Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρος τρόπος να το διατυπώσουμε. Η Samsung θα καθυστερήσει το Android Pie, όπως έκανε και με το Android Oreo και με το Nougat. Έχει αποκαλυφθεί, ότι η Samsung ετοιμάζει ένα Android Pie beta πρόγραμμα για το Galaxy S9, που θα πρόκειται δηλαδή για τα συνήθη beta tests πριν η Samsung αποφασίσει να διαθέσει την τελική έκδοση. Αλλά τα οφέλη που φέρει το Project Treble στα Android updates, δεν θα βοηθήσουν αρκετά.

Για να κατανοήσουμε για ποιον λόγο γίνεται κάτι τέτοιο, είναι να δούμε πολύ σύντομα τι είναι το Project Treble. Πριν το Project Treble καταφθάσει, το framework του λειτουργικού συστήματος και οι low level software drivers που απαιτούνταν για να κάνουν το hardware εντός τηλεφώνου να λειτουργήσει σε συνεργασία με το OS, αποτελούσε τμήμα του ίδιου κώδικα. Αυτό στην ουσία σήμαινε, ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο framework, που είναι το user interface που βλέπετε και χρησιμοποιείτε στο smartphone, απαιτούσε επίσης αναβαθμισμένους low level drivers, πριν ένα software update αρχίσει να καταφθάνει στους χρήστες.

Επομένως, για παράδειγμα, στο Galaxy S8, η Qualcomm θα έπρεπε να αναβαθμίσει τον low level κώδικα του Snapdragon 835, ώστε να λειτουργήσει με το Pie στη συσκευή. Η Samsung στη συνέχεια θα προσέθετε όλα τα δικά της tweaks και το UI και θα έκανε τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να διαθέσει το update. Με το Project Treble τώρα, αυτός ο low level κώδικας, έχει διαφοροποιηθεί – διαχωριστεί από το OS framework. Επομένως πλέον, η Qualcomm δεν χρειάζεται να προσφέρει αναβαθμισμένους drivers στη Samsung πριν η Samsung ενσωματώσει το δικό της user interface. Και αν ακόμη καλύτερα, ο κώδικας του Snapdragon chip, λειτουργεί με μια νεότερη έκδοση του Android, η Samsung καλείται μόνο να αναβαθμίσει το user interface και να διαθέσει το update.

Το Project Treble έχει βαθύτερο νόημα είναι η αλήθεια και η πολύ σύντομη εξήγηση που δώσαμε παραπάνω, ίσως να μην αρκεί, αλλά θα έχεις αποκτήσει μια γενική ιδέα για το τι κάνει και τι σημαίνει γενικά για τα Android updates. Και θα κατάλαβες γιατί δεν πρόκειται ούτε να βοηθήσει. Η Samsung είναι η αλήθεια, προβαίνει σε ριζικές αλλαγές στο Android framework, αλλάζοντας τόσο οπτικά το user interface και προσθέτοντας πολλά νέα features. Επομένως, κάθε φορά που υπάρχει μια νέα έκδοση του Android, η εταιρεία πρέπει να κάνει το user interface να λειτουργεί σωστά στο vanilla Android framework που η Google παρέχει. Και δυστυχώς, αυτή η διαδικασία, απαιτεί χρόνο.

Υπάρχει ένα νέο Night theme interface που η Samsung ενσωματώνει στο user interface και φαίνεται να είναι σε ένα alpha stage, βάσει του Android Pie firmware που είχε διαρρεύσει νωρίτερα φέτος και στο οποίο είχαμε αναφερθεί αναλυτικά εδώ. Η προσθήκη, του custom user interface και των features στο Android framework, απαιτεί πολύ χρόνο με το βαθμό του customization που βλέπετε στα Samsung smartphones. Και αν προσθέσουμε το Night theme που ετοιμάζεται, μπορείς ξεκάθαρα να δεις γιατί η Samsung χρειάζεται τόσο χρόνο.

Και όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζουμε και τους παρόχους που έχουν και αυτοί να δοκιμάσουν το update πριν αυτό παρουσιαστεί. Επομένως, μην περιμένετε το Project Treble να κάνει την αναμονή για το Android Pie μικρότερη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.