνά από ό,τι φανταζόμασταν. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι ο Άρης δέχεται συνεχείς συγκρούσεις.
Βάσει του αριθμού των κοντινών σεισμικών δονήσεων που ανιχνεύθηκαν από τον Mars InSight lander κατά τη διάρκεια της αποστολής του, μια ομάδα επιστημόνων εκτιμά ότι ο Άρης υφίσταται σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις από βράχους μεγέθους μπάλας καλαθοσφαίρισης που συγκρούονται με την επιφάνειά του.
Ο Mars InSight, στα τέσσερα χρόνια που παρακολούθησε τον Άρη μέχρι το τέλος του 2022, άλλαξε ριζικά την κατανόησή μας για τον κόκκινο πλανήτη. Είχαμε προηγουμένως θεωρήσει ότι ο Άρης ήταν μάλλον αδιάφορος εσωτερικά. Ο InSight αποκάλυψε μια πλούσια τεκτονική και μαγματική δραστηριότητα που προηγουμένως μας διέφευγε, ενώ επίσης αποκάλυψε τη σύνθεση του εσωτερικού του πλανήτη.
Ένα άλλο σημαντικό εύρημα του ευαίσθητου εργαστηρίου ήταν οι αδύναμες δονήσεις από βράχους που χτυπούσαν τον φλοιό του Άρη. Αυτό έδωσε στους επιστήμονες ένα νέο εργαλείο για την εκτίμηση του ρυθμού των προσκρούσεων στον Άρη, που με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας του πλανήτη.
Ο ρυθμός σχηματισμού κρατήρων σε μια πλανητική επιφάνεια μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της ηλικίας αυτής της επιφάνειας. Οι επιφάνειες με περισσότερους κρατήρες θεωρούνται παλαιότερες. Αν γνωρίζουμε τον ρυθμό με τον οποίο εμφανίζονται οι κρατήρες, μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσο παλιά είναι μια συγκεκριμένη επιφάνεια.
Στη Γη, χιλιάδες μετεωρίτες πέφτουν κάθε χρόνο, αλλά οι περισσότεροι διαλύονται ψηλά στην ατμόσφαιρα, ενώ εμείς στην επιφάνεια παραμένουμε ανυποψίαστοι. Ο Άρης έχει ατμόσφαιρα, αλλά είναι περισσότερο από 100 φορές λεπτότερη από της Γης. Αυτό σημαίνει ότι ο Άρης δεν έχει την ίδια προστασία από τις προσκρούσεις. Οι βράχοι μπορούν να πέσουν από το διάστημα σχεδόν ανενόχλητοι. Επιπλέον, ο Άρης είναι πολύ κοντά στη ζώνη αστεροειδών μεταξύ της τροχιάς του και της τροχιάς του Δία, έτσι υπάρχουν πολλοί βράχοι στην περιοχή που συμβάλλουν σε υψηλό ρυθμό προσκρούσεων.
Είναι επίσημο! Φέρουν αέρα από τον Άρη στη Γη
Οι προηγούμενες εκτιμήσεις για τον ρυθμό προσκρούσεων στον Άρη βασίζονταν σε δορυφορικές εικόνες. Οι δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τον Άρη παίρνουν συνεχείς φωτογραφίες της επιφάνειας, καταγράφοντας την εμφάνιση νέων κρατήρων. Αυτή είναι μια ατελής μέθοδος μέτρησης των προσκρούσεων από μόνη της, αλλά μέχρι τον InSight, ήταν η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή.
Οι ερευνητές συνδύασαν τα δύο σύνολα δεδομένων, μετρώντας νέους κρατήρες και εντοπίζοντάς τους στις ανιχνεύσεις του InSight. Αυτό τους επέτρεψε να υπολογίσουν πόσες προσκρούσεις είχαν συμβεί κοντά στο lander κατά τη διάρκεια ενός έτους και να το επεκτείνουν σε παγκόσμιο ρυθμό προσκρούσεων. Αυτό αποκάλυψε ότι συμβαίνουν στον Άρη κάθε χρόνο 280 με 360 προσκρούσεις που παράγουν έναν κρατήρα μεγαλύτερο από 8 μέτρα – ένας ρυθμός περίπου μιας πρόσκρουσης την ημέρα. Και οι κρατήρες μεγαλύτεροι από 30 μέτρα εμφανίζονται περίπου μία φορά τον μήνα.
Αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας του Άρη, αλλά παρέχει επίσης πολύτιμες πληροφορίες για την προετοιμασία για την ανθρώπινη εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.