Δεν είναι μυστικό ότι η Google έχει αυξήσει ταχύτητες όσο αφορά την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσει προϊόντα που μπορούν να ανταγωνιστούν το ChatGPT και άλλα μοντέλα AI. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο κινείται ο κολοσσός της αναζήτησης για να πετύχει τον στόχο του οδήγησε σε μία πολύ υψηλού προφίλ αποχώρηση από την εταιρεία.

Ο αντιπρόεδρος και στέλεχος μηχανικής της Google, Geoffrey Hinton, δήλωσε στους New York Times ότι παραιτήθηκε από την εταιρεία τον Απρίλιο. Το παρατσούκλι του Geoffrey Hinton είναι “Godfather of AI”, ή αλλιώς “Νονός της Τεχνητή Νοημοσύνης”, και η αποχώρηση του Hinton αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον τεχνολογικό γίγαντα.

Φαίνεται ότι η απόφαση του Hinton βασίστηκε στους κινδύνους που συνδέονται με την ανεξέλεγκτη, μη περιορισμένη AI. Ο Hinton φέρεται να ανησυχούσε για τον τρόπο με τον οποίο η Google εγκατέλειψε την προηγούμενη προσέγγιση της για την συγκρατημένη κυκλοφορία των AI προσπαθώντας να αποτρέψει τους ανταγωνιστές της σε επίπεδο AI να την ξεπεράσουν. Επιπλέον, ο Hinton πιστεύει ότι αυτή η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να ανοίξει οδηγήσει σε διάφορα ηθικά ζητήματα.

Ένα ζήτημα τέτοια φύσεως για το οποίο ανησυχεί ο Hinton είναι η πιθανότητα η γενεσιουργός AI να κατακλύσει το κοινό με δυσδιάκριτη παραπληροφόρηση. Σχετικό παράδειγμα αποτελεί η viral εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου που φοράει ένα φουσκωτό μπουφάν. Μια άλλη άμεση συνέπεια για την οποία ανησυχεί ο Hinton είναι η πιθανότητα η AI να αντικαταστήσει θέσεις εργασίας όπως αυτές των voice actor, συγγραφέων ή συντακτών, και άλλων.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της ανεξέλεγκτης και μη περιορισμένης βάσει νόμων και κανόνων τεχνητής νοημοσύνης φαίνονται λίγο πιο τρομακτικές. Ο Hinton αναφέρει την πιθανότητα πλήρως αυτοματοποιημένων όπλων και την περίεργη συμπεριφορά που τείνει να μαθαίνει η AI από τα δεδομένα εκπαίδευσης που λαμβάνει από πολλές πηγές, μεταξύ των οποίων και οι χρήστες. Είδαμε χρήση του My AI του Snapchat να το μαθαίνει ότι “2+2” κάνει “5”.

Ο Hinton δεν είναι η μόνη σημαντική προσωπικότητα που εκφράζει τις ανησυχίες της για την τρέχουσα πορεία της AI, από εταιρείες όπως η OpenAI και η Google. Πάνω από 1.100 σημαντικά πρόσωπα της βιομηχανίας υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούν εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων. Σε αυτόν τον κατάλογο περιλαμβάνονται οι Yoshua Bengio, Steve Wozniak, και Elon Musk.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο ο Sundar Pichai όσο και ο Satya Nadella, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Google και της Microsoft, απουσίαζαν από τη λίστα με τα ονόματα όσων υπέγραψαν την επιστολή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.