Ο Γαλαξίας μας βρίθει από μαύρες τρύπες. Κάπου εκεί έξω, εκτιμάται, ότι βρίσκονται περίπου 10 εκατομμύρια ως 1 δισεκατομμύριο μαύρες τρύπες αστρικής μάζας, σκοτεινές και μυστηριώδεις. Γνωρίζουμε μόνο περίπου 20 μαύρες τρύπες στον γαλαξία μας με την πιο κοντινή στη Γη να βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.565 ετών φωτός.
Μια νέα ωστόσο μελέτη, δείχνει ότι θα μπορούσαν να βρίσκονται πολύ πιο κοντά σε εμάς. Αναλύοντας και μοντελοποιώντας το σμήνος Haydes, μια ομάδα άστρων που βρίσκεται 150 έτη φωτός μακριά, μια ομάδα αστρονόμων διαπίστωσε ότι θα μπορούσαν να κρύβονται εκεί δυο ή τρεις μαύρες τρύπες.
Οι προσομοιώσεις μας μπορούν να αντιστοιχίσουν ταυτόχρονα τη μάζα και το μέγεθος των Haydes μόνο αν υπάρχουν κάποιες μαύρες τρύπες στο κέντρο του σμήνους σήμερα, αναφέρει συγκεκριμένα ο αστροφυσικός Stefano Torniamenti του Πανεπιστημίου της Πάντοβα στην Ιταλία.
Το σμήνος Haydes, ορατό με γυμνό μάτι στον νυχτερινό ουρανό στον αστερισμό του Ταύρου, είναι αυτό που είναι γνωστό ως ανοικτό σμήνος – μια ομάδα αστέρων δηλαδή που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και κινούνται μαζί στο διάστημα σε μια βαρυτικά συνδεδεμένη μάζα.
Κάθε ανοικτό σμήνος είναι ουσιαστικά μια οικογένεια αδελφών αστέρων, που γεννήθηκαν όλα από το ίδιο τεράστιο μοριακό νέφος και παρέμειναν μαζί, προτού τελικά ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους. Τα Haydes, πιστεύεται ότι έχουν ηλικία περίπου 625 εκατομμυρίων ετών, και περιέχουν εκατοντάδες αστέρια, με εκείνα που βρίσκονται στη μεγαλύτερη απόσταση από το κέντρο να έχουν αρχίσει να αποσπώνται, και εκείνα που βρίσκονται στο κέντρο να είναι ομαδοποιημένα με την μεγαλύτερη πυκνότητα.
Σε αυτά τα πυκνοκατοικημένα περιβάλλοντα, τα αστέρια αναμένεται να σπρώχνονται μεταξύ τους με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι θα βλέπαμε σε λιγότερο πυκνοκατοικημένα αστρικά περιβάλλοντα, με αποτέλεσμα μεγαλύτερο ποσοστό συγκρούσεων και συγχωνεύσεων.
Εδώ, στις καρδιές των αστρικών σμηνών, οι αστρονόμοι προβλέπουν ότι μπορούν να βρεθούν μαύρες τρύπες, τα τελικά προϊόντα αυτών των αλληλεπιδράσεων. Έχουμε δει ενδείξεις γι’ αυτές, σε άλλα είδη σμηνών, αλλά επειδή οι μαύρες τρύπες δεν εκπέμπουν καθόλου φως η εύρεσή τους είναι πρόκληση, τονίζουν οι επιστήμονες
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.