Οι επιστήμονες που παρατηρούν το φεγγάρι του Κρόνου, Τιτάνα με το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA, πήγαν εκεί που δεν έχει πάει κανένας – οπτικά, τουλάχιστον.
Χρησιμοποιώντας εικόνες ραντάρ που συλλέχτηκαν από εννέα χρόνια πτήσεων του σκάφους Cassini, οι ερευνητές ήταν σε θέση να ¨κατασκευάσουν¨ από κοινού το πρώτο, παγκόσμιο, τοπογραφικό χάρτη του Τιτάνα, ο οποίος δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2013 στο περιοδικό Icarus.
Ο Ralph Lorenz, μέλος της ομάδας ραντάρ του Cassini στο Johns Hopkins, είπε, «ο Τιτάνας έχει τόσο πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα – όπως ρέοντα υγρά και κινούμενους αμμόλοφους -. Αλλά για να κατανοήσουμε αυτές τις διαδικασίες είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς διαμορφώνονται οι κλίσεις του εδάφους” Ειδικότερα, η κατανόηση στο έδαφος του φεγγαριού μπορεί να αποκαλύψει πολλά για το δυναμικό του κλίμα. Όπως η Γη, η ατμόσφαιρα του Τιτάνα αποτελείται κυρίως από άζωτο, αλλά τα υγρά και οι υδρατμοί στην επιφάνεια του φεγγαριού είναι βασισμένα στο μεθάνιο και άλλες οργανικές χημικές ουσίες.
Μελετώντας τη σχέση μεταξύ ατμόσφαιρας και εδάφους, οι ερευνητές ελπίζουν να μάθουν πολλά περισσότερα σχετικά με την εξέλιξη της ζωής στα πρώιμα στάδια της, και να εμπνεύσει τους περίεργους να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς τον Τιτάνα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.