Κάθε χρόνο υπάρχει μια διαμάχη για τον τίτλο του καλύτερου flagship smartphone επεξεργαστή, αλλά πολύ λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι δίνουν έμφαση και στην πιο χαμηλή κατηγορία, η οποία προσφέρει αξιοπρεπείς επιδόσεις. Ας δούμε λοιπόν τι είναι διαθέσιμο στην αγορά από τους κατασκευαστές επεξεργαστών στη κατηγορία κάτω από τα 500 δολάρια και 250 δολάρια.
Η διάθεση cost-effective smartphones με flagship SoCs, όπως το Xiaomi Pocophone F1, έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις προοπτικές επιδόσεων των μη ακριβών συσκευών. Δεν θα μιλήσουμε όμως για τον Snapdragon 845, γιατί δεν εμφανίζεται τόσο πολύ σε μεσαίου κόστους smartphones, αντίθετα θα μιλήσουμε για επεξεργαστές που εμφανίζονται πιο συχνά σε αυτές τις τιμές.
Τα καλύτερα chips σε smartphones κάτω από τα 500 δολάρια
Τα περισσότερα upper mid-range smartphones διαθέτουν τον Snapdragon 660 της Qualcomm. Smartphones όπως το Nokia 7 Plus, Samsung Galaxy A9, Oppo R11 τον χρησιμοποιούν όπως και συσκευές φθηνότερες, σαν το Xiaomi Mi A2. Ο νεότερος Snapdragon 675 θα αντικαταστήσει τον 660 στα mid-tier προϊόντα μέσα στο 2019. Ο πιο κοντινός ανταγωνιστής είναι το Kirin 970 της Huawei. Έκανε το ντεμπούτο του το 2017 σαν flagship επεξεργαστής, γρήγορα όμως ήλθε στα πιο οικονομικά μοντέλα, όπως το Honor 10 και Honor View 10. Βέβαια, αυτά τα μοντέλα, δεν ανταγωνίζονται το ίδιο καλά όπως άλλα flagship smartphones της Huawei στα benchmarks, αλλά συνεχίζουν να προσφέρουν καλές επιδόσεις. Η Samsung επίσης κατασκευάζει επεξεργαστές σε αυτήν την κατηγορία, όπως τον Exynos 7885 στα Galaxy A8 και ο Exynos 9610 θα τον αντικαταστήσει σύντομα.
Όλοι αυτοί διαθέτουν έναν συνδυασμό από τους ισχυρούς Cortex A73 πυρήνες μαζί με τέσσερις lower power Cortex-A53. Οι μόνες παραχωρήσεις είναι στον τομέα γραφικών, ιδίως με το Exynos SoC της Samsung. Επιπροσθέτως, τα Qualcomm, MediaTek, and Huawei chips σε αυτήν την κατηγορία, ήδη διαθέτουν AI δυνατότητες, κάτι που απουσιάζει από τα μεσαίου κόστους Exynos chips της Samsung. Το Huawei flagship chip ηγείται στην αγορά με καλύτερο μόντεμ σε κάθε περίπτωση προφανώς θα πρέπει να ψάχνεις για προτάσεις με Qualcomm ή Huawei chips σε αυτή τη κατηγορία.
Επερχόμενα chips
Τα επόμενης γενιάς προϊόντα με εξαίρεση τα μεσαίου κόστους όπως το Exynos 9610, μεταβαίνουν σε ARM core designs συμβατά με DynamIQ cluster configurations. Αυτή η τεχνολογία προηγουμένως προοριζόταν για high-end SoCs και θα τους κάνει να καταναλώνουν ακόμη πιο μικρές ποσότητες ενέργειας. Το Snapdragon 675 και το Mediatek Helio P90 μεταβαίνουν σε 2+6 core configurations, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε σημαντικές μειώσεις στις επιδόσεις. Δυο Cortex A75 ή A76 πυρήνες είναι αρκετοί για τις περισσότερες απαιτητικές διεργασίες ενός smartphone.
