Η Samsung κατάργησε κατά κάποιο τρόπο τα 128GB του αποθηκευτικού χώρου και ίσως είχε κάποιον καλό λόγο, και όχι δεν αναφερόμαστε στα συστήματα καμερών που καταγράφουν τέτοιας ποιότητας εικόνες και βίντεο τα οποία απαιτούν πολύ χώρο για να αποθηκευτούν. Στα Samsung Galaxy S23 υπάρχει μόνο μία έκδοση με 128GB αποθηκευτικό χώρο, στο απλό μοντέλο, και αυτή έχει UFS 3.1, αντί για UFS 4.0 που έχουν όλες οι άλλες εκδόσεις όλων των μοντέλων. Γιατί όμως η εταιρεία έκανε τέτοια αλλαγή; Πέρα του ότι για αρκετούς τα 128GB δεν θεωρούνται καν πρόταση.

Όλο και περισσότεροι χρήστες που έχουν στα χέρια τους κάποιο από τα Galaxy S23 αναφέρουν ότι τα αρχεία συστήματος πιάνουν υπερβολικό χώρο και εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι παρ’ όλα αυτά η νοτιοκορεάτικη εταιρεία παραμένει ο μόνος κατασκευαστής που δεν υιοθέτησε τη δυνατότητα των απρόσκοπτων ενημερώσεων με A/B partitions – μάλιστα δεν έχει καν δικαιολογήσει αυτήν την απόφαση της. Μάλιστα, φαίνεται ότι ο όγκος που καταλαμβάνει το λειτουργικό, με τις εφαρμογές, και τα αρχεία συστήματος διαφέρει ανάλογα τη χώρα στην οποία βρίσκεται η συσκευή και έχει ρυθμιστεί να λειτουργεί.

Για παράδειγμα, ένα Samsung Galaxy S23 Ultra στην Ινδία έχει αρχεία συστήματος με όγκο περίπου 40GB, ενώ το ίδιο μοντέλο στις ΗΠΑ διαθέτει αρχεία συστήματος με μέγεθος σχεδόν 60GB. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές για χώρες στις οποίες τα αρχεία συστήματος – όχι το ίδιο το λειτουργικό σύστημα – έχουν όγκο περίπου 70GB. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι τα Google Pixel χρησιμοποιούν περίπου 15GB αποθηκευτικό χώρο για τα αρχεία συστήματος. Η διαφορά είναι μεγάλη και το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι περισσότεροι κατασκευαστές smartphones αναπτύσσουν δικές τους εφαρμογές, με τις οποίες αντικαθιστούν τις εφαρμογές του Android, για διάφορους λόγους. Το ίδιο κάνει και η Samsung που έχει αναπτύξει εφαρμογές οι οποίες αντικαθιστούν σχεδόν κάθε stock app του λειτουργικού συστήματος της Google. Οπότε, η ROM της Samsung πιάνει πολλαπλάσιο χώρο από την καθαρή stock έκδοση του Android που τρέχουν τα Google Pixel. Επιπροσθέτως, οι εταιρείες βάζουν πρόσθετα χαρακτηριστικά, τα οποία ο κολοσσός της αναζήτησης δεν ενσωματώνει στο Android ή και στις συσκευές του, αυτά τα χαρακτηριστικά πιάνουν επιπλέον χώρο.

Οπότε, γιατί το θέμα αυτό απασχολεί τους πάντες στα Samsung Galaxy S23 και δεν τους τράβηξε την προσοχή πιο πριν; Αρχικά, γιατί τα συγκεκριμένα flagship smartphones είναι το πιο hot θέμα της περιόδου. Έπειτα, διότι συνήθως ασχολούνται με τη μισή αλήθεια, επειδή αυτή τους προσφέρουν. Εμείς εδώ στο Techmaniacs θα πούμε κάτι που οι άλλοι δεν αναφέρουν. Το θέμα με τον όγκο της ROM υπήρχε και στα Galaxy S22, και στα Galaxy S21, κ.ο.κ. Για παράδειγμα, στα Galaxy S22 το One UI πιάνει 30GB+, ενώ σε ένα Galaxy S21+ που διαθέτουμε πλήρως ενημερωμένο, στο οποίο δεν έχουμε κάνει επαναφορά εδώ και ενάμιση χρόνο, τα αρχεία συστήματος έχουν πλησιάσει τα 100GB.

Πώς διορθώνεις αυτό το “πρόβλημα”; Πολύ απλά, απενεργοποιείς όσες εφαρμογές συστήματος δεν χρησιμοποιείς και μπορείς να απενεργοποιήσεις. Καταργήσεις όσες προεγκατεστημένες εφαρμογές έχει η συσκευή out of the box και επιτρέπει ο κατασκευαστής την κατάργηση. Έπειτα, κάνεις εκκαθάριση της cache της συσκευής χρησιμοποιώντας το recovery menu – αυτό βοηθάει και στη διόρθωση σφαλμάτων ή τη μείωση των lag που προκύπτουν όταν μεγαλώνει η cache. Αυτά βοηθούν να μειώσεις τον όγκο της ROM. Από εκεί και πέρα, καλό είναι να κάνεις εκκαθάριση της cache των εφαρμογών κατά καιρούς, γιατί σε πολλές περιπτώσεις απλά γίνεται τεράστια και διατηρεί πολύ παλιά δεδομένα που είναι πρακτικά άχρηστα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.