Περίπου 2.890 χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια μας βρίσκεται μια γιγάντια μπάλα από υγρό μέταλλο: ο πυρήνας της Γης. Οι επιστήμονες μελετούν τα σεισμικά κύμματα που παράγουν οι σεισμοί, σαν ένα είδος υπέρυχου, για να ανακαλύψουν περισσότερα για το εσωτερικό του πλανή τη μας.
Τώρα, με μια νέα τεχνική για την μελέτη με αυτά τα κύμματα, ήρθε μια περίεργη ανακάλυψη. Υπάρχει μια μεγάλη περιοχή του πυρήνα σε σχήμα ντόνατ γύρω από τον Ισημερινό, πάχους μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, όπου τα σεισμικά κύματα ταξιδεύουν περίπου 2% πιο αργά. παρά στον υπόλοιπο πυρήνα.
Πιστεύουμε ότι αυτή η περιοχή περιέχει περισσότερα ελαφρύτερα στοιχεία όπως το πυρίτιο και το οξυγόνο και μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στα τεράστια ρεύματα υγρού μετάλλου που διατρέχουν τον πυρήνα και που δημιουργούν το μαγνητικό πεδίο της Γης. Τα αποτελέσματά δημοσιεύθηκαν σήμερα στο Science Advances.
Οι περισσότερες μελέτες των σεισμικών κυμάτων που δημιουργούνται από τους σεισμούς εξετάζουν τα μεγάλα, αρχικά μέτωπα κύματος που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο περίπου μία ώρα μετά τον σεισμό.
Συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούσαμε να μάθουμε κάτι νέο κοιτάζοντας το μεταγενέστερο, πιο αχνό μέρος αυτών των κυμάτων, γνωστό ως coda. Συγκεκριμένα, εξετάσαμε πόσο παρόμοια ήταν τα coda που καταγράφηκαν σε διαφορετικούς σεισμικούς ανιχνευτές, αρκετές ώρες μετά την έναρξή τους.
Στη συνέχεια, συνέκριναν αυτό που είδαν στους σεισμικούς ανιχνευτές πιο κοντά στους πόλους με αποτελέσματα από πιο κοντά στον Ισημερινό. Συνολικά, τα κύματα που εντοπίστηκαν πιο κοντά στους πόλους ταξίδευαν πιο γρήγορα από εκείνα κοντά στον Ισημερινό.
Δοκιμάσαν στη συνέχεια πολλά μοντέλα υπολογιστών και προσομοιώσεις για το ποιες συνθήκες στον πυρήνα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αυτά τα αποτελέσματα. Στο τέλος, ανακαλύψαμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας δακτύλιος – μια περιοχή σε σχήμα ντόνατ – στον εξωτερικό πυρήνα γύρω από τον Ισημερινό, όπου τα κύματα ταξιδεύουν πιο αργά.
Το κάτω μέρος του εξωτερικού πυρήνα είναι πιο ζεστό από το πάνω μέρος και η διαφορά θερμοκρασίας κάνει το υγρό μέταλλο να κινείται σαν νερό σε μια κατσαρόλα που βράζει στo μάτι της κουζίνας. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται θερμική μεταφορά και πιστεύουμε ότι η συνεχής κίνηση θα πρέπει να σημαίνει ότι όλο το υλικό στον εξωτερικό πυρήνα είναι αρκετά καλά αναμεμειγμένο και ομοιόμορφο.
Εξαφανίστηκαν οι καταθέσεις στη Alpha Bank: Προβλήματα ξανά με το ebanking
Αλλά αν παντού στον εξωτερικό πυρήνα είναι γεμάτο με το ίδιο υλικό, τα σεισμικά κύματα θα πρέπει να ταξιδεύουν με την ίδια περίπου ταχύτητα παντού. Γιατί λοιπόν αυτά τα κύματα επιβραδύνονται στην περιοχή σε σχήμα ντόνατ που βρήκαμε;
Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση ελαφρών στοιχείων σε αυτήν την περιοχή. Αυτά μπορεί να απελευθερωθούν από τον συμπαγή εσωτερικό πυρήνα της Γης στον εξωτερικό πυρήνα, όπου η άνωσή τους δημιουργεί περισσότερη συναγωγή.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Science Advances.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.