Το WhatsApp, μια ευρέως χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων, έχει γίνει hotspot για απατεώνες που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν ανυποψίαστους χρήστες μέσω διαφόρων παραπλανητικών μεθόδων. Αυτές είναι οι δέκα πιο συνηθισμένες απάτες και οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε να πέσετε θύματα.
1. Απάτη “WhatsApp Gold”: Προσέξτε τα ανεπιθύμητα μηνύματα που προωθούν το WhatsApp Gold, μια υποτιθέμενη αναβαθμισμένη έκδοση της εφαρμογής. Κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο λήψης μπορεί να εκτεθείτε σε επιθέσεις phishing ή κακόβουλο λογισμικό. Επιμείνετε στη χρήση των επισήμων καταστημάτων για τη λήψη των εφαρμογών.
2. Έκτακτη ανάγκη για φίλους ή μέλη της οικογένειας: Οι απατεώνες υποδύονται επαφές και κατασκευάζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για να ζητήσουν χρήματα ή ευαίσθητες πληροφορίες. Επαληθεύστε την ταυτότητά τους μέσω προσωπικών ερωτήσεων, πριν κοινοποιήσετε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες.
3. Δωρεάν δωροκάρτες ή κουπόνια: Να είστε προσεκτικοί με τις προσφορές που υπόσχονται δωρεάν δωροκάρτες ή κουπόνια μέσω WhatsApp, καθώς συχνά οδηγούν σε απόπειρες phishing ή εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού. Αν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι άνθρακας ο θησαυρός.
4. Μη ζητούμενοι κωδικοί QR: Αγνοήστε τους κωδικούς QR από άγνωστες επαφές, καθώς θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν σε κακόβουλους ιστότοπους. Οι νόμιμοι κωδικοί QR βρίσκονται συνήθως σε επίσημα προϊόντα ή τοποθεσίες.
5. Τεχνική υποστήριξη ή Επαλήθευση: Αποφύγετε να απαντάτε σε ανεπιθύμητα μηνύματα που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την υποστήριξη του WhatsApp, να ζητάτε επαλήθευση λογαριασμού ή τεχνική βοήθεια. Το WhatsApp δεν υποβάλλει τέτοια αιτήματα μέσω συνομιλιών.
6. “Λάθη” επαλήθευσης σε δύο βήματα: Αποφύγετε την κοινή χρήση κωδικών επαλήθευσης που λάβατε μέσω WhatsApp, καθώς θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον λογαριασμό σας. Αλλάξτε το PIN επαλήθευσης σε δύο βήματα αμέσως εάν εντοπιστεί ύποπτη δραστηριότητα.
7. Ψεύτικες λοταρίες και δώρα: Μείνετε προσεκτικοί με τις ψεύτικες λοταρίες και τα υποσχόμενα δώρα με αντάλλαγμα το κλικ σε αμφίβολους συνδέσμους. Οι νόμιμες προωθήσεις λειτουργούν δημόσια, όχι μέσω προσωπικών μηνυμάτων.
8. Απάτες κρυπτονομισμάτων και επενδύσεων: Να είστε προσεκτικοί όταν προσεγγίζετε υποσχέσεις υψηλών αποδόσεων σε επενδύσεις, σε κρυπτονομίσματα, ή μυστικούς επενδυτικούς οδηγούς. Πραγματοποιήστε ενδελεχή έρευνα και επενδύστε μέσω αξιόπιστων πλατφορμών.
9. Απάτες ραντεβού / σχέσης και πορνείας: Προσοχή στις ρομαντικές απάτες όπου οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικες σχέσεις για να εκμεταλλευτούν τα θύματα συναισθηματικά και οικονομικά. Επιμείνετε στην επαλήθευση ταυτοτήτων μέσω βιντεοκλήσεων ή προσωπικών συναντήσεων.
10. Σχέδια πλαστών δωρεών: Αποφύγετε να κάνετε δωρεές σε άγνωστες επαφές που ζητούν χρήματα για εικονικούς λόγους. Ισχύει και εδώ ο γενικός κανόνας: αποφύγετε να κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους που κοινοποιούνται μέσω του WhatsApp.
Τι να κάνετε σε περίπτωση απάτης στο WhatsApp:
- Διακόψτε την επικοινωνία και κάντε λήψη αποδεικτικών στοιχείων μέσω στιγμιότυπων οθόνης.
- Προβείτε σε αποκλεισμό και αναφορά του απατεώνα στο WhatsApp.
- Εξετάστε το ενδεχόμενο να αναφέρετε το περιστατικό στις τοπικές αρχές, ειδικά για σημαντικές οικονομικές απώλειες ή επαναλαμβανόμενες απάτες.
Επιπλέον συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς στο WhatsApp
- Διατηρήστε μια σκεπτικιστική νοοτροπία απέναντι στα ανεπιθύμητα μηνύματα.
- Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε συνδέσμους από άγνωστες επαφές, ή ακόμα και γνωστές επαφές αν ο σύνδεσμος είναι ύποπτος.
- Εφαρμόστε τον κανόνα «πολύ καλό για να είναι αληθινό» και δείξτε προσοχή με δελεαστικές προσφορές.
Παραμένοντας σε επαγρύπνηση και ενήμεροι, μπορείτε να προστατευτείτε από το να πέσετε θύματα απάτης στο WhatsApp και να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα και τα περιουσιακά σας στοιχεία.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.