Μια άλλη σημαντική βελτίωση σε αυτά τα chips, είναι το AI/machine learning hardware. Η Qualcomm συνεχίζει να αυξάνει τις ικανότητες του DSP σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Ωστόσο το Mediatek Helio P90 εισάγει μια dedicated Inference Engine αναπτυγμένη από την Mediatek σε συνεργασία με το DSP της Tensilica. Στη πράξη, αυτό έχει σαν στόχο να κάνει το P90 της Mediatek αρκετά ισχυρό.
Και πάλι όμως, τα Exynos chips δεν διαθέτουν τις τόσο καλές επιδόσεις GPU του ανταγωνισμού. Υπάρχει μια μικρή βελτίωση στις επιδόσεις με τη μετάβαση στη Mali-G72 MP3 στο Exynos 9610 αλλά και πάλι. Αν και μια μικρότερη αρχιτεκτονική 10nm FinFET αποτελεί μια νίκη εν μέρει, τα μεσαίου κόστους chips της Samsung υστερούν. Για παράδειγμα, ο Exynos 9610 χρησιμοποιεί παλαιότερα CPU cores, μια πιο αδύναμη GPU και δεν διαθέτει AI τεχνολογίες σαν αυτές που βλέπουμε σε άλλες πλατφόρμες.
Σε γενικές γραμμές, η Qualcomm συνεχίζει να παρέχει στη smartphone αγορά μια πολύ καλή συνολική λύση για μεσαίου κόστους προτάσεις. Τα Mediatek P συνεχίζουν να έχουν ενδιαφέρον και να αποτελούν αξιόλογες εναλλακτικές.
Τα καλύτερα SoCs κάτω από τα 250 δολάρια
Τα πράγματα σε αυτή την κατηγορία είναι λίγο διαφορετικά. Πολλά, χρησιμοποιούν οχτώ low power Cortex-A53 CPU cores που δεν είναι και ότι καλύτερο για πιο απαιτητικές διεργασίες, όπως το gaming. Δημοφιλή chipsets σε αυτή την κατηγορία είναι τα Kirin 650, Snapdragon 450, Exynos 7870 και πολλά Mediatek οχταπύρηνα SoCs. Smartphones με αυτά τα chipsets είναι στην αγορά, αλλά σου προτείνουμε να τα αποφύγεις.
Ο Exynos 7904 αναβάθμισε τη RAM, GPU και το LTE modem σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, το 7872, διπλασιάζοντας τον αριθμό πυρήνων της Mali G72. Αυτό θα του επιτρέψει να γίνει πιο ανταγωνιστικό, ικανό να διαχειριστεί ορισμένα παιχνίδια πιο smoth. Όπως μπορείς να δεις και από τον πρώτο πίνακα, ο 7904 μοιράζεται πολλές ομοιότητες με τον παλιό Exynos 7885, που βρίσκουμε σε συσκευές κάτω από 250 δολάρια. Ο Exynos 7904 έκανε το ντεμπούτο του στο Galaxy M20.
Από την μεριά του ο Kirin 710 βρίσκεται στο εσωτερικό πολλών budget-friendly Honor handsets και γεφυρώνει το χάσμα με τα mid-range SoCs όπως τον Snapdragon 636, όπως κάνει δηλαδή και ο Exynos 7904. Από την μεριά του ο Snapdragon 632 αποτελεί την οικονομική πρόταση της Qualcomm που αντικαθιστά τον Snapdragon 450. Βέβαια, ο Snapdragon 636 έχει στη πράξη καλύτερη LPDDR4 RAM, πιο ισχυρή Adreno 509 GPU, και 600Mbps compliant LTE modem.
Σε γενικές γραμμές υπάρχουν αρκετές καλές επιλογές αν θέλεις να δαπανήσεις λίγα χρήματα, ακόμη και σε κινητά κάτω από 250 δολάρια. Και πάντα να κοιτάζεις όλο το πακέτο και όχι μόνο τους πολλούς πυρήνες και τα ψηλά ρολόγια.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.