Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Rutgers διαπίστωσε πως η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 4.000 χρόνια, με αρκετές πόλεις στην Κίνα να είναι αντιμέτωπες ήδη με τρομερούς κινδύνους.

Οι ερευνητές, προκειμένου να αποκαλύψουν αυτή την τάση, ανέλυσαν χιλιάδες γεωλογικά αρχεία από φυσικούς δείκτες, καθώς αυτά είναι δεδομένα που διατηρούν μακροπρόθεσμα στοιχεία για τα επίπεδα της θάλασσας, από το παρελθόν. Με χρήση αυτών των δεδομένων, οι επιστήμονες ανακατασκεύασαν τις αλλαγές στους ωκεανούς, που φτάνουν μέχρι και 12.000 χρόνια πριν, όταν ξεκίνησε η τελευταία μεγάλη εποχή των παγετώνων.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature , αναφέρει ότι η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 1,5 χιλιοστόμετρα (περίπου το ένα δέκατο έκτο της ίντσας) ετησίως από το 1900. Πρόκειται για έναν ρυθμό αύξησης ταχύτερο από οποιαδήποτε περίοδο στο παρελθόν, μέχρι και 4.000 χρόνια πίσω.

«Ο μέσος παγκόσμιος ρυθμός ανόδου της στάθμης της θάλασσας από το 1900 είναι ο ταχύτερος ρυθμός τουλάχιστον των τελευταίων τεσσάρων χιλιετιών», δήλωσε ο Yucheng Lin, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Rutgers.

Ο Lin εργάστηκε υπό την καθοδήγηση του Robert Kopp, διακεκριμένου καθηγητή στο Τμήμα Γεωλογικών και Πλανητικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Rutgers. «Το έργο του Δρ. Lin καταδεικνύει πώς τα γεωλογικά δεδομένα μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι παράκτιες πόλεις σήμερα», δήλωσε ο Kopp, ο οποίος ήταν και ο συγγραφέας της μελέτης.

Σύμφωνα με τον Lin, δύο είναι οι κύριες διεργασίες που ευθύνονται για την ραγδαία άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Η μία είναι η θερμική διαστολή και η άλλη το λιώσιμο των πάγων. Καθώς ο πλανήτης μας γίνεται όλο και πιο θερμός, οι ωκεανοί απορροφούν αυτή όλο και περισσότερη θερμότητα, προκαλώντας διαστολή του νερού. Την ίδια στιγμή το λιώσιμο των πάγων και του παγοκαλύμματος της Γροιλανδίας και της ανταρκτικής, προσθέτει τεράστιες ποσότητες νερού στις παγκόσμιες θάλασσες.

Τα smartphones θα γίνουν 20-30% πιο ακριβά από το 2026, λένε οι προβλέψεις

Οι παράκτιες πόλεις τις Κίνας όμως αντιμετωπίζουν διπλό μέτωπο. Ενώ η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Πολλές από τις πόλεις της, όπως η Σαγκάη, το Σενζέν και το Χονγκ Κονγκ, βρίσκονται σε περιοχές σε δέλτα ποταμών. Αυτό σημαίνει πως το έδαφος από κάτω είναι πιο μαλακό, κορεσμένο σε νερό και άρα δεν έχουν ισχυρή στήριξη. Αυτό σημαίνει πως όταν προστίθεται και το βάρος του νερού από πάνω τους, το έδαφος από κάτω τους βουλιάζει ακόμα περισσότερο, με την πάροδο του χρόνου.

Την ίδια στιγμή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιταχύνουν τη βύθιση. Έτσι, βλέπουμε τμήματα της πόλης της Σαγκάη να έχουν βυθιστεί πάνω από ένα μέτρο κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Για αυτό η πόλη, έχει αρχίσει να αντλεί τα υπόγεια ύδατα, ώστε να επιβραδύνει το ρυθμό της καθίζησης. Η πόλη αναγνώρισε νωρίς το πρόβλημα και τα μέτρα που έχει πάρει φαίνεται να δουλεύουν.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μάθημα και για τους υπόλοιπους, καθώς όταν θα αναγνωρίσουμε πως υπάρχει πρόβλημα με το κλίμα, αντί να κάνουμε τα στραβά μάτια, θα μπορέσουμε επιτέλους να ξεκινήσουμε δράσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων, πριν η κατάσταση περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.