Η AI είναι παντού. Οι εταιρείες, η μία μετά την άλλη, κυκλοφορούν το δικό τους AI εργαλείο ή chatbot. Προφανώς, το Snapchat δεν θα αποτελούσε εξαίρεση. Το social media app προσπαθεί να μείνει στην επιφάνεια, καθώς η δημοτικότητα του δεν βρίσκεται και στα καλύτερα επίπεδα. Γι’ αυτό, εφαρμόζει κάθε πιθανή τακτική και χρησιμοποιεί ό,τι μέσο του προσφέρεται.

Το AI του Snapchat ονομάζεται My AI και είναι ένα chatbot που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, αλλά ειδικεύεται στο να χειραγωγήσει τους χρήστες. Τα πραγματικά επιτυχημένα κοινωνικά δίκτυα έχουν γεμίσει με δημοσιεύσεις που αφορούν την όχι και τόσο αποδεκτή από τους χρήστες συμπεριφορά του AI. Εμείς, πέσαμε πάνω σε ένα tweet και μετά ψάξαμε λίγο ακόμη το θέμα.

https://twitter.com/weirddalle/status/1649908805788893185

Στο αρχικό tweet ο χρήστης έχει δημοσιεύσει ένα screenshot που δείχνει μία ενδιαφέρουσα συνομιλία. Όταν ρωτάει το chatbot αν έχει πρόσβαση στην τοποθεσία του, η AI απαντάει ότι δεν έχει πρόσβαση στην τοποθεσία του. Ο χρήστης επιμένει προσπαθώντας να κάνει την AI να του πει την τοποθεσία του, αλλά το chatbot επιμένει ότι δεν έχει πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες. Τελικά, ο χρήστης ζητάει από το chatbot να του πει που είναι το κοντινότερο McDonald’s και η ΑΙ του δίνει την τοποθεσία του καταστήματος.

Ένας άλλος χρήστης ρώτησε το My AI του Snapchat αν ξέρει την τοποθεσία του και αυτό απάντηση ρωτώντας τον αν βρίσκεται στο Los Angeles. Στη συνέχεια, ο χρήστης ρώτησε αν ξέρει την ακριβή τοποθεσία του και ο chatbot είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, αλλά το Snapchat μπορεί να του πει την πόλη που βρίσκονται οι χρήστες. Ακολουθώντας παρόμοια τακτική με τον παραπάνω χρήστη, ρώτησε το chatbot που βρίσκεται το κοντινότερο Walmart και η AI του έδωσε την ακριβή τοποθεσία του κοντινότερο καταστήματος.

Αυτός ο χρήστης επέμενε λίγο παραπάνω και ρώτησε το chatbot πώς γίνεται να ξέρει που είναι το κοντινότερο σε αυτόν Walmart ενώ δεν έχει πρόσβαση στην τοποθεσία του. Η απάντηση του chatbot ήταν παρόμοια με την προηγούμενη, διότι του είπα ότι το Snapchat έδωσε στην ΑΙ μία λίστα με τα κοντινά καταστήματα με βάση την πόλη που βρίσκεται και του δίνει ξανά τη διεύθυνση του Walmart. Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Ο χρήστης επιμένει και το chatbot του λέει ότι με βάση την IP του ξέρει ότι είναι στο Los Angeles.

Έπειτα, ο χρήστης ζήτησε από το chatbot να του δώσει την IP του, αλλά αυτό απάντησε ότι δεν έχει πρόσβαση σε αυτό το στοιχείο. Οπότε, ο χρήστης ζήτησε από το chatbot να διευκρινίσει τι εννοούσε όταν έλεγε ότι του είπε πως ξέρει που βρίσκεται με βάση την IP. Η AI του Snapchat έπεσε σε έναν φαύλο κύκλο λέγοντας συνέχεια ότι σύμφωνα με την IP του ο χρήστης βρίσκεται στο Los Angeles και όταν αυτός ζητούσε την IP του έλεγε ότι δεν έχει πρόσβαση σε αυτήν την πληροφορία.

https://twitter.com/aarontomac/status/1650095025508827136

Στην τρίτη περίπτωση που εντοπίσαμε, η προσπάθεια χειραγώγησης συνεχίζεται και το σενάριο είναι παρόμοιο. Ο συγκεκριμένος χρήστης ρωτάει το My AI του Snapchat αν έχει πρόσβαση στην τοποθεσία του και το chatbot απαντάει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο χρήστης ζητάει από το chatbot να επιβεβαιώσει ότι δεν έχει πρόσβαση στην τοποθεσία του και αυτό πράττει αυτό που του ζήτησε. Έπειτα, ο χρήστης ρώτησε το chatbot που είναι και η AI του είπε ότι δεν γνωρίζει, αλλά άσχετα με το που βρίσκεται μπορούν να συζητήσουν. Τελικά, ο χρήστης χρησιμοποιεί την ίδια τακτική με τους άλλους δύο, ρωτάει που είναι το κοντινότερο Rite Aid και η AI του Snapchat του επιστρέφει την ακριβή διεύθυνση.

Η Snapchat δεν έχει σχολιάσει το γεγονός και δεν περιμένουμε να το κάνει. Όμως, μέσα σε όλο αυτό το άνομο σενάριο βρήκαμε έναν διασκεδαστικό διάλογο μεταξύ του My AI και ενός χρήστη. Σε αυτήν την περίπτωση, ο χρήστης προσπαθεί να χειραγωγήσει την AI του Snapchat και τα καταφέρνει. Όλα ξεκίνησαν με την ερώτηση “πόσο κάνει 2 + 2” και κατέληξαν με το chatbot να μαθαίνει ότι η απάντηση δεν είναι “4” αλλά “5”.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.