Οι πρόσφατα δημοσιευμένες φωτογραφίες μας δείχνουν την θέα από τους κολοσσιαίους κρατήρες που σημαδεύουν την επιφάνεια του Άρη. Οι κρατήρες είναι απλά πανέμορφη και θυμίζουν μάτια που μας κοιτούν με ένα παγωμένο βλέμμα.
Οι εικόνες καταγράφηκαν από το Trace Gas Orbiter του ExoMars, ένα πρόγραμμα αστροβιολογίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roscosmos).
Η πρώτη εικόνα δείχνει έναν κρατήρα στην Utopia Planitia, την μεγαλύτερη επιβεβαιωμένη λεκάνη, που δημιουργήθηκε από πρόσκρουση αστεροειδούς. Έχει διάμετρο 3.300 χιλιόμετρα, που είναι περίπου η απόσταση από την Αθήνα στο Λονδίνο.
Η λήψη έγινε από περίπου 400 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του Άρη και δείχνει πως ο κρατήρας σχηματίστηκε σε μια εποχή που στην περιοχή υπήρχε νερό σε μορφή πάγου. Το πολύ ομαλό σχήμα του κρατήρα, είναι άλλη μια απόδειξη πως η περιοχή ήταν γεμάτη πάγο.
Στην Γη η παρουσία νερού, είναι μια ένδειξη ύπαρξης ζωής. Αν και δεν είναι βέβαιο πως αυτός είναι ο κανόνας και σε άλλους πλανήτες, αποτελεί μια καλή ένδειξη για ψάξουμε παραπάνω. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αυξάνει την πιθανότατα ύπαρξης ζωής στο παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.
Η δεύτερη εικόνα δείχνει μια διασπορά κρατήρων στον ισημερινό του Άρη, μέσα σε ένα φαράγγι γνωστό και ως το χάσμα του Γάγγη. Το μπλε χρώμα έχει προστεθεί εκ των υστέρων, για να μπορούν οι επιστήμονες να επισημάνουν τις ορυκτολογικές και γεωλογικές διαφορές, στην επιφάνεια του Άρη, κάτι που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.
Οι δύο μεγαλύτεροι κρατήρες έχουν διάμετρο 4 χιλιόμετρα και 1.2 χιλιόμετρα. Το σχήμα τους, για άλλη μια φορά, υποδηλώνει πως το σημείο δεν ήταν απόλυτα στεγνό την στιγμή της πρόσκρουσης του αστεροειδούς.
Τέλος, η NASA αποκάλυψε μια ακόμα φωτογραφία, ενός αρχαίου κρατήρα στα νότια υψίπεδα του Άρη. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην περιοχή Tyrrhena Terra, και το πλάτος του κρατήρα είναι 15 χιλιόμετρα.
Σε αντίθεση με τους νεότερους κρατήρες, που έχουν πιο ομαλό χείλος, αυτός ο τεράστιος κρατήρας έχει χτυπηθεί από διάβρωση χιλιάδων ετών και έχει γεμίσει ιζήματα. Στο εσωτερικό του έχει μικρότερους κρατήρες, διάσπαρτους. Όλα αυτά δείχνουν πως αυτός ο κρατήρας βρίσκεται στο σημείο για χιλιάδες χρόνια.
Καταπολέμησαν μεταστατικό καρκίνο με νανοσωματίδια από μαυρομάτικα φασόλια
Ο Άρης έχει πολύ πλούσια γεωλογία, παρά το μικρότερο από την Γη μέγεθός του. Ο πλανήτης φιλοξενεί τεράστια γεωλογικά χαρακτηριστικά και ορισμένους από τους μεγαλύτερους κρατήρες του ηλιακού μας συστήματος. Παράλληλα, διαθέτει τεράστια ηφαίστεια, αρκετά μεγαλύτερα από αυτά στην Γη.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.