Παλιότερα κατανάλωνα ενεργειακά ποτά καθημερινά, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας, των λίγων ωρών ύπνου και της κόπωσης που φέρνουν αυτά. Μετά από αρκετό καιρό κατανάλωσης, παρατήρησα αύξηση στο σωματικό μου βάρος, αλλά και προβλήματα στην ευεξία μου, για αυτό και τα σταμάτησα. Τώρα όμως έρχεται μια νέα έρευνα, που συνδέει τα ενεργειακά ποτά με μια απειλητική για την ζωή κατάσταση.

Οι γιατροί πίσω από την μελέτη, προειδοποιούν πως τα ενεργειακά ποτά μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν μια κατάσταση που απαιτεί επείγουσα ιατρική περίθαλψη, αν δεν είμαστε προσεκτικοί.

Η έρευνα έγινε στην κλινική Mayo, των ΗΠΑ. Εκεί, εξέτασαν τα ιατρικά δεδομένα από 144 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επείγουσα θεραπεία, μετά από σοβαρές ανησυχίες για την υγεία τους και βρήκαν μια συσχέτιση στα περιστατικά.

Οι 144 ασθενείς επέζησαν από καρδιακή ανακοπή και χρειάστηκαν επείγουσα θεραπεία. Επτά από αυτούς ήταν ηλικίας μεταξύ 20 και 42 ετών, ενώ έξι από αυτούς χρειάστηκαν απινίδωση για να επανέλθει η καρδιά τους και χειροκίνητη ανάνηψη.

Ενεργειακά ποτά

Τι κοινό είχαν όμως αυτοί οι επτά ασθενείς; Είχαν καταναλώσει όλοι ενεργειακά ποτά, με τους τρεις από αυτούς να είναι καταναλώνουν τακτικά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, πάρα πολλά από τα υλικά μπορούν δυνητικά να διαταράξουν το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς σας, γεγονός που θα αυξήσει τις πιθανότητες για μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, γνωστούς και ως αρρυθμία. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής ανακοπής, όπου η καρδιά σταματά να χτυπά.

Αλλαγή παρόχου ρεύματος μέσω gov χωρίς δικαιολογητικά – Η διαδικασία

Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούν να οδηγήσουν σε ανακοπή, όπως η αφυδάτωση, η στέρηση ύπνου, η δίαιτα, το κάπνισμα και άλλα, καθώς προκαλούν αυξημένη πίεση στην καρδιά.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Elsevier Heart Rhythm και παρόλο που τα ποτά δεν αναφέρθηκαν ως η άμεση αιτία, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια προειδοποίηση σχετικά με την «κατανάλωση ενεργειακών ποτών είναι δικαιολογημένη».

Ο Peter J Schwartz, ο οποίος είναι μέλος του Κέντρου Καρδιολογικών Αρρυθμιών Γενετικής Προέλευσης και του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Γενετικής, στο Μιλάνο της Ιταλίας, δημοσίευσε σε ένα συνοδευτικό άρθρο: «Οι κριτικοί θα μπορούσαν να πουν για αυτά τα ευρήματα, “είναι απλώς μια συσχέτιση κατά τύχη” ».

Revolut: Selfie για κάθε συναλλαγή: Τι αλλάζει

«Εμείς, όπως και η ομάδα Mayo Clinic, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν σαφείς και οριστικές ενδείξεις ότι τα ενεργειακά ποτά προκαλούν πράγματι απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες και ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα. Όμως θα ήταν παράληψη αν δεν κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου».

Ενώ 100 mg καφεΐνης μπορούν να βρεθούν σε ένα φλιτζάνι ζεστού καφέ, τα ενεργειακά ποτά μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 80 mg και 300 mg ανά κουτί. Τις περισσότερες φορές προστίθενται και άλλα συστατικά, όπως ταυρίνη και γκουαράνα, τα οποία αλλοιώνουν την καρδιά και αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Hearth Rhythm Journal.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.