Είναι ξεκάθαρο πως ο Άρης κάποτε είχε τεράστιες ποσότητες νερού. Σήμερα οι εναέριες λήψεις από τον κρατήρα Jezero στον Κόκκινο Πλανήτη, αποκαλύπτουν πως τεράστιες ποσότητες νερού υπήρχαν σε αυτή τη λεκάνη, αφήνοντας πίσω τους σημάδια από ποτάμια, ρέματα και μίας τεράστιας λίμνης. Όλα αυτά όμως πριν από περίπου 3 δισεκατοομμύρια χρόνια, όπου ένας απέραντος ωκεανός ίσως κάλυπτε ένα μεγάλο τμήμα του πλανήτη. Τότε ο Άρης δεν ήταν κόκκινος στο χρώμα της σκουριάς, αλλά μάλλον ήταν μπλε, σαν την Γη μας.
Το ερώτημα παραμένει όμως. Πόσο νερό είχε ο Άρης;
Σε μια νέα έρευνα, πλανητικοί επιστήμονες έχουν καθορίσει ένα πιθανό εύρος, για την ποσότητα νερού που υπήρχε. Αυτό το εύρος μπορεί εύκολα να ανταγωνιστεί την ποσότητα νερούη που έχουμε στην Γη, που το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από νερό.
«Υποδηλώνει ότι ο Άρης είχε πολύ νερό», δήλωσε ο Bruce Jakosky, πλανητικός γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Boulder, ο οποίος συνέγραψε τη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Geophysical Research: Planets . Ο Jakosky είναι επίσης ο κύριος ερευνητής για την αποστολή Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN) της NASA , ένα διαστημόπλοιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη.
Για να καταλήξουν στην απάντηση, οι επιστήμονες εστίασαν σε ένα βασικό ερώτημα. Που πήγε το νερό; Έτσι αξιολόγησαν πόσο έχει χαθεί στο διάστημα, πότε απορροφήθηκε από τα πετρώματα και τα ορυκτά του Άρη, πόσο έχει παγώσει στους πόλους του Κόκκινου πλανήτη και πόσο είναι διατηρημένο σαν θαμμένος πάγος, κάτω από την επιφάνεια.
Το νερό που χάνεται στο διάστημα αποτελεί μια αρκετά μεγάλη απώλεια. Ο Άρης έχασε σταδιακά την ατμόσφαιρά του, που δρούσε σαν προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Γη. Τελικά η ατμόσφαιρα του Άρη μειώθηκε δραματικά και το νερό εξατμίστηκε, διαφεύγοντας στο διάστημα. Χωρίς την προστασία από την ατμόσφαιρα, ο πλανήτης στέγνωσε.
Δείτε την τελική φάση σχηματισμού πλανήτη! (φωτογραφία)
Σήμερα ο Άρης είναι 1.000 πιο στεγνός από την πιο ξηρή έρημο της Γης, οπότε η ύπαρξη νερού στην επιφάνειά του είναι μάλλον αδύνατη. Κάτω από την επιφάνεια όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και το ψάχνουν ήδη οι πλανητικοί επιστήμονες.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.