Ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο ήταν ορατό απόψε στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας. Ο λόγος για το βόρειο Σέλας που εμφανίστηκε πολύ χαμηλότερα από ό,τι έχουμε συνηθίσει να το βλέπουμε μέσα από φωτογραφίες στους πόλους του πλανήτη μας και ο λόγος δεν είναι άλλος από μια ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητικής καταιγίδας.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και την περασμένη άνοιξη, αλλά είχε γίνει ορατό κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης. Ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει συγκεκριμένα:

Το βόρειο σέλας εκτός από τη χθεσινοβραδινή του εμφάνιση στη βόρεια Ελλάδα έχει κάνει την εμφάνισή του άλλες 2 φορές τα τελευταία 20 έτη και ακόμα πιο νότια στη χώρα . Κατά τη μαγνητική καταιγίδα της 20ης Νοεμβρίου του 2003, εμφανίστηκε ακόμα και στην Αθήνα (φωτο δεξιά από τον κ. Αντώνη Αγιομαμίτη), και το 2010 μετά από έντονη ηλιακή δραστηριότητα εμφανίστηκε και πάλι στη βόρεια Ελλάδα.

Η αιτία του φαινομένου βρίσκεται περίπου 150.000.000 χιλιόμετρα μακριά, στην επιφάνεια του ήλιου. και προκαλείται όταν ο ηλιακός άνεμος φτάνει στη γη μετά από τεράστιες εκρήξεις ηλεκτρομαγνητικής ύλης στην επιφάνεια του ! Οι ακτίνες του βορείου σέλαος που βλέπουμε εμεις στη γη βρίσκονται μεταξύ 90 και 130 χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος! Το επικρατέστερο χρώμα του Σέλαος είναι το λευκό ενώ το κόκκινο φαίνεται στο χαμηλότερο άκρο των κάθετων ακτίνων, το κίτρινο και το πράσινο εμφανίζονται στο ανώτερο άκρο!

Φωτογραφία από τη Θεσσαλονίκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.