Η Αμερική ήταν πάντα σε πόλεμο, είτε έμμεσα, είτε άμεσά.  Πόσο κοστίζει όμως στους Αμερικάνους πολίτες ο πόλεμος. Από ότι φαίνεται έμαθαν και πήραν την ψυχρολουσία που τους χρειαζόταν. Βέβαια ο πόλεμος είναι ευκαιρία για κάποιους ώστε να βγάλουν τεράστια χρηματικά ποσά και για αυτό δεν θα σταματήσουν ποτέ. Τουλάχιστον οι πολίτες τώρα ξέρουν.

Πριν λίγες μέρες, το Ίδρυμα Peter G Peterson αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023, οι ΗΠΑ δαπάνησαν 820 δισεκατομμύρια δολάρια για την εθνική άμυνα.

“Η προμήθεια όπλων και συστημάτων κόστισε 142 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και 122 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για έρευνα και ανάπτυξη όπλων και εξοπλισμού. Ο στρατός ξόδεψε επίσης πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και διαχείριση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την οικογενειακή στέγαση», πολιτείες.

Φυσικά τα νούμερα ξέσπασαν συζητήσεις και φυσικά το Reddit πήρε φωτιά. Και μόλις δείτε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο νήμα του Reddit r/DamnThatsInteresting από το u/ NotSamuraiJosh26_2, δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε γιατί.

πόσο κοστίζει ο πόλεμος

Το βίντεο παρουσιάζει το κόστος που επιβαρύνει το Ναυτικό των ΗΠΑ, και κατ’επέκταση τους πολίτες, όταν πυροβολεί διαφορετικά όπλα. Το κόστος του αντιβαλλιστικού πυραύλου SM-3 φτάνει το απίστευτο ποσό των 12 εκατομμυρίων δολαρίων ανά βολή. Τις πληροφορίες του βίντεο επιβεβαιώνει και η Telegraph. Προκειται για το μόνο όπλο που μπορεί να καταρρίψει ένα βαλλιστικό όπλο, όσο είναι ακόμα στον αέρα.

Cosmote TV σε 4K – Ο αριθμός οθονών για ταυτόχρονη θέαση

Όμως, SM-3 δεν είναι το μόνο όπλο των ΗΠΑ. Όταν το MK 50 Cal πυροβολεί, χρειάζεται $74.86 ανά κορδέλα σφαιρών. Από την άλλη το Caliber Mark 45, χρειάζεται $1.566 για κάθε γεμιστήρα, που φυσικά σε καταστάσεις μάχης αδειάζονται πάρα πολλοί γεμιστήρες.

Φυσικά, το κόστος πυροδότησης ενός όπλου εξαρτάται από το είδος των πυρομανιών που χρησιμοποιεί. Το 2018 το USS Dewey εκτόξευσε 20 βλήματα HPV, από ένα MK45, που κόστισε 75.000-100.000 δολάρια, σύμφωνα με το USNI News.

Ένα πολυβόλο MK 38 25 χιλιοστών αναφέρεται ότι κοστίζει 69,46 $ ανά βολή, που φτάνει τα 625,14 $ όταν πυροδοτείται πολλές φορές μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

“Το Mk 38 Mod 3 παρέχει επίσης βεληνεκές 2,5 χιλιομέτρων και επιλέξιμους ρυθμούς βολής από ένα έως 180 βλήματα ανά λεπτό και εκτοξεύει όλα τα πυρομαχικά των 25 χιλιοστών που είναι εγκεκριμένα από το Ναυτικό των ΗΠΑ”, σύμφωνα με την Αναγνώριση Στρατού.

US Navy cost to fire different weapons
byu/NotSamuraiJosh26_2 inDamnthatsinteresting

Ένα CIWS 20 χιλιοστών – το οποίο κάνει «75 γύρους το δευτερόλεπτο» – αναφέρεται από το βίντεο ότι κοστίζει $6.741,00 για μια ριπή, ανεβαίνοντας στα 13.482,94 $ μόλις ρίξει την δεύτερη.

Γνωστό ως Phalanx CIWS – και χρησιμοποιείται για την υπεράσπιση των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού από μικρά σκάφη, πυραύλους και αεροσκάφη – η War Zone αναφέρει ότι μια «έκρηξη δύο δευτερολέπτων» του όπλου κοστίζει «στο Ναυτικό σχεδόν 7.000 δολάρια».

Revolut: Προμήθειες για συναλλαγές με κάρτες

Το RIM 116 Surface to Air Missile φέρεται να κοστίζει $905.330 για μια βολή.

Γνωστό ως RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM), το όπλο αναφέρεται από το Defense Geek ότι κοστίζει περίπου $982.000.000 ανά βλήμα.

Πολλές φορές μας γράφετε στα σχόλια πως τα λεφτά τις επιστήμης πρέπει να πάνε σε όσους τα έχουν ανάγκη. Εμείς θα λέγαμε πως τα λεφτά του πολέμου θα έπρεπε να είναι για αυτο τον σκοπό και πως η επιστήμη είναι η μόνη που μας δίνει απαντήσεις και που σώζει ζωές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.