Η NASA ετοιμάζεται να στείλει ένα κοσμικό μήνυμα στο ηλιακό μας σύστημα, ένα μήνυμα στο μπουκάλι, όπως το ονομάζει. Μέχρι στιγμής έχει πάνω από 2 εκατομμύρια ονόματα που έχουν δηλώσει συμμετοχή και μπορείς να προσθέσεις και το δικό σου για λίγο ακόμα.
Η αποστολή που θα μπει σε τροχιά γύρω από τον Δία, θα γίνει μέσω του σκάφους Europa Clipper και είναι από τις πιο αναμενόμενες του 2024. Θα απογειωθεί από το Kennedy Space Center τον Οκτώβριο και θα κάνει ένα ταξίδι 2.9 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων για να φτάσει το φεγγάρι του Δία, την Ευρώπη.
Η απόσταση είναι τεράστια, οπότε θα φτάσει τον στόχο του το 2030. Εκεί θα ξεκινήσει έρευνες για να δει αν οι παγωμένοι ωκεανοί της Ευρώπης, διαθέτουν ή αν μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή. Μέχρι στιγμής θεωρείτε από τα πιο πιθανά σημεία του ηλιακού μας συστήματος, για να φιλοξενούν ζωή, εκτός από την Γη.
Εκτός από τον εξοπλισμό για τις έρευνες, το σκάφος θα μεταφέρει και ένα ποίημα από τον Ada Limon, διάσημο Αμερικανό ποιητή. Οι ποιητής έγραψε το “In Praise of Mystery: A Poem for Europa.”, που θα χαραχθεί σε μια μεταλλική πλάκα, ενσωματωμένη σε microchip, μέσα στα ηλεκτρονικά του σκάφους, ώστε να προστατεύεται από την ακτινοβολία του Δία. Μαζί με το ποίημα θα είναι και τα ονόματα όσων δήλωσαν συμμετοχή. Η χάραξη θα γίνει με μικροσκοπικά γράμματα, με την χρήση μιας δέσμης ηλεκτρονίων, που μπορεί να παράγει γραμμές μικρότερες από το 1/1000 της ανθρώπινης τρίχας. Η χάραξη των ονομάτων θα γίνει πάνω στα microchips του σκάφους, που θα συνδέονται με την πλάκα που τα έχει το ποίημα.
Η αποστολή Europa Clipper, θα έρθει να προσφέρει συμπληρωματικές μελέτες σε αυτές που μας έδωσε το σκάφος Galileo, που ήταν σε τροχιά γύρω από τον Δία, από το 1995 μέχρι το 2003. Από εκείνες τις μελέτες μάθαμε για τους ωκεανούς της Ευρώπης. Οι συνθήκες όμως με την ακτινοβολία που προέρχεται από την μαγνητόσφαιρα του Δία, έκαναν την NASA να καταστρώσει νέο σχέδιο. Έτσι, το Europa Clipper, θα μπει σε τροχιά στον Δία και θα πραγματοποιήσει 44 διελεύσεις από την Ευρώπη, το φεγγάρι του Δία, σε πολύ κοντινές αποστάσεις.
Όπως και να έχει, μπορείτε να βάλετε το όνομά σας στο σκάφος, έστω και με μικροσκοπικά γράμματα. Οι πληροφορίες έλεγαν πως η διορία έληγε εχθές, 31/12/2023, όμως σήμερα, πρωτοχρονιά, βάλαμε το όνομά μας και το δέχθηκε κανονικά, ενώ η φόρμα παραμένει ανοιχτή και μπορείτε να την βρείτε ΕΔΩ.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.