Η αλήθεια είναι ότι σίγουρα θα έχεις τραβήξει μια φωτογραφία με το smartphone σου, στην οποία τα χρώματα θα ήταν off. Ίσως δηλαδή να είναι πολύ πορτοκαλί ή πολύ μπλε. Και να για ποιους λόγους μπορεί να συμβαίνει.

Το πρόβλημα με τα μάτια μας

Όπως αναφέρει το howtogeek, σε αντίθεση με την κάμερα, τα μάτια μας δεν μπορούν να προβούν στην καταγραφή ενός αρχείου του τι βρίσκεται μπροστά μας. Αντίθετα, ό,τι βλέπουμε, επεξεργάζεται από τον εγκέφαλο. Και ναι, κάτι τέτοιο αφενός βασίζεται στο τι βρίσκεται μπροστά από εμάς, αλλά και στο τι ο εγκέφαλος πιστεύει ότι πρέπει να δει. Και αυτός είναι ο λόγος γιατί οι οφθαλμαπάτες είναι τόσο αποτελεσματικές, δεν ξεγελιόνται τα μάτια μας, αλλά ο εγκέφαλος.

Μια από τις περιπτώσεις που κάτι τέτοιο είναι πλήρως ξεκάθαρο είναι όταν σκεφθείς το χρώμα του φωτός. Και ειδικότερα, πόσο πορτοκαλί ή μπλε είναι μια άσπρη πηγή φωτός. Φαντάσου για παράδειγμα ότι διαβάζεις ένα βιβλίο δίπλα στη φωτιά. Τι χρώμα είναι οι σελίδες; Είναι άσπρες. Κάτω από το έντονο φως του ηλίου κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης μέρας, είναι πάλι άσπρες, προφανώς.

Το γεγονός είναι, ότι βλέπουμε τις σελίδες του βιβλίου άσπρες επειδή γνωρίζουμε ότι είναι άσπρες. Σε διαφορετικές περιπτώσεις, το φως που αντανακλάται από ένα βιβλίο στα μάτια μας, είναι διαφορετικού χρώματος. Αυτό που νομίζουμε ότι βλέπουμε, δεν είναι αυτό που αληθινά βρίσκεται εκεί. Για παράδειγμα, όταν λαμβάνονταν αυτές οι φωτογραφίες, οι σελίδες έμοιαζαν άσπρες. Σε μια οθόνη υπολογιστή, μπορείς να δεις ποιο χρώμα του φωτός οι σελίδες αντανακλούσαν στη πραγματικότητα.

Η ισορροπία λευκού και η φωτογραφία

Η θερμοκρασία μιας πηγής φωτός αναφέρεται στο πόσο λευκή, πορτοκαλί ή μπλε είναι. Κάτι τέτοιο μετριέται σε kelvins, Για παράδειγμα, το καντήλι έχει θερμοκρασία χρώματος περίπου στα 1,850 K, το φως της ημέρας στα 5,900 K. Όταν λαμβάνεις μια φωτογραφία με το smartphone, αυτό προσπαθεί να διορθώσει την θερμοκρασία του φωτός. Αν για παράδειγμα λάβεις μια φωτογραφία δίπλα σε μια θερμή πηγή φωτός, αυτόματα θα κάνει τη φωτογραφία λίγο πιο μπλε, ώστε όλα να είναι πιο ουδέτερη. Θα κάνει το αντίθετο αν βρίσκεσαι δίπλα σε ένα πιο μπλε φως.

Ακριβώς αυτό, ονομάζεται wwhite/color balancing, μια σημαντική πλευρά της φωτογραφίας. Οι επαγγελματίες το κάνουν κατά τη διάρκεια του postproduction. Το smartphone σου ωστόσο το κάνει αυτόματα. Το πρόβλημα ωστόσο είναι, ότι εκτός και αν δουλεύεις με πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον φωτισμού (πχ studio), η επίτευξη μιας πραγματικά επακριβούς ισορροπίας λευκού, είναι αδύνατη υπόθεση. Και από την άλλη πλευρά, μια πραγματικά ουδέτερη ισορροπία λευκού, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα σου δώσει το καλύτερο και πιο όμορφο αποτέλεσμα.

Σε γενικές γραμμές, η ισορροπία λευκού, δεν είναι κάτι που μπορείς να ελέγξεις όταν λαμβάνεις μια φωτογραφία με ένα smartphone. Αν μια σκηνή βγάλει εκτός τον αλγόριθμο autocorrecting της ισορροπίας λευκού , τότε θα πρέπει να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου. Σε ένα iPhone μπορείς με ένα τρίτο app. Σε ένα Android smartphone τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Σε ένα Samsung smartphone μπορείς να ελέγξεις την ισορροπία λευκού στο Pro Mode. Άλλα smartphones έχουν την επιλογή ενσωματωμένη στα camera apps.  Αν όχι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα τρίτο camera app, όπως την Open camera.

Όπως προαναφέραμε, η επίτευξη μιας επακριβούς ισορροπίας λευκού κατά τη λήψη μιας φωτογραφίας είναι μια επιλογή, αν και σύμφωνα με το howtogeek, είναι πιο εύκολη αρχικά η λήψη της φωτογραφίας και στη συνέχεια η διόρθωση. Όταν το smartphone σου αποθηκεύει φωτογραφίες σαν JPEG ή HEIC αρχεία, το white balance βρίσκεται στην τελική φωτογραφία. Μπορείς να κάνεις κάποιες μικρές τροποποιήσεις, αν και δεν μπορείς να κάνεις τόσα πολλά. Eυτυχώς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το RAW format το οποίο επιτρέπει πολλές περισσότερες παραμετροποιήσεις.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.