Ο ύπνος αποτελούσε πάντα ένα μυστηριώδες και ουσιαστικό μέρος της ανθρώπινης ζωής. Πρόσφατη έρευνα από το University College του Λονδίνου δείχνει ότι κατά τις πρώτες ώρες του ύπνου, ορισμένες νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο αποδυναμώνονται μερικώς, ξεκουράζονται και επαναφέρονται. Αυτό υποστηρίζει την υπόθεση της συναπτικής ομοιόστασης, σύμφωνα με την οποία ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας του εγκεφάλου.

Ο βιολόγος Jason Rihel και η νευροεπιστήμονας Anya Suppermpool, μαζί με τους συναδέλφους τους, μελέτησαν τη συναπτική δραστηριότητα των ψαριών ζέβρα κατά τη διάρκεια πολλαπλών κύκλων ύπνου/αφύπνισης. Διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης, οι νευρώνες αποκτούσαν περισσότερες συνδέσεις, ενώ οι συνδέσεις αυτές χάνονταν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτή η διαδικασία εξασθένησης των εγκεφαλικών συνδέσεων είναι στην πραγματικότητα ευεργετική, καθώς επιτρέπει τη νέα μάθηση την επόμενη ημέρα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια σχέση μεταξύ της “πίεσης του ύπνου” – όσο περισσότερο παρέμεναν ξύπνια τα ψάρια ζέβρα, τόσο περισσότερες συνδέσεις δημιουργούσαν και στη συνέχεια έχαναν όταν τελικά κοιμόντουσαν. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει ένας βέλτιστος χρόνος για να συμβεί αυτή η διαδικασία επαναφοράς, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική.

Βρήκαν τρόπο να ξεπαγώνουν ανέπαφο εγκεφαλικό ιστό από κρυοσυντήρηση

Περαιτέρω μελέτες όπως αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της σημασίας του ύπνου και γιατί ο οργανισμός μας τον απαιτεί. Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά υπογραμμίζουν πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τη συνολική μας ευημερία.

Ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ύπνος παίζει ρόλο στην παγίωση της μνήμης, οι πρόσφατες αμφισβητήσεις της υπόθεσης ότι βοηθά στην απομάκρυνση των αποβλήτων από τον εγκέφαλο έχουν ανοίξει νέους δρόμους για έρευνα. Η εμβάθυνση στα μυστήρια του εγκεφάλου που κοιμάται παραμένει μια πρόκληση λόγω της ασύλληπτης φύσης του.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι: τι συμβαίνει στο δεύτερο μισό της νύχτας; Περαιτέρω έρευνα μπορεί να ρίξει φως σε αυτή την πτυχή του ύπνου και να αποκαλύψει πρόσθετες λειτουργίες που διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Η Anya Suppermpool σημειώνει ότι υπάρχουν και άλλες θεωρίες σχετικά με τον ύπνο που αφορούν την απομάκρυνση των αποβλήτων στον εγκέφαλο ή την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων κυττάρων – ίσως αυτές οι λειτουργίες να γίνονται πιο εμφανείς κατά τα μεταγενέστερα στάδια του ύπνου. Η συνεχής διερεύνηση αυτών των φαινομένων θα προσφέρει αναμφίβολα πολύτιμες γνώσεις σχετικά με το γιατί πρέπει να ξεκουραζόμαστε και να επαναφέρουμε τον εγκέφαλό μας κάθε βράδυ.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.