Ιάπωνες ερευνητές έκαναν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη σχετικά με τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, χαρακτηρίζοντας τα ευρήματά τους ως “μνημειώδη”. Αυτές οι κοσμικές οντότητες, γνωστές για την ικανότητά τους να έλκουν γαλαξιακό αέριο προς το κέντρο τους, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούν μόνο ένα κλάσμα του αερίου που έλκουν.
Η αποκάλυψη έγινε με τη χρήση του τηλεσκοπίου Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), μέσω μιας σχολαστικής μελέτης του αστερισμού Circinus, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 13 εκατομμυρίων ετών φωτός.
Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι επιστήμονες παρατήρησαν τη συμπεριφορά του αερίου γύρω από τους ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες – αυτός ο όρος υποδηλώνει γεγονότα μαύρης τρύπας – σε μια πρωτοφανή μικροσκοπική κλίμακα ενός έτους φωτός.
Σε αντίθεση με προηγούμενες πεποιθήσεις, οι δίσκοι προσαύξησης καταρρέουν κάτω από έντονες βαρυτικές δυνάμεις, προκαλώντας την ορμή του αερίου προς τα μέσα. Οι δίσκοι απεικονίζονται ως στροβιλισμένη ύλη που έλκεται προς τον πυρήνα της μαύρης τρύπας.
Στα όρια της μέγιστης περιστροφής η μαύρη τρύπα του γαλαξία μας
Προκαλεί έκπληξη ότι ο ρυθμός με τον οποίο το αέριο τροφοδοτείται στη μαύρη τρύπα υπερβαίνει τις απαιτήσεις της για ανάπτυξη κατά 30 φορές. Το πλεονάζον αέριο εκτοξεύεται ως μοριακό ή ατομικό αέριο, επανεντάσσοντας τον δίσκο προσαύξησης σε έναν συνεχή κύκλο που μοιάζει με σιντριβάνι. Όπως συμβαίνει σε κάθε σιντριβάνι, το νερό που εκτοξεύεται συλλέγεται για εκ νέου χρήση.
Το φαινόμενο αυτό, που παρατηρήθηκε στο πλαίσιο του γαλαξία Circinus, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην έρευνα για τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες. Ο επικεφαλής ερευνητής Takuma Izumi και η ομάδα του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ιαπωνίας σχεδιάζουν να βελτιώσουν τα ευρήματά τους μελετώντας περισσότερες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες με τη χρήση του ALMA.
Ο Izumi τονίζει τη σημασία της διερεύνησης διαφόρων τύπων υπερμεγέθων μαύρων τρυπών που βρίσκονται πιο μακριά από εμάς, ώστε να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη κατανόηση της ανάπτυξής τους κατά τη διάρκεια της κοσμικής ιστορίας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.