Ο Δίας, ο κολοσσιαίος γίγαντας αερίων με μάζα που ισοδυναμεί με 318 πλανήτες Γη, συνεχίζει να επιδεικνύει τις κοσμικές του ικανότητες ως “ουράνια ηλεκτρική σκούπα”. Με την τεράστια βαρυτική του έλξη, ο Δίας προσελκύει διάφορα αντικείμενα στην τροχιά του, με αποτέλεσμα περιστασιακά θεαματικές συγκρούσεις μέσα στην στροβιλιζόμενη ατμόσφαιρα του. Το φαινόμενο αυτό, που παρατηρείται από τους αστρονόμους, περιλαμβάνει την πρόσφατη ανίχνευση μιας βραχύβιας λάμψης στον Δία, ενδεικτική μιας ακόμη ουράνιας σύγκρουσης.

Στις 15 Νοεμβρίου, ένας άγρυπνος Ιάπωνας ερασιτέχνης αστρονόμος εντόπισε μια παροδική φωτεινή λάμψη στον Δία, που σηματοδοτούσε την εκδήλωση ενός γεγονότος σύγκρουσης. Η πλανητική αστρονόμος Heidi B. Hammel μοιράστηκε την ανακάλυψη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνοντας: “Υπήρξε άλλη μια σύγκρουση στον Δία χθες το βράδυ! Η φωτεινή λάμψη είναι μία βολίδα – ένα πεφταστέρι στην ατμόσφαιρα του Δία. Πολύ μικρό για να αφήσει ένα σημείο πρόσκρουσης όπως είδαμε το 1994 και το 2009”.

H Hammel αναφέρθηκε σε προηγούμενα γεγονότα που αφορούσαν μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως ο κομήτης Shoemaker-Levy 9 το 1994, ο οποίος άφησε εμφανείς σκοτεινές κηλίδες στην επιφάνεια του Δία. Αντίθετα, η πρόσφατη πρόσκρουση, αν και οπτικά εντυπωσιακή, αφορούσε ένα μικρότερο αντικείμενο – πιθανώς θραύσματα ενός κομήτη ή ενός αστεροειδούς. Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία θέρμανση και έκρηξη μορίων στην ατμόσφαιρα του Δία, που μοιάζει με πύρινη επίδειξη.

Ο Peter Vereš, αστρονόμος στο Κέντρο Αστροφυσικής Harvard & Smithsonian, παρομοίασε το γεγονός με “πύρινη σφαίρα”, τονίζοντας την ένταση της σύγκρουσης. Παρόμοια γεγονότα πρόσκρουσης στον Δία είχαν περιγραφεί στο παρελθόν τον Αύγουστο, υπογραμμίζοντας τη δυναμική φύση των αλληλεπιδράσεων του Δία με τα διαστημικά σκουπίδια.

Το ανθρώπινο σώμα είναι σαν κουτάκι αναψυκτικού, στο διάστημα

Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν τις ουράνιες συγκρούσεις, η προοπτική της εκτροπής κολοσσιαίων βράχων στο μέλλον παραμένει ένα από τα βασικά σημεία εστίασης. Η πρόσφατη πρόσκρουση στον Δία αποτελεί μια συναρπαστική υπενθύμιση της δυναμικής και διαρκώς μεταβαλλόμενης φύσης του ηλιακού μας συστήματος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.