Επιστήμονες μπορούν να κάμψουν το φως στις γωνίες και όσο τρελό και αν ακούγεται, είναι πιο τρελό να το βλέπεις να συμβαίνει για πρώτη φορά. Οι εξελίξεις που μπορεί να φέρει αυτή η νέα τεχνική, θα οδηγήσουν σε επαναστατικές τεχνολογίες και λειτουργίες.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης ανακάλυψαν μια νέα τεχνική για την κάμψη του φωτός. Ο Daniele Faccio και οι συνεργάτες του γράφουν σε μια νέα μελέτη ότι παρατήρησαν ένα νέο είδος σκέδασης φωτός που δεν είχαν δει πριν και αποφάσισαν να προσπαθήσουν να το αναδημιουργήσουν χρησιμοποιώντας.
Η σκέδαση φωτός φαίνεται να είναι το κλειδί για να μπορείς να κάμψεις το φως και στις γωνίες. Όπως ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο το χιόνι, τα σύννεφα και άλλα λευκά υλικά απορροφούν το φως και στη συνέχεια το διασκορπίζουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, στέλνοντάς το τελικά και προς την κατεύθυνση από την οποία προήλθε. Τώρα οι επιστήμονες βρήκαν ένα τρόπο για να αναπαράγουν αυτή τη διαδικασία.
Για να το κάνουν αυτό, δημιούργησαν αρκετά τρισδιάστατα εκτυπωμένα αντικείμενα κατασκευασμένα από αδιαφανές λευκό υλικό. Μέσα στο υλικό άφησαν σήραγγες από διαυγή ρητίνη, αρκετά λεπτές ώστε το φως να περάσει μέσα από αυτές. Έτσι, όταν το φως εκπέμπεται στο υλικό, ταξιδεύει μέσα από τις σήραγγες και στη συνέχεια διασκορπίζεται, όπως ακριβώς θα έκανε με ένα σύννεφο.
Ωστόσο, σε αντίθεση με ένα σύννεφο, οι ερευνητές είναι σε θέση να κάμψουν το φως στις γωνίες και να το διασκορπίσουν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις χάρη στις σήραγγες που έχουν δημιουργήσει. Λαμβάνοντας υπόψη τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με το φως -ακόμη και χρησιμοποιώντας το φως για να σκοτώσουν τον καρκίνο σε ένα σημείο- η ύπαρξη νέων τρόπων ελέγχου του θα μπορούσε να ωφελήσει πολλά διαφορετικά πεδία.
Gov.gr – Συγκατάθεση για όλους τους πολίτες με ένα κλικ
Ολόκληρος ο σχεδιασμός εδώ είναι πολύ παρόμοιος με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα καλώδια οπτικών ινών για να δρομολογήσουμε το φως κατά μήκος της διαδρομής τους. Ωστόσο, λειτουργεί επίσης με μια εντελώς διαφορετική αρχή, στο ότι τα καλώδια οπτικών ινών αντανακλούν το φως εσωτερικά, ενώ αυτά τα υλικά το φέρνουν μέσα από τις σήραγγες και το διασκορπίζουν χωρίς την φανταχτερό περίβλημα που περιλαμβάνουν τα καλώδια οπτικών ινών.
Είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην κάμψη του φωτός και στη μεταφορά του σε μεγάλες αποστάσεις σε σύγκριση απευθείας με τις οπτικές ίνες. Ωστόσο, θα είναι πολύ φθηνότερο και απλούστερο στην κατασκευή του, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη σε άλλους κλάδους, ειδικά στον ιατρικό κλάδο.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Physics.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.