Οι μονοπύρηνοι επεξεργαστές είναι ένα βήμα πριν την λήθη, με τους διπύρηνους να έχουν γίνει mainstream και τα σημερινά τέρατα επιδόσεων να φοράνε τετραπύρηνους. Κάποια έχουν και ένα πέμπτο πυρήνα χαμηλής κατανάλωσης, έτσι για τις ψιλοδουλειές.

 

Πριν λίγες μέρες η NVIDIA ανακοίνωσε τους Tegra 4, σβήνοντας από τον χάρτη όλους τους ανταγωνιστές. Δυστυχώς για την εταιρία λίγες ώρες μετά η Qualcomm ανέβηκε και αυτή στην κορυφή παρέα με την NVIDIA με τον νέο Snapdragon 800. Και πάνω που περιμέναμε μια αντίστοιχη κίνηση από την Samsung o Dr. Woo βγαίνει και ρίχνει μια βόμβα μεγατόνων στον χώρο της τεχνολογίας φορητών συσκευών.

 

Η απάντηση της Samsung στην NVIDIA και την Qualcomm ονομάζεται Exynos 5 octa και προσφέρει ωμή επεξεργαστική ισχύ οχτώ πυρήνων στις φορητές συσκευές. Η συσκευές θα είναι ικανές να ανταπεξέλθουν σε βαρύ multitasking, κάνοντας τα HD βίντεο υψηλού frame rate να φαντάζουν παιχνιδάκι μπροστά τους.

 

Τι άλλο μπορεί να προσφέρει ο οχταπύρηνος; Πραγματικό multitasking στις εφαρμογές. Ποιος ξεκίνησε την παράλληλη εκτέλεση εφαρμογών τελευταία; Η Samsung με τη λειτουργία του multiview σε Galaxy Note II και Galaxy S III. Για βάλτε και το Pop-up Play με HD βίντεο στην εξίσωση… Σίγουρα όμως ένας οχταπύρηνος είναι αρκετός για να τρέξει όλα αυτά συγχρόνως.

 

Τέρας επιδόσεων ο συγκεκριμένος επεξεργαστής, αλλά από την ώρα της ανακοίνωσης του διαβάζω πως θα αδειάζει την μπαταρία μέσα σε λίγες ώρες. Λογικό συμπέρασμα, σωστά; ΟΧΙ και επιτρέψτε μου να εξηγηθώ. Για αρχή ο επεξεργαστής είναι στα 28nm, πράγμα το οποίο σημαίνει χαμηλότερη κατανάλωση και σύμφωνα με τον Dr. Woo 25% λιγότερη. Θα μου πείτε και πάλι, οχτώ πυρήνες είναι πολλοί και θα καίνε ρεύμα. Και πάλι όχι. Αυτή τι στιγμή οχτώ πυρήνες με τις υπάρχουσες εφαρμογές δύσκολα θα φτάσουν σε συνολική χρήση CPU 100%, πόσο μάλλον όταν ο κάθε πυρήνας είναι χρονισμένος στα 1.8GHz. Όπως το βλέπω δύσκολα θα ξεπερνάνε το 50% χρήσης την παρούσα χρονική περίοδο, μειώνοντας την κατανάλωση ρεύματος πολύ πάνω από το 25% που ανέφερε ο Dr. Woo. Άλλωστε παραπάνω πυρήνες δεν σημαίνει πως ο επεξεργαστής χρειάζεται περισσότερο ρεύμα. Αναφορικά να πούμε πως έναν Core i5 θέλει λιγότερο ρεύμα για να φάνε οι 4 πυρήνες του από το ρεύμα που ήθελε ένας Pentium 4 που ήταν μονοπύρηνος. Το ίδιο είδα και με το Galaxy S II σε σχέση με το HTC Desire που είχα πριν. Το Desire δεν έβγαζε πάνω από 2.5 ώρες φουλ χρήση με 3G (και είναι τσεκαρισμένο καθώς το είχα στο στρατό ) ενώ το S II βγάζει πολύ παραπάνω και ας είναι διπύρηνο.

 

Προσωπικά, εάν η Samsung ενσωματώσει τον οχταπύρηνο στο επερχόμενο Galaxy S IV και Galaxy Note III, βλέπω να σαρώνει την αγορά. Με την προϋπόθεση φυσικά πως οι συσκευές θα βγουν σε νορμάλ, ανταγωνιστικές τιμές, κάνοντας τις συσκευές που θα φοράνε τον Exynos 5 octa, μονόδρομο. Όπως και να έχει, ο εν λόγω επεξεργαστής είναι ένα τεράστιο άλμα στην τεχνολογία φορητών συσκευών, και αν όσα ακούγονται είναι πραγματικότητα, σε δύο περίπου χρόνια θα κρατάμε στα χέρια μας συσκευές με 16 πυρήνες, αντικαθιστώντας τον υπολογιστή μας στην πλειοψηφία των εργασιών μας.

 

Όπως και να έχει ανυπομονώ να βάλω τα χέρια μου στις νέες συσκευές που θα έρθουν με τον εν λόγω επεξεργαστή. Και αν τα πράγματα είναι όπως φαίνονται να είναι, κάτι μου λέει πως εκτός από την συσκευή θα βάλω τα χέρια μου και στην τσέπη μου.

 

Πώς σας φαίνεται εσάς ο νέος επεξεργαστής της Samsung; Θα τον αγοράζατε ή τον θεωρείτε υπερβολή για αυτή την περίοδο; Αφήστε μας τη γνώμη και τα σχόλια σας!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν θεωρώ ότι τα κινητά-tablet θα αντικαταστήσουν ποτέ την χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.Το να γίνει κάτι αντίστοιχο για τα laptop είναι ποιο πιθανό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.