Tα περισσότερα σύγχρονα smartphones συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να υποστηρίζουν τις συνήθεις κλασσικές κάρτες SIM, αλλά όλο και ένας αυξανόμενος αριθμός τηλεφώνων και άλλων προϊόντων gadgets, αρχίζουν να υποστηρίζουν την eSIM. Φαίνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι η βιομηχανία και οι εξελίξεις προχωρούν πολύ γρήγορα και ίσως δεν απέχουμε πολύ από μια άλλη μεγάλη αλλαγή στην τεχνολογία της SIM, καθώς οι συσκευές θα ξεκινήσουν σύντομα να χρησιμοποιούν την iSIM.
Νωρίτερα φέτος, η ARM είχε αποκαλύψει το όραμά της για την iSIM, μια SIM που θα χωρά στο system-on-a-chip μιας συσκευής. Στο μέλλον, μαζί με το CPU, την GPU, το LTE ή το 5G modem, το επόμενο phone SoC, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και μια SIM, ενσωματωμένη στο εσωτερικό του. Αν και δεν θα αποτελεί μεγάλη διαφορά σε σχέση με την eSIM, η iSIM μπορεί όμως και έχει τις προοπτικές να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε πλήθος connected συσκευών, όπως σημειώνει το androidauthority.
Οι eSIM και iSIM έχουν πολλές ομοιότητες. Και οι δυο αντικαθιστούν, τις nano SIM κάρτες με ένα hardware chip που έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό της συσκευής ενός χρήστη, ενός tablet ή ενός άλλου gadget. Όταν σκεφθείς ότι οι nano SIM κάρτες έχουν μέγεθος 12.3 x 8.8 mm, καθώς και το hardware που είναι απαραίτητο για να τις στεγάσει, τέτοιες ιδέες εξοικονομούν σημαντικό χώρο. Οι eSIM και iSIM είναι configurable, υπό την έννοια ότι επιτρέπουν την επιλογή παρόχων, πακέτων δεδομένων και την αλλαγή αριθμών. Οι πληροφορίες της SIM με λίγα λόγια ενημερώνονται μέσω του δικτύου και όχι με την φυσική αλλαγή μιας κάρτας.
Το καλύτερο είναι ότι οι eSIM και η iSIM μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνει registered μια συσκευή σε πολλαπλούς παρόχους, απλοποιώντας την διαδικασία του roaming. Η εναλλαγή μεταξύ των παρόχων δεν απαιτεί την αντικατάσταση της SIM. Και η βασική διαφορά τους είναι ότι, ενώ η eSIM είναι ένα dedicated chip συνδεδεμένο στον processor ενός gadget, μια iSIM είναι ενσωματωμένη στο κυρίως SoC.
Η iSIM έχει σχεδιαστεί για πιο ασφαλείς IoT συσκευές. Τα δεδομένα, η κρυπτογράφηση και άλλους είδους processing γίνεται τοπικά. Εξαλείφονται οι κίνδυνοι που είναι συνδεδεμένοι με την αποστολή των δεδομένων σε άλλο τμήμα του hardware. Αυτή η πιο ασφαλής σχέση μεταξύ ασφάλειας και SIM μπορεί εν τέλει να έχει εφαρμογές και εκτός IoT, όπως στα smartphones. Όλο και περισσότερα ευαίσθητα δεδομένα, όπως από biometric fingerprints μέχρι πληροφορίες πιστωτικών καρτών αποθηκεύονται στα σημερινά smartphones.
Αν οι προβλέψεις για τις συνδεδεμένες έξυπνες πόλεις, τα έξυπνα εργοστάσια και έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό ασύρματων συσκευών επαληθευθούν, θα χρειαστούμε έναν τρόπο να τα διαχειριστούμε όλα αυτά. Το Kigen OS της Arm είναι μια cloud based υπηρεσία που μπορεί να διαχειριστεί την παροχή νέων προφίλ στις διάφορες συσκευές. Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, οι καταναλωτές μπορεί να καταλήξουν να χρησιμοποιούν ένα cloud σύστημα δηλαδή, για την διαχείριση των συσκευών τους στο ασύρματο iSIM συμβόλαιο.
Οι καταναλωτές ήδη πληρώνουν πολλαπλά data plans που περιλαμβάνουν κάμερες ασφαλείας, συναγερμούς και άλλα IoT συσκευές. Όλα αυτά, μπορούν τελικά να μπουν κάτω από ένα και μόνο user account. Επιπλέον, νοικοκυριά και family plans όπου οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν και να άρουν την πρόσβαση σε πλήθος συσκευών σε αυτό το πακέτο, γίνεται εφικτό. Με άλλα λόγια, η ¨”master iSIM ταυτότητα σου”, μπορεί να ελέγξει πλήθος άλλων συσκευών που βρίσκονται σε ένα connected plan.
Αν χρησιμοποιείς mobile banking, γιατί να μην συνδέσεις τις βιομετρικές πληροφορίες σου με την iSIM για την διαχείριση πολλαπλών accounts και εφαρμογών σε πλήθος συσκευών κάτω από το ίδιο όνομα; Μπορεί όλα αυτά να απέχουν χρονικά αρκετά, για μερικούς να ακούγονται κάπως, αλλά είναι μερικές μόνο από τις πρακτικές χρήσεις και προοπτικές που δίνει η iSIM. Η βελτιωμένη ασφάλεια των δεδομένων καταφθάνει και το integrating αυτής της ασφάλειας με την eSIM ή iSIM, θα προσφέρει πλήθος διευκολύνσεων στο μέλλον.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.