Στις 19 Μαίου του 2005, το Mars Exploration Rover Spirit της NASA κατάφερε να αποτυπώσει μια μοναδική φωτογραφία του ήλιου να δύει πίσω από τον κρατήρα Gusev στον Άρη. Η εν λόγω φωτογραφία ελήφθη κατά τη διάρκεια της 489ης ημέρας της παρουσίας του rover στον Άρη, προσφέροντας μια άκρως εντυπωσιακή και ταυτόχρονα επιστημονικά πολύτιμη ματιά στο αρειανό λυκόφως.
Η φωτογραφία δημιουργήθηκε με την κάμερα Panoramic Camera (Pancam) του Spirit με συνδυασμό χρωματικών φίλτρων σε μήκη κύματος 750, 530 και 430 νανομέτρων. Αυτά τα φίλτρα επέτρεψαν τη δημιουργία ενός μωσαϊκού χρώματος που μοιάζει πολύ με αυτό που θα αντιλαμβάνονταν τα ανθρώπινα μάτια, αν και τα χρώματα εμφανίζονται ελαφρώς υπερβολικά. Ειδικότερα, η γαλαζωπή λάμψη κοντά στον ήλιο στον ουρανό αντανακλά αυτό που θα ήταν ορατό σε έναν άνθρωπο που θα στεκόταν εκείνη ακριβώς τη στιγμή στον Άρη.
Στη φωτογραφία μπορείς να παρατηρήσεις, πως τα πιο απομακρυσμένα τμήματα του ουρανού παρουσιάζουν ένα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα, ένα φαινόμενο που προκαλείται από τις δυνατότητες υπέρυθρης απεικόνισης της Pancam. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί, ότι επειδή ο Άρης περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο σε μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη, ο ήλιος εμφανίζεται περίπου στα δύο τρίτα του μεγέθους που έχει σε σχέση με το αν τον έβλεπε ένας παρατηρητής από τον πλανήτη μας.
Πόσο κοντά είμαστε στην πραγματικότητα σε μια αποικία στον Άρη;
Η επιστημονική ομάδα του Mars Exploration Rover πολλές φορές δίνει εντολές στο rover να αποτυπώσει τέτοιες εντυπωσιακές σκηνές και για επιστημονικούς σκοπούς. Θέλει να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο τα σωματίδια σκόνης επεκτείνονται στην ατμόσφαιρα του Άρη. Αυτές οι παρατηρήσεις βοηθούν επίσης τους επιστήμονες να εντοπίσουν σύννεφα σκόνης ή πάγου που μπορούν να επηρεάσουν τις καιρικές και κλιματικές συνθήκες στον Άρη.
Αναλύοντας το χρώμα και τη φωτεινότητα της λάμψης του λυκόφωτος, οι ερευνητές αποκτούν πολύτιμα δεδομένα σχετικά με τις ιδιότητες της ατμόσφαιρας του Άρη, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους και της κατανομής των κόκκων σκόνης. Οι πληροφορίες αυτές είναι κρίσιμες για την κατανόηση της ατμοσφαιρικής δυναμικής και τον σχεδιασμό μελλοντικών αποστολών.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.